Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Cross Creek (1983) 

Svérázní lidé prožívají své svérázné osudy. 1)  Film s výrazně příjemnou atmosférou popisuje, jak být šťastný v pomerančovníkovém háji v zemi (téměř) nikoho._____ 2)  Cross Creek osídlili až v 19. století. Dům Rawlingsové byl postaven někdy v 80. létech. Když se spisovatelka nastěhovala, žilo v osadě pět bílých a dvě černošské rodiny. Elektřinu zavedli v roce 1948. Silnice přes Cross Creek byla vydlážděna ve stejné době (Alachua County Road 325). Silnice do Micanopy, tzv. River Styx Road (Alachua County Road 346) dostala pevný povrch až v roce 1962._____ 3)  Marjorie Kinnan Rawlingsová se přestěhovala do Cross Creek v roce 1928 a žila tam a psala až do své smrti v roce 1953. Norton Baskin ji přežil o 44 let. Městečko se nachází mezi jezerem Orange a jezerem Lochloosa jižně od Gainesville._____ 4)  Zaujal mě svěže vyhlížející 41letý Peter Coyote (Maryin partner Norton Baskin). Ve filmu se objevil i tehdejší manžel hlavní představitelky Mary Steenburgenové, 39letý Malcolm McDowell (nakladatel Max)._____ 5)  Věk protagonistů uvádím k roku natáčení - 1982.

plakát

Beats (2019) 

Techno, rave a dva zoufalci. 1)  To fakt nemusím. Pětihvězdičkové komenty zde názorně ilustrují rozmanitost světa, v němž si (doufejme) každý to svoje najde. I když mám dojem, že snímek vychvalují pouze ti, kteří ona "magická" devadesátá léta sami zažili a na podobných sešlostech hledali, co nenacházeli jinde. It’s not a party, it’s a protest._____ 2)  Poté, co 36letý Brian Welsh uviděl divadelní hru Kierana Hurleyho, zjistil, že to je jeho krevní skupina a rozhodl se ji převést na filmové plátno. Angažoval 26letého Lorna Macdonalda (Spanner) a jeho přítele ze školy Cristiana Ortegu (Johnno), zřejmě podobného věku. Welsh a Hurley si zavzpomínali na staré časy, hlavní dva herci rovněž mají za sebou podobné pařby a jsou současně i kamarádi, takže toho moc ani hrát nemusejí. Pro oba to byl první celovečerní film._____ 3)  Věk protagonistů uvádím k roku výroby filmu, tj. k roku 2018._____ 4)  Příjemně mě překvapil zasvěcený a vnímavý koment Marzeho***. 5)  A na závěr opět jisté poznání: The only good system is a sound system. Vida, to jsem nevěděl.

plakát

Laskavý divák promine (1994) (seriál) 

Jeden z nejlepších životopisných filmů, co jsem kdy viděl. 1)  Je to očividně věc koncepce. Za čtyřnásobek délky běžného celovečerního filmu se toho samozřejmě stihne probrat daleko více. Scenárista Ivo Pelant se rozumně věnoval především Nerudovým milostným vztahům a ostatního si všímal jen tak jakoby bokem. Na přesvědčivosti výpovědi to neubralo, naopak, Neruda je tu představen velmi lidsky a pochopitelně._____ 2)  Občasné politické štulce byly milé._____ 3)  Výstižné jsou i ukázky z díla, které názorně ilustrují a komentují probíhající děj._____ 4)  Vynikající 36letý Vladimír Dlouhý v té době už dosahoval hereckého mistrovství. V 64letém Ilju Rackovi našel rovněž vynikajícího partnera ať pokud jde o herectví, tak i kupodivu podobným vzhledem._____ 5)  Výstižný podrobný koment: Schlierkamp*****.

plakát

Na krok od nebe (2011) (seriál) 

Telenovela s kriminální příchutí. 1)  Na jedné straně seriál nabízí primitivní scénář, málo vynalézavé průhledné zápletky šité všechny podle jednotného mustru, naivní až hloupý děj, prostě červenou knihovnu._____ 2)  Na druhé straně je tu nádherná alpská příroda, interiéry a exteriéry některých stavení a celková pohoda, kterou nezničí ani ti bad boys, kteří opravňují existenci policie i lesní policie v místě._____ 3)  Pravděpodobně hlavní tahák telenovely, 72letý Terence Hill (velitel Lesní policie Pietro), předvádí záviděníhodnou fyzickou kondici. Ovšem jeho prkenné herectví zde vyniká více, než kde jinde. Holt mu chybí mladistvý klukovský vzhled, štíhlounká postava (i když i teď je v dobré formě) a Bud Spencer._____ 4)  Dále hrají: 41letý sympaťák Enrico Ianniello (policejní komisař Vincenzo), 40letý Gianmarco Pozzoli (policista Huber) a za mladé kluky je tu pěkný 23letý Gabriele Rossi (Pietrův synovec Giorgio)._____ 5)  Věk protagonistů uvádím k první řadě, tj. 2011. 6)  San Candido (německy Innichen), kde se seriál odehrává, je třitisícové městečko v provincii Jižní Tyrolsko (nebo také Tridentsko - Horní Adiže) na italsko-rakouské hranici zhruba 80 km severovýchodně od Bolzana. Italové jej získali v roce 1919 jako válečnou kořist bez ohledu na převládající rakouské obyvatelstvo. I dnes mluví italsky jen asi 15 % obyvatel Horní Adiže._____ 7)  Píši po zhlédnutí první řady._____ 8)  5.12.2021 - Po 2. a 3. řadě mi nezbývá, než konstatovat, že navzdory slibnému začátku seriál klesl na úroveň naší Ordinace. Hloupé dialogy, absurdně pitomé chování postav a celkový vývoj děje míří nezadržitelně někam do odpadu. S ohledem na dojem ze začátku pouze odebírám jednu hvězdičku a přestávám dílo nadále sledovat.

