Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Za první sérii a každičkou epizodu určitě plných pět hvězd. Druhá sice co do kvality i napětí poněkud zaostávala, ale našly se i díly (například ty s s agorafobickým šlechtitelem orchidejí), jež moji pozornost zase plně upoutaly a konečně závěrečný 22. kousek výsledný dojem zcela napravil. Plný počet tedy ponechávám, a to i kvůli magické znělce s opeřencem na borovici, pilou a vodopádem - navozující poklidnou, snovou atmosféru, která je hned od pilotního filmu roztříštěna pohledem na mrtvolu zabalenou v igelitu. Prostě klasika!!!

Kancl

Kancl (2001)

Velice zdařilý zaměstnancův průvodce po pracovišti. Patřím do té skupiny nadšenců, která se k původní britské verzi nachomítla zcela náhodou brzy po jejím uvedení a o onu americkou odnož již nějak ztratila zájem. Víc než sitcomové gagy mě na Kanclu bavila právě ta reálná trapnost situací, vyvolaných převážně Brentovou ubohostí. Navíc jsem ocenila i malý počet epizod a v závěrečném dílu u Davida i nečekaně sympatický záchvěv sebereflexe (byť nepatrné), jež změnila celkové vyznění jeho charakteru. Už nešlo o přehnanou kreaturu z dílny Gervais-Merchant, složenou ze všech lidských hovad světa, ale o reálného člověka, třebaže sebestředného trotla.

Komparz

Komparz (2005)

Extras jsou důkazem, že Ricky není jen synonymem pro britský nejen politicky nekorektní humor (pode mého gusta,) ale vlastně i vizionář. Mluvím o epizodě, kde Kate Winslet pragmaticky a až sarkasticky utrousí, že film o abatyši za druhé světové války vzala jen proto, aby už se konečně dočkala Oscara a svoji úvahu doplnila myšlenkou, že tuto cenu dostanou herečky pouze za film, který pojednává buď o postiženém nebo o nacismu...... no, a nemusím dodávat, za jakou roli ho ve skutečnosti v roce 2009 pak opravdu získala.

F. L. Věk

F. L. Věk (1970)

Natočit seriál o boji českého národa (nebo alespoň několika nadšenců) za svobodu vlasti; otevřeně kritizovat útlak, zastrašování a cenzuru v posledním díle, natočeném již v době normalizace, to chtělo doslova koule... a záštitu Aloise Jiráska. Otto Zelenka svým poutavým scénářem, redukujícím nesnesitelnou obsáhlost klasikovy předlohy, učinil z F.L.Věka nadčasový, přístupný seriál, režisér a nejlepší herci 60.-70. let jej dotáhli k dokonalosti. Zvlášť závěrečná scéna Radka Brzobohatého s malým Romanem Skamene na sněžných saních ukončena větou "Dobře, tak se nedáme!", mě v kontextu doby vždy spolehlivě dokáže vzít za srdce.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Při tom nepřeberném množství amerických sitcomů, jaká sociální skupinka nám ještě schází? Čím přilákáme nové diváky? Ano, sestavíme skupinku geniálních fyziků (ovšem, kromě tebe Wolowitzi!) a budeme je konfrontovat s námi smrtelníky. A ono to zafungovalo... k obrazovkám zasedlo i pár lidiček, dokazujících si tak svůj intelekt. Na fyziku jsem absolutní mimoň, ovšem postava Sheldona mi vystačila na hodně dlouho. Když jeho temná síla začala pomalu upadat, tvůrci přihodili Amy. V pozdějších dílech už mi ale začala poněkud vadit předvídatelnost většiny eskapád.

Gilmorova děvčata

Gilmorova děvčata (2000)

Miluju extraukecané filmy s vtipnými dialogy (které nepostrádají hlavu ani patu) + rázovité postavičky. Že mi obojí nabídne seriál z prostřední amerického předměstí, toho bych se bohdá nenadála. Navíc Taylora Dooseho bych klidně dosadila na Pražskou radnici, nebyl by to tak velký rozdíl.