Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Duna: Část druhá

Duna: Část druhá (2024)

Nemožné se stalo skutečností a Denis nám absolutně suverénně naservíroval pompézní a rozmáchlý audiovizuální ekvivalent orgasmu. Už v recenzi na první díl jsem psal, že je to nejlepší film z ranku scifi a fantasy od dob Návratu krále. Dvojka tuhle vysokou laťku nejen udržela, ale ještě i o trochu vylepšila. Herr Zimmer znovu rozduněl svůj repertoár a jestli za soundtrack k prvnímu dílu dostal Oscara tak tady by to mělo být bez diskuze. Je tu jen jediný aspekt, který v tomto eposu o zrození "sympatického diktátora" není dokonalý. Tím aspektem je postava Chani a její představitelka Zendaya. Zendaya neumí hrát a na roli se vůbec nehodí. Scénáristické zprznění postavy Chani je trestuhodné avšak je smutným faktem, že se to dalo čekat. Chani se sice v předloze může zdát jako pasivní postava ale v určitých aspektech je to určitě silná ženská hrdinka. Jenže to čtenář musí vnímat nuance a kontext knihy a postavy. A bohužel nuance a kontext jsou zjevně něco pod rozlišovací schopností Hollywoodu a amerického publika a všechno včetně vnitřní síly silných ženských hrdinek musí býti do diváka pěchováno silou a pod tlakem, aby všichni viděli jak je ten Hollywood a soudruzi v něm progresivní. A mě to pak ne že štve ale vyloženě sere. I přes tuto vadu na kráse však pozitiva jednoznačně převažují a tento snímek je jednoznačným triumfem páně Villeneuva i všech zúčastněných. A znovu říkám, že tato Dunivá duologie je to nejlepší z fantaskního žánru od Prstenovské trilogie. Snad to Denis v budoucnu doklepe do zdárného konce tím třetím dílem s podobnými kvalitami a co se týče trilogií tak konečně vznikne důstojný kvalitativní nástupce trilogie Středozemské.

Duna

Duna (2021)

Vizuálně podmanivé. Hudebně dokonalé, kdy se Herr Zimmer konečně jednou oprošťuje od svých klasických hudebních témat a preferovaných nástrojů a úspěšně zkouší něco natolik jiného, že je to v podstatě automaticky do budoucna jedna z jeho nejlepších kompozic. Herecky naprosto přesné až na Zendayu, která se na roli Chani nehodí a obecně neumí hrát. A pokud si někdo vážně myslí, že jsou film a postavy k sobě navzájem chladné, nechť se na to podívá znova a ráčí se soustředit nejen na mluvené slovo ale i na nonverbální komunikaci postav. Atmosféra filmu je nejen vynikající sama o sobě ale skvěle vystihuje i předlohu, na rozdíl od Lynchova výtvoru. To všechno jsou důvody proč si dovolím tvrdit, že od Návratu krále tu nebyl lepší a komplexnější zástupce žánru scifi a fantasy. Interstellar promine, ale na tohle o chloupek nemá. Snad to druhá Duna potvrdí.

Hannibal

Hannibal (2001)

Málokdy se stane, aby byl sequel lepší než první díl. V tomto případě se to však povedlo. Jehňátka jsou masterpiece, který zaslouženě slavil úspěch na Oscarech. A Hannibal je ještě o ždibínek lepší. Výborný film s výbornými hereckými výkony a vynikající chemií mezi postavami, hlavně mezi Hannibalem a Clarice.