Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (320)

plakát

Bungó Stray Dogs (2016) (seriál) 

konečně, po čase, akční anime, kterému můžu dát s naprosto čistým svědomím alespoň ty 3 hvězdičky. Tedy, to jsem si myslel při první sérii. Nejen kvůli dobré kresbě a slušným schopnostem, hlavním kladem pro mě bylo, že anime obsahovalo nezvykle mnoho zajímavých postav (nikoliv jednu či dvě, jak je to jinde), které si člověk snadno oblíbil (samozřejmě v rámci možností daných prostorem, který jim byl přidělen) a které bavily. Anime mělo taky docela zvláštní styl humoru, který byl servírován v dost neočekávaných chvílích, což jeho účinek zvyšovalo. Nebylo též nijak uřvané ani ecchi, ostatně už jen fakt, že anime se točí kolem "detektivní" kanceláře naznačuje, že průměrný věk hlavních hrdinů bude vyšší než je na anime průměr. Takže proč nakonec zas dvě? Protože jakmile první série skončí (a možná, že ještě chvíli před tím), začnou zmatky. První čtyři díly druhé série jsou plné monotónního povídání a nepovedeného blues a celý zbytek se nese v roztěkaném skákání mezi časovými liniemi a naprosto nepřesvědčivými zápletkami. A taky polovičatostí. Ta se týká oné války mezi organizacemi, kde se autoři snažili všechny vykreslit nakonec v dobrém - pravděpodobně s logikou, že když každá ze stran má dostatečně zajímavé hrdiny, tito asi budou mít své fanoušky a ty je nejlépe nenaštvat - tzn. nikdo v zásadě neprohraje, všichni se spolu naučí vycházet. Výsledkem byl polovičatý příběh, který nezachránil ani psychopatík nakonec. Co dodat. Ačkoliv je potvrzena čtvrtá série, první tři tvoří poměrně ucelenou část a ....asi toho využiju a na čtvrtou si upozornění nastavovat nebudu. EDIT: přecijen ty tři dám. Jestli bych tady chtěl zachovat 2, tak  bych jiným anime, který jsem v poslední době viděl, musel dát odpad...a tak zlý anime neexistuje :)

plakát

Hundred (2016) (seriál) 

Nemá smysl ani na zabití času. Že je anime klišoidní, jak je tu kritizováno,..to je fakt ten nejmenší problém. Zásadní problém je, že je to - stručně řečeno - nedodělanej polotovar. Něco se začalo, začalo se to blbě a jak si to uvědomili, rychle to skončili.

plakát

Big Order (2016) (seriál) 

anime s takto ambiciózním námětem (ovládnutí světa) se jen tak nevidí. A jaká byla první reakce lidstva na objev člověka schopného potenciálně ovládnout svět? Hodit na něj atomovku! Bohužel, anime dál v rozvíjení podobných sci-fi myšlenek nepokračovalo, nepokračovalo se ani v dobývání světa. Děj se zvrhl v chaotické tahanice o nemocnou sestřičku hlavního hrdiny. A stejně jako se s postupnými díly vytratila snaha vytvořit zajímavý příběh, stejně tak se vytratila i snaha pobavit promyšlenými souboji. Tím jediným, co vydrželo až do konce, byla slušná kresba.

plakát

Busó šódžo Machiavellianism (2017) (seriál) 

Anime je totálně bez děje, v podstatě arénovkou zasazenou do prostředí jakéhosi kampusu, jemuž vládne partaj pošahaných a meči vyzbrojených školaček. V každém díle se jedna z nich rozhodně preventivně "potrestat" hlavního hrdiny a po poměrně dost nudném boji ....který probíhá tak, že deset minut hlavní hrdina utíká a pak holce jednu vlepí, ta se do něj zamiluje (...čímž se tedy ukáže, že neuspěla), díl končí a v dalším se o potrestání pokusí další školačka, o něco zkušenější než ta první. Namluvení anime je otřesné, takže prvních několik dílů jsem především přepínal mezi angličtinou a japonštinou a rozhodoval se, co z toho je snesitelnější - alespoň nějakou zábavu jsem měl. Ke konci se to trochu zlepšilo... díly 9-12 jsou celkem ok (rozhodně ale furt podprůměr), ten zbytek je ale na prahu odpadu. Jedna pozitivní věc: o anime se dá říct, že je v zásadě uzavřené ...končí jedním návratem a jedním rozloučením, sezóna tedy nekončí žádným cliffhangerem nebo uprostřed ničeho, jak to rádi dělají jiní. Tohle je asi jediná věc, za kterou můžu fakt pochválit. No, pokud chcete zjistit, jak vypadá fakt blbé anime, např. abyste lépe ocenili ta dobrá, pak vřele doporučuji.

