Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, že se v tom filmu strašně moc zrcadlí doba a že je to snímek, který je hodně poplatný režimu, ale tak ani to nemůže zastřít, že jsou tu výborní herci, kteří sem tam předvádějí, že jsou skutečně schopní se vžít v podstatě do všeho. A jsou zábavní. Právě ni táhnou tenhle jednoduchý příběh, který se snaží být až moc pozitivní. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pěkná komedie, na které mi hlavně vadila propagace režimu - zde více než ve druhém díle. Některé scény mě nutily nachvíli neposlouchat, protože byly plné tupých keců. Když jsem se soustředil na zábavu, které zde bylo naštěstí docela dost (především díky skvělému Marvanovi, jemuž role revizora mrzouta prostě sedla), tak jsem se královsky pobavil - 8/10. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele

No komunisti,soudruzi a soudružky, propaganda a agitace z toho čiší na sto honů, ale díky panu herci Jaroslavu Marvanovi v tom můžeme také najít i milou úsměvnou komedii, která vůbec není špatná. Některé hlášky - nehlášky se dají zapsat snad velkým písmem: "Ženská co to děláte?" " Nejsem ženská, jsem předsedkyně okresního výboru":) a takhle bych mohl pokračovat do nekonečna... ()

topi 

všechny recenze uživatele

V tomto případě agitku nevnímám ani neřeším, film miluju od dětství a po x-té se u něj vždycky pobavím. Jsou mnohem horší budovatelské příšernosti. Na rekreace se tenkrát jezdilo, nehledám v tom nic víc, příběh je zábavný a vtipný. Jaroslav Marvan byl král a jeho role nerudného Gustava Anděla vše ostatní mnohonásobně převyšuje. A jako komedie z padesátých let je spolu se Švejkem tím nejlepším, co mohlo být natočeno. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

To je dovča, co? Pěkně všichni pohromadě - koupat, jíst, zpívat budovatelské songy a neustále chválit, jak se skvěle žije... Jen starému mručounovi Andělovi chvíli trvá, než se s kolektivem sžije. Zvrácenost komunistické vlády se v tomhle filmu projevuje v mnoha detailech i v celkovém vyznění. Z všeprostupujícího budovatelského nadšení a kolektivismu se mi v některých momentech chtělo blít. Na Marvanův (...Kemrův, atd....) herecký výkon kašlu - tenhle film je agitka zabalená do komediálního hávu. Poznámka a historický exkurz: aby si mladší ročníky mohly zařadit věci do souvislostí - v roce 1952 byl ještě prezidentem Gottwald a nepřátelé státu se věšeli. Druhá věc je, že dělnické rekreace v Čechách kupodivu nezavedli komunisti, ale říský protektor Heydrich. Toho ovšem rekreanti nezmínili :-)) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)
  • Během nástupu do autobusu na začátku filmu nastupuje Milada Pavlátová (Jana Dítětová) sama, Karel Pavlát (Vladimír Ráž) se v pozadí zdráhá nastoupit. V následujícím záběru z vnitřku autobusu ji však těsně následuje. (czerny)
  • Vladimír Ráž (Karel Pavlát) povedal, že Jaroslavovi Marvanovi (Gustav Anděl) zaskočí na poštu do Úpice na bicykli pre rekomando. Skutočná vzdialenosť medzi týmito dvomi miestami je ale približne 123 km (Jevany - Úpice). Zábery z pošty Úpice sa ale natáčali na pošte v Stříbrnéj Skalici, ktorá je od Jevan iba niečo cez 10 km (Jevany - Stříbrná Skalice). Rudolf Princ (správca zotavovne) povie Marvanovi: "Važ si toho, je to do vršku," na čo Marvan pohotovo odpovie: "No bóže, zpátky to má zasa z vršku." V skutočnosti je to presne naopak a Ráž by išiel najskôr z vršku a späť do vršku. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama