Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Pan Jones (2019) 

Působivé zobrazení tísnivé atmosféry v Moskvě a na Ukrajině v roce 1933. 1)  Film primárně není o ukrajinském hladomoru, ale o boji za pravdu a proti jejímu zamlžování a zkreslování. Dnes v době masově přijímaných fake news je to téma velmi aktuální. A i když můžeme mít různé připomínky k historické akurátnosti zobrazovaných skutečností (moje největší výhrada se vztahuje k nefunkční postavě George Orwella a jeho citacím z Farmy zvířat a 1984, knih, které napíše o více než deset let později), své poselství o významu pravdy a odpovědnosti médií za sdělované skutečnosti film říká na plné pecky._____ 2)  Konflikt mezi Jonesem a Durantym není konfliktem ideologickým, jak by se na první pohled mohlo zdát. Duranty není žádný sympatizant sovětského režimu, jde mu čistě jen o zachování svého postavení v Moskvě a přístupu k představitelům moci. Ani Jones není komunista. Jemu jde o pravdu. Povaha konfliktu je morální._____ 3)  Současně jde i o politiku. V souvislosti s navázáním diplomatických vztahů mezi USA a SSSR byl na večeři pořádané pro sovětského ministra zahraničí Litvinova v newyorském hotelu Waldorf-Astoria v listopadu 1933 Durantyho přínos oceněn hromovým potleskem. Vždyť se přece tak zasloužil o vzájemné dobré vztahy..._____ 4)  34letý James Norton (novinář Gareth Jones) zde s ohledem na povahu díla příliš sexy nepůsobí, ale výkon podává dobrý._____   5)  Přesný koment: Marze***.

plakát

Brambůrkovy sny o Americe (2021) 

Obrázek matky Rusi jako vyšitý. 1)  Připadal jsem si jako když docela vtipný námět dostane do ruky dederónský scenárista (otec z Moskvy, matka z Karl Marx Stadtu). Scénář pak převezme eskymácký režisér, který již třicet let žije ve vyhnanství na Madagaskaru. Tolik ke stylové čistotě._____ 2)  Postupně je děj stále více bizarní. A ten konec, juhahahííí!_____ 3)  Za film může 40letý scenárista, režisér a koproducent Wes Hurley (jindy též střihač, herec, kameraman)._____ 4)  Z herců mě zaujal Tyler Bocock (dospělý Brambůrek) nezjištěného věku._____ 5)  Jazykové okénko 1. Anglický výraz potato ve významu nezajímavý, hloupý, zvláštní, ošklivý či tlustý nemá, pokud vím, v češtině přímý ekvivalent. Na první dobrou se nabízí přirovnání k anglickému couch potato nebo little potato, čehož se očividně překladatelé drželi. Mě to ale tahá za uši. Brambůrky jsou solené či slaninové a brambůrci prostě neexistují. Připouštím ovšem, že najít vhodné slovo bude obtížné. Zájemcům o hlubší průzkum tajů amerických brambor doporučuji výborný web věnovaný městskému slangu. _____ 6)  Jazykové okénko 2. Sledoval jsem film v českém dabingu. Vedle přebrambůrkování jsem tak byl konfrontován i s faktem, že anglicky mluvící Rusové v Rusku mluví bezchybnou češtinou, zatímco stejní Rusové v Americe mluví češtinou mizernou, aby demonstrovali, že angličtinu ještě jako neumí. Jak to je v originále netuším a vzhledem ke kvalitám filmu ani se netoužím dozvědět, ale nesporně se tím tvůrci (anebo dabéři) zasloužili o další absurdní aspekt díla._____ 7)  Spoiler. Nečti, pokud jsi film neviděl! Teď přijde to nejzajímavější. Téměř všechno ve filmu je pravda pravdoucí. Vasil Naumenko z Vladivostoku se v 16 letech (v roce 1997) přestěhoval do Seattlu, kam se provdala jeho matka. Ještě v Rusku se jí přiznal se svou homosexuální orientací. Jeho homofobní americký otčím James se později vyoutoval jako transka. Detaily k celé story uvádí tento rozhovor. _____8)  Jak jsem se nejednou na vlastní kůži přesvědčil, život někdy přináší story, kterým je jen těžko uvěřit. Ovšem jedna věc je věrohodnost příběhu a druhá, v našem případě ta rozhodující, je, jak svůj zážitek dokážu předat dál. A to se, myslím, režisérovi příliš nepovedlo.

