Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Chůvák (2015) 

Postdederónský film jako když vyšije. 1)  Jediným důvodem, proč jsem se díval na film, je 34letý velmi přitažlivý Matthias Schweighöfer. Neodolal jsem tím spíš, že jsem byl zvědavý, jak se navíc popere s rolí scenáristy a režiséra. No, na rozdíl od svého stále atraktivního zjevu, mě jako filmový tvůrce nepřesvědčil._____ 2)  Snímek totiž svým humorem jakoby z oka vypadl komediím Německé demokratické republiky (ne)blahé paměti. A ono ani není divu. Schweighöfer stejně jako řada dalších herců jsou z východního Německa. Film natáčeli rovněž v bývalém východním Německu. Východoněmeckou mentalitu prostě nepřehlédnete._____ 3)  Vzpomínám si na výstižný vtip z doby reálného socialismu. Jaké jsou opory RVHP? Polský ateismus, ruská svoboda, maďarská světová řeč, česká neúplatnost, rumunské zemědělství, bulharská elektronika, mongolský vědecko-technický rozvoj, kubánská organizace práce a, teď to přijde, pruský (rozuměj enderácký) šarm._____ 4)  Dávám dvě hvězdičky. Jednu za Matthiase a druhou za lehké dojetí, které ve mně film přece jenom vybudil.

plakát

Žentour 003 (1991) (TV film) 

Dokument o úspěchu. 1)  Pohledný silně přitažlivý Janek Ledecký v uplých džínách je důvodem, proč se na něho raději koukám, než že bych poslouchal jeho nepříliš zajímavý hlas. Ale rád ho i poslouchám, když mluví. Vystudovaný právník totiž mluví chlapsky věcně, stručně , výstižně. Nepoužívá fráze ani velká slova. Je to prostě obrovský sympaťák, kterému k dokonalosti v mých očích chybí jen pořádný hlas._____ 2)  Ledecký, jak se později ukázalo, uspěl nejen na sólové dráze jako zpěvák a kytarista, ale rovněž je prosadil jako autor dosud čtyř muzikálů, jedné poetické knížky a otec dvou rovněž úspěšných dětí._____ 3)  Lehce novovlnný a novopopový Žentour nebyl přímo má krevní skupina. Jankovy sólové projekty se mi zamlouvají více. Ostatně právě po odchodu ze Žentouru dosáhl jako mainsteamový interpret svého vrcholu. A to nemluvím o jeho dalších aktivitách.

plakát

Fidel Castro: Ztracené záznamy (2014) (TV film) 

Hrdina nebo tyran? 1)  Film se nepochybně snaží o objektivní pohled na Fidela._____ 2)  Bohužel však převažující dojem, který si od obrazovky odnáším,je jeho povrchnost. Snad to je tím, co uvádí pursulus***** ve svém důvtipném komentu. Ono totiž vyložit fakta bez zaujetí stanoviska je také stanoviskem._____ 3)  Všimli jste si, že diktátoři a podobní pocházejí často ze vzdělaných a zřejmě kultivovaných rodin? Lenin vystudoval právo v Petrohradě, Pinochet absolvoval v Santiagu na vojenské geografii, Franko v Toledu na akademii pozemního vojska, Mussolini byl učitel, Fidel získal dokonce čtyři vysokoškolské diplomy. Jiní se o studium alespoň (neúspěšně) pokusili: Hitler ve Vídni, Pol Pot v Paříži, Ho či Min v Marseille, Stalin v Tbilisi._____

plakát

Kultovní filmy a seriály (2022) (pořad) 

Hóóódně levný pokus o jakousi filmovou publicistiku. 1) Uvidíte zdeformované úryvky z filmů, dále pak něco fotografií a k nim čtený komentář, který psali patrně "novináři" z Blesku, Aha či podobných periodik._____ 2) Sledovat to je ztráta času.

plakát

Afrikou na pionýru (2019) 

