Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (865)

plakát

Smrt krásných srnců (1975) (studentský film) 

Tento studentský film je rovnocennou verzi zpracování povídky Oty Pavla. Zdeněk Řehoř v roli Lea Poppea je lepší v smutku než ve veselí, tam je lepší Karel Heřmánek.

plakát

Duch - Série 1 (2022) (série) 

Predrag Bjelac je ve své roli výborný a trochu vytváří stín pro své herecké kolegy, kteří taky hrají dobře. Vypadá to - myslím si, že postavu balkánského mafiána Darka Besarabiće si užíval. S britským seriálem Randallem a Hopkirkem bych Ducha tolik nesrovnával.

plakát

Smrt krásných srnců (1986) 

Kombinace Ota Pavel a Karel Kachyňa klape na jedničku, tedy v tomto případě na pět hvězd. Nicméně anglický název je Forbidden Dreams - Zakázané sny.  A já v tento večerní čas bych chtěl mít sen reálný, abych nemusel psát tento komentář v den úmrtí velkého herce Karla Heřmánka. Odpočívejte v pokoji mistře.

plakát

Baron Prášil (1961) 

Filmy Karla Zemana jsou fantazie v pozitivním smyslu slova.  Baron Prášil sice trochu vybočuje z jeho verneovek, ale vůbec to nevadí.  Jeho postava si kvalitní film zaslouží.  Miloš Kopecký se na barona hodí. Jana Brejchová na krásnou princeznu Biancu di Castelo Negro také. Bohužel píšu komentář "recenzi" v době, kdy představitel kosmonauta či astronauta Toníka Tondy Rudolf Jelínek dne 10.8. 2024 zemřel.  Zahrál svojí roli nebezpečného fantasty velmi dobře. Budiž mu Země i Měsíc lehkými.

plakát

Tunel Omega (1982) (seriál) 

Dobrý tajuplný sci-fi seriál a navíc poučný díky poslednímu dílu konfrontace.  Čeští herci kromě posledního dílu předabovaní do slovenštiny. Asi poslední seriál, kde hrál Ivan Luťanský. Někdy mne napadá co kdyby byla lidmi osídlena panenská planeta v mlhovině M 17 Omega v souhvězdí Střelce.  Další případné refugium - útočiště druhu Homo sapiens v případě zániku lidstva či planety Země. Což při existenci zbraní hromadného ničení není vyloučeno.

plakát

Ach, Karle (1985) 

Pokud má proutník hodně milenek, tak mu to většinou vyhovuje. Horší je pro něj pokud se milenky spojí s jeho ženou. To je právě případ Karla - Karola. Žánr erotický je v současnosti trochu nadsazený, ale polským herečkám to tu sluší.

plakát

Les Nouveaux Chevaliers du ciel (1988) (seriál) 

Náborový film francouzského letectva a reklama na Dassault Mirage 2000. Viděno kdysi na kanálu OK3.

plakát

Sexmise (1983) 

Ve smutný den, kdy umřel Jerzy Stuhr alias Maksymilian 'Maks-Max' Paradys jsem se rozhodl napsat komentář k tomuto skvělému filmu. Film je to starodávný z jiného století i tisíciletí, z jiné Sluneční soustavy (Pluto už není, tedy planetou), z jiného společenského zřízení (socialismus v Evropě ani Polská lidová republika už taky není), tak přesto není zastaralý.  Je zábavný, půvabný (především díky půvabům většiny ženského hereckého obsazení) vtipný ale i poučný. Možná je někdy, až moc aktuální. Hláška: "Koperník je žena." Je to přepisování dějin? Absolutní matriarchát může být stejně totalitní a toxický jako absolutní patriarchát.

plakát

Bastard (2023) 

Pokud se někomu stýská po feudalismu a nekritický opěvuje šlechtu měl by tento film vidět opakovaně.  Pak by viděli, co by je v době feudalismu mohlo čekat. A to i když by měli ten šlechtický titul. Silný filmový a nejen historický poučný zážitek na ČSFD projekci.

plakát

The Driven Man (1991) (TV film) 

Mister Bean, co není Mister Bean.  Závěrečná vozatajská scéna je úžasná, vtipná, originální a možná pravdivá.