Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Pohádka
  • Akční

Recenze (230)

plakát

Stíny v mlze - Královna majálesu (2024) (epizoda) 

Řekl bych, že na vyšší úrovni než díly první řady. Pro oživení zemřela postava Rázové, dobrý kontrast, definitivní rozpad rodiny Špalkové naopak návrat rodiny Vyorálka. V první řadě mi malinko vadil příběh Hanuše, který nás provázel celou řadu. Zde se zdá, že i tady bude příběh skrz celou řadu a to v podobě syna Vyorálka a jeho přítelkyně Bočkové.

plakát

„Pane, vy jste vdova!“ (1970) 

Sci-fi éra českého filmu. Děj ponechám stranou, ale herecké výkony Kopeckého, Hrzána, Libíčka, Janžurové, Cupáka, Řandy či Schoberové - to je prostě koncert. A hláška Kopeckého - abych z Vás neudělal nezaměstnaného je prostě nezapomenutelná.

plakát

Zabil jsem Einsteina, pánové... (1969) 

Až na ty fousaté ženy a prsaté může mě to pobavilo. Skvěle zahrané od Sováka, Lipského, Hlinomaze, Brejchové i Janžurové.

plakát

Obžalovaný (1964) 

Úplně nechápu, proč film skončil v trezoru. Soud byl totiž znázorněn tak, že dal obžalovanému, který se cítil nevinen,  možnost se plně hájit. Byl ukázán jako nestranný, že chce skutečně spravedlivě posoudit vinu. O vině zbylých dvou obžalovaných nebylo pochyb. U hlavního hrdiny byla vina z titulu funkce, navíc měl stranický úkol postavit v termínu elektrárnu, tak musel přimhouřit oko. Cítil se nevinen, tak odmítl i šalamounsky trest. Výborný byl i Macháček v roli prokurátora pro navenek nesmlouvavost, ale v zákulisí ukázal lidskou tvář. Zajímavá byla i role obhájce v podání Menzela. Každopádně solidní psychologická hra od všech.

plakát

Úsvit (2023) 

Popis filmu sliboval cosi jiného, než jsem skutečně shlédl. Ve filmu se totiž střetlo několik rovin, které se nepropojily, takže to byla taková změť, kde se řešil hermafroditismus možná poplatný dnešní době "mnoha" pohlaví, do toho zaostalost předválečné slovenské vesnice, pak jakási narážka na svět Bati viz propojení se Zlínem zajetý až do utopie tunelů a plavebních komor přes celé Slovensko, dále pak předválečný boj s komunisty, manželské neshody ústící až v drsnou hádku. No jsem rád, že jsem na film do kina nešel.

plakát

Němá tajemství (2023) 

Na film jsem se těšil. Ale nadšení jsem nakonec necítil. Muž ochrne po úrazu, po kterém prakticky nemluví, nechodí. Dále sledujeme spor jeho ženy s jeho matkou, do kterého přibude další žena, o které každý brzy zjistí, že je jeho milenka, se kterou má dítě. Muž poté zemře nepřirozenou smrtí, takže tu máme dva vyšetřovatele. K podezřelým ženám přibude i lékař. Vše mi přišlo zcela banální. Nic nového.

plakát

1923 - Season 1 (2022) (série) 

První díl mě nikterak nechytil. Přišlo mi to, že bude řešit obdobné problémy  jako Yellowstone, ale pak se to rozjelo a končilo až grandiózní romantickou scénou a neuzavřeným dějem. Sheridan chtěl asi oproti 1883 děj oživit, tak nechal zemřít zakladatele ranče a povolal bratra Jamese Duttona. Asi kvůli postavě Harrison Forda. Propojení s 1883 zajímavě udržel, že vypravěčkou je Elsa Dutton, jako by z věčnosti. Vzhledem k tomu, že je to prequel, tak to musí skončit víceméně dobře, ale i tak to má vysoké napětí. Zdánlivě dvě oddělené linky (Montana, Afrika) se propojí. Otázka co třetí linka v podobě převýchovy Indiánů, zda se v druhé sérii rovněž spojí nebo je jen přidána, protože tuším, že právě v době vzniku seriálu, se tato ne zrovna lichotivá část americké historie řešila, neboť byla první ministryně USA indiánského původu. Děj má samozřejmě i nelogické situace, když je zcela opomíjen John Dutton a jeho žena, jako by ani jejich syn Jack o ně nestál a oni o jeho. Jako by ho vychovali Cara a Harrison Ford a oni tam byli navíc viz situace, kdy je John Dutton zastřelen a Jack se víc zajímá o strýce než o zastřeleného otce či matku. Matka zase nejeví zájem o postřeleného syna. Další přehmat, když celá loď vidí, jak vznikl a probíhal souboj Arthura a Spencera Duttona, a přesto je Spencer uvězněn. Ale i tak musím dát plný počet a těším se na druhou řadu, která prý bude mít bohužel zpoždění.

plakát

1883 (2021) (seriál) 

Prequel k Yellowstone je skvělý. Ukazuje bez příkras osídlování Divokého Západu. S každým dílem je lepší a lepší. Hlavním hrdinou kupodivu není James Dutton, co by zakladatel ranče Yellowstone, ale jeho dcera, která nás i jako vypravěčka provází celým seriálem. Závěr je úplně grandiózní, každý, kdo přežil, si v něm splní svůj sen. Jako vychytané je i to, že usídlení Duttonů v Montaně bylo nakonec náhodné, dané událostí nikoliv prvotního plánu. Líbila se mi i paralela s prvním dílem první série Yellowstone, kdy se loučil John Dutton se synem Lee. Tady se loučil James Dutton na stejném místě s dcerou Elsou. Vzhůru na 1923.

plakát

Yellowstone - Season 4 (2021) (série) 

Čtvrtá série po poněkud slabší třetí sérii je zase kvalitní. I když nějaké zcela nelogické scény by se našly. Sheridan je bůh. To co provádí s postavou Jamieho Duttona, to se jen tak nevidí. Výborné je vykreslení změny Jimmyho.