Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (394)

plakát

Whiplash (2014) 

Velmi intenzivní dílo, při kterém jsem často napětím ani nedýchal. J.K. Simmons ztvárnil jednu z nejděsivějších filmových postav, co znám (a to je to "jen" dirigent). Celý film se vlastně točí okolo něj a jeho žáka, který je schopen udělat pro hraní na bicí doslova vše. Právě tento až naturalismus mě u snímku tohoto ražení velmi překvapil. V hudebním prostředí se nepohybuji a jazzu neholduji, přesto mě ani poměrně dlouhé hudební scény, s mimochodem výtečnou kamerou a střihem, ani chvilku nenudily. Vše bylo skutečně vypipláno k dokonalosti (což jde ostatně ruku v ruce s hlavním tématem filmu) a gradace klíčových scén byla obdivuhodná. Damien Chazelle je opravdu slibný mladý režisér a scénárista. Pravděpodobně nejlepší hudební film, co jsem dosud viděl.

plakát

Velká šestka (2014) 

Velmi milé překvapení se sympatickými postavičkami v čele s kouzelným robotem léčitelem. Nechybí vtip, akce ani emoce a celé to hezky odsýpá a působí svěžím dojmem, přestože příběhově se o nic originálního nejedná. Dobrý dojem mi kazilo hlavně klasické klišé animáků a pohádek: sice nám zavraždil nejlepšího kámoše, ale přece ho nenecháme umřít, a proč mu vlastně ještě na oplátku nezachránit dceru? Sice to je pro děti výchovné, ale zde to s tím už trochu přeháněli. Jako příklad neposkvrněné morálky by bohatě stačil sám robot Baymax a jeho stvořitel Tadashi.

plakát

Ida (2013) 

Námět skýtal potenciál, který film vůbec nenaplnil. Neuvěřitelná nuda, plná rádoby uměleckých záběrů v černobilém hávu (= nominace na Oscara za kameru), která ve mně nevyvolala žádné emoce, přes to, že tématika holocaustu na mě vždy silně působí. Tento snímek byl však tak odosobněný, že nějaké pocity byly zkrátka nemyslitelné. Velké zklamání.

plakát

Teorie všeho (2014) 

Citlivě natočené vyprávění o Stephenu Hawkingovi a jeho ženě, která prokázala neuvěřitelnou dávku oddanosti. Společně překonali skutečně mnohé, takže o dojemné chvilky není nouze. Eddie Redmayne byl dokonalou volbou a Hawkinga skvěle vystihl, Felicity Jones rovněž výborná, stejně jako další herci - v tomto ohledu se opravdu zadařilo. Jen hudba mě poměrně zklamala, je dobrá, jemná, ale čekal jsem více po tolika oceněních. A když v závěru hraje skladba, která nebyla pro film vůbec složena, a ne jedna z Jóhannsonových melodií, tak už to o něčem vypovídá.

plakát

Tmavomodrý svět (2001) 

Skvělý film, který ukazuje, že pro vojáky mohla být válka ještě poměrně šťastným obdobím, oproti tomu, co mělo přijít s komunismem. Síla přátelství, ať již v lidské či psí podobě, byla pro mne hlavním tahounem filmu. Přes závažnost tématu snímku nechybí vtip, obzvláště co se angličtiny týče. Na kvalitě hodně přidali i skvělí britští herci - Charles Dance a Tara Fitzgerald.

plakát

Marie Antoinetta (2006) 

Marie Antoinetta je v tomto filmu úplně jiná, než se říká. Lidé si holt vždy vyberou někoho, na koho svedou všechny své problémy. Film je natočený s jemností, odpovídající Mariině duši. Jen je škoda, že to nejzajímavější bylo pouze lehce nakousnuto. Kdyby byly zobrazeny i ty nejdramatičtější události související s Velkou francouzskou revolucí, získal by příběh mnohem větší hloubku. Takto si z toho člověk zapamatuje spíše scény z plesů a večírků. Trochu více historie, a byl bych spokojen.

plakát

Zloba - Královna černé magie (2014) 

Velmi zajímavá verze pohádky o Šípkové Růžence, která se mi zalíbila ještě více než originální Disneyovka. Oceňuji, že tu není zlo předvedeno jako hotová věc, ale vidíme důvody, které každého vedly k tomu a onomu činu. To je záležitost krále Stephana a Maleficent, kteří tu nejsou zobrazeni černobíle a vidíme jejich morální proměny. Vše přesto zůstává jasně srozumitelné i dětem, a tento v pohádkách netradiční, ale realistický model jim může přinést i ponaučení do života. Vůbec nejkrásnějšími scénami byly ty s Aurorou a Maleficent. Bylo dojemné sledovat, jak se o Auroru starala, a to mnohem lépe než ty tři nemožné víly. Už na první pohled je Maleficent nefalšovaným fantasy snímkem se vším všudy. Pohádková krajina, úžasní tvorové, kouzla - a vše to vypadá naprosto dokonale. K tomu navíc umělecky působivé záběry kamerou. Na rozdíl od loňských pohádkových adaptací (jako Jack a obři nebo Mocný vládce Oz) jsem se Zlobou naprosto spokojen!

plakát

Bílá královna (2013) (seriál) 

Výborně natočený historický seriál, kterému vévodí především dvě hlavní ženské představitelky a to Rebecca Ferguson, v roli královny Elizabeth, a Janet McTeer jako její matka. Celá jejich rodina mi přirostla k srdci, léta zažívali mnohá příkoří a přesto se nikdy nevzdali. Zbytek postav je však plný šílenců, intrikánů a zrádců, ale taková je holt historie. Vizuálně je seriál opravdu vyšperkovaný, autoři si působivě pohrávají s kamerou, o výpravě a kostýmech ani nemluvě. Stejně krásná je i hudba mistra britských seriálů, Johna Lunna. Jsem rád, že tak komplikovaný konflikt, jakým byla Válka růží, byl zpracován na tak vysoké úrovni. Obzvláště pro milovníky dějin je tato série učiněný poklad.

plakát

Černá smrt (2010) 

Velmi zajímavý film, kde si dobře poradili i s oním oživováním mrtvých. Vše je realistické, což ještě potvrdil vynikající konec. K tomu navrch krásná hudba. Já jsem tedy spokojen.

plakát

Nejchytřejší Čech (2014) (pořad) 

Moc vědomostních soutěží už v tv není, tak jsem za tuhle rád. Vstupy Jiřího Havelky jsou zajímavé. S kritikou Romana Šmuclera však souhlasím, výstižně to ve svém komentáři shrnul hammerhead. Prohlásit o figurantce, že je zázrak plastické chirurgie, bylo opravdu už trochu moc.