Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (5 532)

plakát

Proměny nože (1969) (TV film) 

Zanechte vší naděje, kdo vstupujete. 1)  Nápis nad branou do Alighieriova Pekla by mohl dobře symbolizovat období, kdy vznikl tento film a i dobu, o níž pojednává._____ 2)  Nevím, do jaké míry autoři chtěli navodit pookupační atmosféru plnou zmaru a neuskutečněných nadějí. Musím ale říci, že se jim to docela dobře podařilo. Kontrast mezi optimistickými songy a realitou mi zde nepřišel na rozdíl od některých komentátorů nemístný, naopak dobře podtrhl rozpor mezi oficiální veřejnou stránkou doby a její skutečně prožívanou realitou._____ 3)  Za pozornost stojí parádně (a věrně) ztvárněné reálie vesnického motorestu._____ 4)  Přirozeně plynoucí dialogy plynou jak život díky dobře napsanému scénáři 41letého Oty Hofmana a díky skvělým hercům._____ 5)  Zaujali: skvělá svěží 28letá Iva Janžurová (sevírka Dana), nevinný výraz přirozeně zemitého 21letého Jaromíra Hanzlíka (student Martin) a půvabné taneční kreace 33leté Heleny Růžičkové (žena hostinského) a Jaromíra Hanzlíka. Filmem se mihne i mladičký odžínovaný 22letý Viktor Preis (Martinův kamarád z party) nebo 26letý Miroslav Masopust (spolupracovník postavy, kterou hraje Pavel Landovský)._____ 6)  Výstižný koment: Pierre***.

plakát

Pravda a spravedlnost (2011) (seriál) 

Pohodovka o práci státních žalobců v Austrálii. 1)  Zarazilo mě, že na 22 dílů bylo třeba 10 scenáristů a 7 režisérů._____ 2)  Záběry ze Sydney ze čtvrtě Parramatta se mi líbily._____ 3)  To nejlepší jsou samozřejmě pěkní kluci. 31letý Hamish Michael (neprůrazný Richard, co nemá kde bydlet), 26letý přitažlivý Todd Lasance (zazobaný frajer Ben), 30letý Daniel Lissing (žárlivý Conrad) či Christopher Morris nezjištěného věku (policista Andy, partner muslimské právničky)._____ 4)  Škoda, že další řadu už nevyrobili. Prý nedostatek diváckého zájmu, hm...

plakát

Bodyguard (2018) (seriál) 

Dělat bodyguarda je makačka. 1)  No páni. Dělat bodyguarda v poměrech, které zobrazuje tato minisérie, by se mi tedy nechtělo._____ 2)  Zamlouvala se mi pěkná atmosféra nejistoty. Hlavní postava do samého závěru neví, komu věřit a komu ne a divák tápe s ní._____ 3)  Nějaké dějové komplikované nepříliš věrohodné obezličky ke konci série mi nevadily, to už jsem svým postavám fandil a jenom tipoval, kdo je s kým a proti komu._____ 4)  Největším plusem je bezpochyby vysoce přitažlivý a herecky zdatný 32letý Skot Richard Madden (seržant Budd). Zaujala mě i 54letá Gina McKeeová (šéfka policie).

plakát

Mezi námi děvčaty (2003) 

Provařená klišé dávají očekávaný tuctový výsledek._____ Zpočátku jsem to viděl tak na jednu hvězdičku, později jsem zvýšil na dvě a nakonec dávám tři. Někdy se vyplatí troška trpělivosti.

plakát

Vzkaz v láhvi (1999) 

Červená knihovna aneb Klišé na klišé. Nejhezčí na filmu byla poloha domu přímo na pláži a současně v zeleni.

plakát

Dospělý (2018) 

Tak by možná dopadl Dostojevskij, kdyby se narodil na texaských pláních. 1)  Na rozdíl od autora obsahu Cinemaxu jsem žádný vášnivý portrét mládí nezaznamenal. Viděl jsem jen právě 18letého youngstera, který opouští děcák na vlastní žádost. Vyvozuji z toho, že kdyby chtěl, mohl by v něm zůstat i nadále. Náš Richie ale nechce, přeje si stát na vlastních nohou._____ 2)  Brzy zjistí, že to není tak jednoduché, jak mu to za bezpečnými zdmi ústavu či při (pravda, neúspěšných) pokusech o jeho adopci snad přišlo. O vášeň tu rozhodně nejde, spíš o bezradnost a nedostatek odhodlání a pevné vůle, jak se ubránit platnosti hesla vrána k vráně sedá a rovněž o neschopnosti domyslet důsledky svého konání._____ 3)  Scenárista a režisér (jindy také střihač) A. J. Edwards z Texasu (věk nezjištěn) se nechal inspirovat Dostojevského Zločinem a trestem. Alespoň to říká._____ 4)  22letý hojně obsazovaný Tye Sheridan (Richie) i 29letý Caleb Landry Jones (Richieho nový kámoš Swim), oba z Texasu, jsou přitažliví.

plakát

Útěk z Alcatrazu (1979) 