Hold dobrodružství a cestovatelské svobodě. 1)  Dozvěděli jsme se, že parta od pohledu prima chlápků si vyrazila na recesní výlet. Viděli jsme silnice, měnící se počasí a krajinu, pár setkání s místními lidmi a pár lokálních institucí (třeba nemocnice). Na dvouhodinový film a pětiměsíční cestu mi to přijde dost málo._____ 2)  O Africe se nedozví divák prakticky nic. Stejný objem informací vás čeká, pokud jde o Jawu 250, o účastníky výpravy či o malárii. Vlastně i samotné zážitky jsou prezentovány bez výrazného komentáře a vysvětlování - typicky třeba okolnosti přechodu hranic do Keni._____ 3)  Na druhé straně výborná kamera, střih a divácky vděčné režijní nápady spolu s neokoukaným prostředím a barvitými zážitky poskytne potěšení těm divákům, kterým stačí atmosféra nezávislého do značné míry improvizovaného cestování._____  4)  28letý Marek Svobodník (vedoucí výpravy, scénář, režie) a Martin Kochaník nezjištěného věku (kamera, střih, zvuk, produkce) vytvořili nevěrohodně působící, nicméně příjemný záznam své cesty plný pohody a radosti._____ 5)  Černá Afrika mě nikdy nelákala. Ani v tomto snímku jsem nenašel jediný důvod, proč tam jet._____ 6)  Věk Marka Svobodníka uvádím k roku konání cesty - 2017._____ 7)  Zajímavý koment: Othello**.

plakát

Máma na zabití (2022) (seriál) 

Hezký námět je zpracován dost nudně a nezajímavě. 1) Může za to nevynalézavý scénář s nudnými dialogy a nepříliš charismatičtí herci._____ 2) Snad jen 28letý Rohan Nedd (černoch Fergus) stojí za zmínku, i když je na můj vkus kapku příliš osvalený._____ 3) 2. řada se bude natáčet, už je rozhodnuto.

plakát

Na schovávanou (2019) (seriál) 

Ukrajinská napodobenina skandinávských kriminálek. 1) Co je ukrajinská realita a co je napodobena mrazivých chmur? Ve skutečnosti tu nic skutečně ukrajinského nevidím, příběh by se mohl odehrát kdekoli na světě. Postačí jen přiměřeně depresivní scénář, chmurné počasí a příslušné filtry na kameře._____ 2) I další atributy severských detektivek jsou přítomny. Pachatel má lidský rozměr. Vyšetřovatelka bojuje se svými démony. Postavy neustále stojí před morální volbou, jak se zachovají._____ 3) Na rozdíl od skandinávských verzí jsou zde někteří policisté poctiví, zatímco jiní jsou zločinci. Tady nejsou dobří nebo špatní, jen silní nebo slabí, říká policejní šéf._____ 4) Zajímaví chlapi: 31letý Michail Trojnik (zastřelený policista Bondar), 38letý poněkud přesvalený Pjotr Rykov (Bondarův parťák vyšetřovatel Šumov) a nejpěknější z nich 30letý Oleg Moskalenko (policista od počítače Paša Meškov).

plakát

Divnovlásky (2008) (TV film) 

Načervenalá knihovna s předvídatelným koncem. 1)  Inu, vidím to jako docela těžkou volbu. Chtěl bych 30letého Jana Dolanského (pouliční Dýda), šaramantního 42letého Jiřího Langmajera (bohatý producent Jiří) anebo 30letého Pavla Lišku (spolehlivý manuál Béďa)? Přitažliví jsou všichni tři, bral bych je okamžitě._____ 2)  Jen Annu Geislerovou (spisovatelka Xenie) ne. Chová se jako pitomá káča. Navíc platí nomen omen - jméno její postavy mi evokuje princeznu Xénii z Arabely a tu, věř mi, nechceš._____ 3)  Knihu jsem nečetl.

plakát

Chodící mrtví (2009) 

Příjemná hororová žánrovka vhodná pro temné noci, kdy se vám nechce spát.