plakát

Koncert pro mantinely (1977) (TV film) 

Nuda, nuda, nuda. 1)  Scénář, počítám, musel působit vtipně a nápaditě, stejně jako obsazení._____ 2)  Pak se ale něco zvrtlo a při sledování jsem se úspěšně nudil, a to tak, že hodně.

plakát

Galahitparáda Silvestr 91 (1991) (pořad) 

Pěkná hudba a sexy zpěváci. Jó, to byly časy... 1)  Rozmarnou vzpomínku na pěknou hudbu a sexy (většinou) interprety kazí jen hloupé, věru, otázky jinak ale profesionálního medvídkoidně přitažlivého 25letého Martina Hrdinky na afterparty. Když už ho očividně nechtěl poslat rovnou do prdele, ozval se alespoň Karel Kryl poté, co zjistil, že Hrdinka neumí ani oslovovat pátým pádem. Ach jo..._____ 2)  Jmenujme alespoň pár přitažlivých kluků: 29letý Janek Ledecký, 24letý Robert Kodym, 28letý Ladislav Křížek, 29letý Pavol Habera.

plakát

Když draka bolí hlava (2018) 

Dračí hip hip hop. 1)  Drak má tři hlavy - jedna mluví česky, druhá slovensky a třetí nemluví vůbec. Jediný vtip, který mě zaujal. Právě čtu, že Čmoudík měl jen dvě hlavy, tu třetí jsem si v nějakém opojení vybájil._____ 2)  Snímek nabízí bizarní animace, příšerné dialogy i písně a tance, u kterých divák netuší, jestli to tvůrci myslí vážně. V zájmu zachování duševního zdraví svého i dalších diváků, doufám, že ne._____ 3)  Gottova slovenština (byť tahá za uši i rodilého Pražáka, jako jsem já) mi nevadí, stejně jako čeština slovenských herců obecně i v této pohádce zvláště._____ 4)  Ve skutečnosti je vše úplně jinak. Jak uvádí komentátor Duoscop, na filmovém festivalu Kinoduel 2019 v běloruském Minsku získal Karel Gott cenu za nejlepší mužský herecký výkon. A to se počítá.

plakát

Za písničkou do Jihlavy (1968) (pořad) 

Socialistická Superstar. 1) Dobrých zpěváků je jako smetí. Dokazují to i dnešní talentové soutěže._____ 2) Po jihlavském finále po soutěžících očividně neštěkl ani pes. Ostatně jako i dnes po většině rychlokvašek z podobných pořadů. Dobrý hlas je pro zpěváka podmínka sice nutná, ale nikoli postačující. Vše ostatní dělá jeho tým, jeho skladatelé a textaři, jeho propagace i jeho morálně-volní vlastnosti. Když tohle chybí, ani sebelepší hlas nepomůže.

plakát

Setkání s Rolničkou (1988) (pořad) 

Rolnička podruhé navázala na předchozí operetní a muzikálová čísla novými operetními a muzikálovými čísly. Lehce se změnili účinkující i laureáti cen. Svižnost předávání cen zůstala zachována.

plakát

Falešné bezpečí (2019) (TV film) 

Není detektiv jako detektiv. 1)  V rámci žánru docela pěkné, až na ty logické lapsy. Například jsem vůbec nepochopil, jaký měl pachatel motiv pro své jednání._____ 2)  To nejlepší na filmu je 32letý přitažlivý Michael Welch (detektiv Dawson). Ani 31letý Bryan James Lilis (Amandin partner Liam) není k zahození.

plakát

Do temnoty - Pooka žije! (2020) (epizoda) 

Prvoplánově laciná hříčka je povrchní, totálně nehororová a zcela bez napětí. Mou pozornost upoutali jen Ben Weinswig (Andy) a Jose Velazquez (protivný youtuber Jack) - věk nezjištěn ani u jednoho.

plakát

Pět cestujících (1972) (TV film) 

Groteskoidní recitálek spojuje nespojitelné - Olympic, 25letou Vondráčkovou a staré grotesky Laurela a Hardyho. Ale klukům to slušelo.