plakát

Maó-sama, Retry! (2019) (seriál) 

anime zasazené do středověkého světa s kouzly, jehož hlavní postavou je starší, neustále kouřící mafiózo s chraplavým hlasem, v obleku, doprovázený o 20 let mladšími teenkami, které jakoby se předháněly v tom, která zahláškuje větší počet sexuálních dvojsmyslů... Což...vypadá zajímavě, ale bohužel, nedostatečná akčnost, až únavně bezproblémový děj, odbytost bojů (hlavní hrdina stráví mimochodem víc času někde v nějaké restauraci tlacháním o ničem než bojováním s monstry) a na dnešní dobu pouze průměrná animace...mi nedovoluje dát víc než 2 hvězdičky. Na závěr ještě dvě poznámky: 1. ano, příběhově je anime podobné staršímu, ale po všech stránkách podstatně lepšímu Overlordovi a 2. pokud nevyjde druhá sézóna, anime vůbec nemá smysl ani začínat -- prvních dvanáct dílů je jen rozjezdem a anime skončí příběhově uprostřed ničeho, kdy se hlavní hrdina rozhodne navštívit dungeon na severu země...

plakát

Duna (2021) 

Áno. Blockbuster, jak má být ....majestátní hudba, nekompromisní výprava vycizelovaná par excellence ...svižný děj, smysluplné dialogy, velmi slušní herci. Z kina jsem odcházel nadšen, že po té přehršli všech těch infantilních superhero akčňáků od Marvelu a DC nebo i rádoby vážnějších, ale ve skutečnosti uplně stejně infantilních filmů a seriálů ze světa StarWars (obojího konzumuji víc než je zdrávo, byť mě to sere :D ) ... tu máme konečně o poznání temnější, vážnější a dospělejší blockbuster (u nějž se nemusím stydět, že se mi líbí, i když na to už nemám věk... ...protože je fakt dobrej), ke kterému se nicméně váže knižní vesmír podobně velký jako je ten u StarWars nebo Avengers... a vzhledem k tomu, jakou měl u mainstreamu (soudě dle youtube) i přes svou nemainstreamovou atmosféru kladnou odezvu, by to mohlo znamenat, že byl položen základní kámen k budování nového cinematického univerza. Prequelový seriál byl oznámen, navazující díl samozřejmostí... pokud se povede oboje, budeme se mít na co těšit nejen na příští rok, ale i na celé příští desetiletí.

plakát

Sword Art Online (2012) (seriál) 

Anime má svou první část ...která je ze začátku průměrná, poté ale hodně dobrá... a pak svou druhou, která je o celou hvězdičku, možná snad ještě více... níže. Což.... není nic neobvyklého, řeknete si. Jenže zde je zlom tak extrémně umělý, že divák prostě nechápe: proč tak náhle, v půlce, utnout něco, co fungovalo, nebyl ani náznak zpomalení .... a všechno najednou změnit? A do konce série to myslím pochopí málokdo. Teprve pokud se podíváte na zápletku k druhé sérii, docvakne vám to --- vypadá to, že se tvůrci záměrně rozhodli příliš nezaplétat do žádného konkrétního virtuálního světa a opustit tedy i ten první zavčas, dokud to jde, dokud si divák ještě moc nezvykl a změnu tak tak, ale ustojí. Protože hlavní záměr zde (předpokládám?) je ...v rámci mnoha sérií... posílat hlavního hrdinu / hlavní hrdiny do dalších a dalších virtuálních světů, kde budou různé zápletky a různé příběhy. Tvůrcům to dává volné ruce a nebývale se jim usnadňuje práce a současně to pro diváka to znamená, že když se jeden z příběhů či sérií (či jejich částí) nepovede, vůbec to neznamená, že další série nebude skvělá. Jednoduše proto, protože anime se odehrává v různých hrách. Nezafunguje jedna, zafunguje druhá. Zatím tedy dávám tři a doufám, že anime se nestalo v rámci žánru nejslavnějším pro nic za nic a po dalších sériích budu moci zvednout.

