Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (295)

plakát

Newsroom (2012) (seriál) 

Zjevnou slabinou Newsroomu je dle mého patetismus a přehnaný patriotismus (ve smyslu neustálého omýlání a připomínání, což nechápu, neboli pokud to tak cítí většina, proč jim to neustále servírovat). Z toho ovšem vychází základní koncepce seriálu - o stanici a týmu, který se rozhodne dělat zprávy zajímavě a nikoli povrchně. Takže si začnou diváky vychovávat, aby nad jejich pořadem a vůbec zpravami, jež se dozvídají, přemýšleli (a tyk probouzet onen patriotismus).__Velkou předností je zde komplexní příběh s neustálým vývojem událostí a postav. Jednotlivé charaktery jsou ovšem problematičtější proto, že navenek působí homogenně, jakoby odlité z jedné formy. Vesměs jsou všichni profesionálně schopní, chytří a sociálně nepoužitelní. Drobné rozdíly tvoří jejich osobní peripetie. Tady je Newsroom vyjímečný v tom, jak např. dokáže transformovat protivnou postavu v sympatickou (Don) nebo sympatickou proměnit v mrchu a poté v oběť (Maggie). __Newsroom jsem si hodně oblíbila díky výborným zpravodajským příběhům s vynikajícími dialogy, ale nejvíc si mě získal sympatickými osobními mikropříběhy. Oblíbenci - Jim Harper, Sloan Sabbith.

plakát

Profil vraha (2002) (seriál) 

Temné, drsné a především atmosférické. Prim v ději (vyšetřování) hraje profilování sériových vrahů. Přesto je stejný důraz kladen na vyšetřování policie a získávání hmotných důkazů. Mezi hlavními postavami, detektivkou a psychologem funguje rovnocenné partnerství. Hlavní postava, klinický psycholog Tony Hill je představen jako komplikovaná osoba zřejmě s jasným morálním kodexem, ale nejednoznačným profesionálním přístupem ke svým "klientům". Jeho odhalování myšlenek a jednání zločinců (hlavně v 1. sérii, kdy je prostříháno na skutečné skutky) patří v seriálu k tomu nejzajímavějšímu. 1. série - 5* (Mermaids singing, Shadows Rising, Justice Painted Blind).____2. série - 4*. 3. série - 4*.

plakát

Havran (1943) 

Pravdivé a univerzálně platné: "Na malém městě, tady nebo někde jinde..."

plakát

Jednoduchý život (2011) 

Snímek navazující na trend Huiných filmů o obyčejném životě, oproti July Rhapsody ovšem postrádá klasické schéma konflikt-vyvrcholení. Nejvíce připomíná The Way We Are (2008), když obdobně zachycuje okamžiky ze života, jejihc nevzrušivé plynutí. Práce, setkávání s přáteli, rodinou, drobné radosti, nemoc, smrt. Hui není nesmiřitelný kritik poměrů (gerontologická tématika je zmíněná v jednom rozhovoru, poté se překlopí do osobní roviny), je tady hlavně zaznamenatelem jednoduchého života, nikoli banálního, ale plnohodnotného. Oproti The Way We Are působí celistvěji včetně hlouběji zobrazeného vztahu hlavních postav. A nakonec je příjemné vidět pro změnu Andy Laua v neromantické civilní poloze.

plakát

Šerifská hvězda (1957) 

Šerifská hvězda je pro mě neobyčejná zejména sympatickou postavou lovce odměn (Hickman). Po dlouhé době osobnost s minulostí, která to má ale v hlavě srovnané. V jednání úsporný, realisticky smýšlející a cynický, ale čestný. Takový předobraz Raylana Givense z Justified. Oba ví, že padouchy je lepší přivážet mrtvé :-)

plakát

Čtyřicet pušek (1957) 

Temný snímek, kde se spojila poměrně neobvyklá westernová témata s těmi noirovýmy - žena ovládající kraj jako femme fatale, cynický šerif, osudově propletené postavy s trefnými dvojsmyslnými narážkami, interiérové záběry. Rozhodně nečekané, ale skvělé. Díky za tip!

plakát

Spaced (1999) (seriál) 

1. série (5*), 2. série (5*).

plakát

Xiao Qian (1997) 

Animovaná A Chinese Ghost Story je nádherný příběh, kterému podle mě určitě atmosféra neschází, byť není vyloženě temná a horrorová. Svým propracovaným světem, fantaziemi a stvořeními se hravě vyrovná věcem od Ghibli (některé motivy u mě budí dojem, že si je Japonci i vypůjčili).