V době vzniku asi dobré. Dnes už jen nuda. 1)  V nejhorším vězení Spojených států se sešli nevinně odsouzený černoch, zloděj aut, nadaný malíř, očividně nikoli těžký zločinec (za to však úspěšný útěkář) Frank a další. Tvůrci tak podsouvají diváku myšlenku, že ve vězení sedí buď nevinní nebo k nepřiměřeně těžkému trestu odsouzení pachatelé. A ještě ke všemu je všechny šoupnou do Alcatrazu?_____ 2)  Snímek formálně obsahuje vše, co lze od podobného filmu očekávat: autenticky působící vězeňské prostředí, už méně autenticky vyhlížející vězni, postupný vývoj děje i mnohé až úsměvně působící detaily. A přesto nejsem jako divák uspokojen._____ 3)  Zarazilo mě, že ve věznici podobného charakteru sloužila velká část bachařů starých či alespoň postarších. O tlustých jedincích z této skupiny ani nemluvím._____ 4)  Film se prý stal jakýmsi předobrazem a vzorem, jak zobrazovat útěky s důrazem na technickou stránku věci. Fakt, že tvůrci prakticky zcela pominuli osobní vztahy, vnitřní životy postav a celý složitý sociální mechanismus vězeňské společnosti, může někdo považovat za přednost. Z mého pohledu je to velký nedostatek, který pravděpodobně hodně přispěl k faktu, že jsem se téměř celou dobu nudil. A nic na věci nemění ani to, že útěk je zobrazen prý přesně podle skutečné události.

plakát

Boží mlýny (2021) (seriál) 

Umorousaně nevýrazné. 1)  Seriál staví na podobném východisku jako o 12 let starší minisérie Vetřelci a lovci. Tam je to tajemný mstitel bezpráví pan Zahálka, zde modernější a profesionálnější tým kolem bývalého vyšetřovatele. Vždy jde o totéž: napravit jasné případy bezpráví provokací, na niž se nespravedlivě osvobozený viník nachytá. Námět je tedy jasný a záleží jen na zručném scénáři, režii a dobrých hereckých výkonech. Bohužel jak tehdy Filipu Renčovi tak i tentokrát 54letému Janu Hřebejkovi se dílo příliš nepovedlo._____ 2)  Postrádám silnější příběhy, nestačí mi jen letmo načrtnuté krimihistorky na scenáristické úrovni novináře Blesku. Postrádám více vtipných akcí, i když nemohu popřít, že nějaké tu byly._____ 3)  Na druhé straně nerealističnost situací i akcí mi nevadí. Tvůrci pracují s velkou nadsázkou, kterou divák musí přijmout a pak bude po této stránce spokojen._____ 4)  Přesto však základním rysem je jakási umorousanost, nevýraznost, jen s občasnými pěknými okamžiky (málo jich, málo)._____ 4)  24letý Vincent Navrátil (student kriminalistiky), přitažlivý navzdory svému nadměrnému pozadí, se mi zamlouval.

plakát

Sviňa (2020) 

Slovenská politika je tak cool... 1)  Snímek se tváří velmi současně. Tvůrci se vyžívají ve vulgární mluvě, sexu, drogách, prostitutkách a v kmotrovském pojetí politiky plné zločinců. No budiž, autorský záměr. Trochu jsem si připadal jako ve Svěrákově filmu Rozpuštěný a vypuštěný, kde Srstka popisuje svou farmu: Kachny, kachny, kachny. Zde by říkal: zločinec, zločinec, zločinec._____ 2)  Ale přílišná střípkovitost a reportážní odtažitost mě hodně odrazuje.

plakát

Přeběhlík (2020) (TV film) 

Kdopak asi tomuto filmu uvěří? 1)  Válkou nepolíbený nacistickou propagandou nedotčený mladík z Pomořanska (území mezi Vislou a Odrou) dobrovolně (!) odchází v červenci 1944 (!!) na frontu. Odmítá možnost schovat se a vydává se vstříc své povinnosti._____ Nevím, jak moc si bylo německé obyvatelstvo vědomo válečné situace a povahy této války vůbec, ale v době, kdy už prakticky každá rodina měla své mrtvé syny, mi mladíkovo nadšení připadá velmi nevěrohodné. V dalších záběrech ho slyšíme mluvit - očividně si je vědom nesmyslnosti války a toho, že Hitler a spol. lidem lžou - a přesto nastupuje. Jeho idealismus v přímém rozporu s dobovou realitou na mě působí velmi nevěrohodně._____ 2)  V následujícím kostrbatém ději se pocit nevěrohodnosti zvyšuje. Krkolomné zápletky a jejich řešení zvyšují pocit jakési nepřípadnosti a odcizení od postav ve filmu. Vojáci na německé hlídce se chovají jako trotlové a ani druhý díl není lepší. Nevím, jak moc je to vliv autora knihy (nečetl jsem), jak moc věc nezvládli scenáristé či jaký je podíl režie, ale vcelku jsem se na postavy a děj koukal jako na zvířata v ZOO._____ 3)  27letý přtažlivý Jannis Niewöhner (dobrovolný odvedenec Walter) a 34letý Sebastian Urzendowsky (jeho kamarád Wolfgang) mi zpestřili tento podivný televizní zážitek.