plakát

Džudžucu kaisen (2020) (seriál) 

anime je o něco vážnější než mnohá jiná anime stejného žánru, sem tam diváka překvapí celkem znepokujícími scénkami a dialogy - za to má u mě plus. Nějak mi ale nedochází, proč je zde tolik lidí tak nadšených z animace a soubojů ...anime bych i já zařadil do nadprůměru, ale jen do mírného, protože zvláště k té animaci mám své výhrady: animace sama o sobě je jen jedna část toho, co vytváří umělecký zážitek - k němu je potřeba soulad mezi soundtrackem, animací a dějem. Anime je dobře nakresleno, ale nikoliv způsobem, který je umělecky zajímavý. Ze scén nedýchá atmosféra. Barvy nic nevyjadřují. Animace je dobrá jen v tom smyslu, že neruší svými nedokonalostmi, ale rozhodně není natolik dobrá, aby dokázala vyjádřit to, pro co chybí slova (pokud zůstanu u akčních, viz třeba Šingeki no kjodžin (TV seriál) (2013) nebo Dororo) Pokud jde o soundtrack, ten jsem ani nezaregistroval popravdě (což znamená, že není strašný, ale určitě není výborný). Celkově vzato se tedy o uměleckém zážitku alespoň u mě tedy mluvit fakt nedá. Anime má zatím též poměrně přímočarý a nekomplikovaný děj (někdy až absurdně přímočarý - ředitel nařídí zavraždit mága pracujícího v sousední, spřátelené organizaci a krom menšího překvapení se tomu nikdo neprotiví, nikdo s tím nemá zásadnější problém) a o dochucení anime humorem se autoři taky nesnažili tak, jak by mohli a jak u anime bývá zvykem. Anime má cca 5-6 postav, které jsou nějakým způsobem zajímavé, charakterní a významné, zbytek je ale jen do počtu - tímto poměrem se anime opět řadí spíše k běžnému průměru / lehkému nadprůměru. Opravdovým tahounem tedy zatím zůstává jen akčnost anime, resp. některé z jeho bojových scén...což není zas až tak moc, ne? Takže moc nechápu ten poprask. Zatím tedy dávám silné tři hvězdičky s možností zvýšit na čtyři v nadcházejících letech, až dotočí film a druhou sérii. 68%

plakát

Tygr a drak: Meč osudu (2016) 

tady se hlavně ukazuje, jak výborný Tygr a drak byl ...tolik let už uplynulo od jeho natočení a krom Hrdiny, žádný film ho v rámci žánru nejen nepřekonal, ale ani se mu nevyrovnal. A já mu tehdá dal jen čtyři hvězdičky :x Zvedám na pět. Pokud jde o tuto béčkovou asijskou mlátičku, největším jejím problémem je fakt špatné herectví a fakt připotroublej příběh, kterej sám sebe bere moc vážně. Kdyby zasadili do děje víc komediálních prvků a dali tomu jinej název, bylo by to celkem ok.

plakát

Rokka no júša (2015) (seriál) 

první čtyři díly nejsou nic extra, pak se ale ukáže, že jde o celkem napínavou detektivku a jakýsi "pokus" o tajemnou vyvražďovačku. Líbilo by se mi víc, kdyby otloukánek Adlet méně utíkal a vzdoroval ostatním s větší agresivitou a tím pravděpodobněji i úspěšněji, ale napínavost příběhu to plně vynahradila. Konec nic moc, ale to se tak nějak dalo čekat, když má anime jen jednu sérii a manga 6....a viděl jsem už i mnohem horší konce...tady se to dalo zkousnout...