plakát

Zlatý slavík 1983 (1984) (pořad) 

Něco jako tiskovka. 1)  Krotká kašírovaná tisková konference redaktorů Mladého světa s vítězi Zlatého slavíka za rok 1983 byla fajn._____ 2)  Na druhé straně však v pořadu chyběl zpěv (pokud za něj nepovažujeme několikavteřinové ukázky)._____ 3)  A tak nejvýraznějším dojmem na mě zapůsobil 32letý Miroslav Žbirka bez brýlí.

plakát

Fake Friend (2021) (studentský film) odpad!

Ale tohle sem (na ČSFD) vůbec nepatří.

plakát

Výbuch (2020) 

Žánrová směs neurčité chuti 1)  v sobě nese zásadní rozpor mezi vcelku chytrými dialogy, které mezi sebou studenti vedou a neobyčejně hloupou zápletkou - vybuchováním lidí. Jasně, lze namítnout, že výbuchy jsou jen hyperbolickým vyjádřením existencionální nejistoty._____   2)  Spoiler. Studenty nijak moc nezajímá, o co jde. Nezajímá to vlastně nikoho - po prvním mrtvém běží jakési školní vyšetřování, ovšem policie se do věci vloží až po třetí (!) oběti. Je to, pravda, policie federální, ale očividně ani FBI, či co za složku to bylo, nic rozumného vcelku nepodniká. Tvůrci namítnou, že na celou věc nazíráme z pohledu studentů. Pak ale zapomněli dodat, že jde zřejmě o studenty zvláštní školy pro děti s inteligenčním hendikepem._____ 3)  Spoiler. Po celou dobu jsem si říkal: jaké jen tohle může mít vyústění? Jakou pointu mohu očekávat? Odpověď je jednoduchá. Film prostě žádnou pointu nemá, pokud za ni nepovažujeme vskutku blouznivý výrok, že máme žít pro dnešek, protože nevíme dne ani hodiny._____ 4)  Přitažlivý 21letý Charlie Plummer (Dylan) se smyslnými rty, Jared Ager-Foster (Jed) či Peter Bundic (Steve), oba nezjištěného věku, zaručují, že se mám alespoň já chvílemi na co dívat. Zejména dívky jsou ovšem poněkud přestárlé na budoucí maturantky, ať už jde o 24letou Australanku Katherine Langfordovou (Mara, tvoří párek s Dylanem) či dokonce 28letou Kanaďanku Hayley Lawovou (černošská Mariina spolužačka a kamarádka Tess). Ale u studentů zvláštní školy je třeba ocenit, že vůbec k maturitě došli, že._____ 5)  Chápu, že film je zde na ČSFD označen za komedii. Chápu i označení za fantasy. Ale co je v něm ze science fiction, mi do konce zůstalo skryto._____ 6)  Ne, že by snímek nepřinášel i nějaké ponaučení. Zde je to poznání napsané na transparentu, který nese jeden z protestujících před školou: The devil inside your children has found his way out!

plakát

Bouře duší (2019) 

Pohled na první světovou válku 1)  z pro nás nezvyklého úhlu nepostrádá zajímavost._____ 2)  Rozpočet je očividně přiměřený lotyšským možnostem, ale celkovému vyznění filmu nijak neubírá._____ 3)  Oto Brantevics (mladík Arturs), věk nezjištěn, byl vybrán z 1 300 uchazečů o roli přesto, že dosud neměl žádné herecké zkušenosti. 28letý Raimonds Celms (Artursův bratr Edgars) mě rovněž zaujal._____ 4)  Výstižný koment o kvalitě dabingu: Mates Hradecky***.

plakát

Zlatý slavík 1973 (1974) (koncert) 

Slušná profesní rutina - zpěv, konferenciér i hbitá režie.1) Ovšem celkově nepříliš zajímavé._____ 2) 3.7.2022 - Při náhodném opětovném zhlédnutí musím konstatovat, že nebývale důstojný koncert mi připomíná spíše slavnostní shromáždění u příležitosti Brežněvovy smrti anebo v trochu lehčím tónu úvodní koncert hudebního festivalu Pražské jaro. Ale i toho je nám třeba, že? Přidávám jednu hvězdičku.