foto

Růžena Šlemrová

  • nar. 10.11.1886
    Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 24.8.1962 (75 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pravá dáma českého filmu, kterou si nemůžeme představit jinak, než v honosných róbách, se šperky a zabranou do duchaplné společenské konverzace - Růžena Šlemrová - vytvořila nezapomenutelné typy tetinek a matinek hlavních hrdinů ve většině filmů třicátých a čtyřicátých let.

Pocházela z Plzně, a když se rozhodla stát se herečkou, její rodina ji jen podpořila. Přitom byl jejím otcem tehdejší významný historik Bedřich Mach a přelom 19. a 20. století hereckým hvězdám zrovna nepřál. V roce 1909 se stala členkou nového Městského divadla na Vinohradech a tam setrvala až do roku 1948, tedy do konce své kariéry. Od nástupu zvukových filmů až do května 1945 natočila víc než 60 filmů. Většinou to byly jedny a tytéž role, které však dokázaly dobře využít „půvabu dámy pospíchavě námluvného charakteru“, jak ji popsal jeden kritik ještě v době začátků slečny Machové. Její manžel, Robert Šlemr byl členem správní rady filmové společnosti A-B, která vlastnila barrandovské studio. A tradiční dovolenou Šlemrovi trávili v lázních...

Právě zvukový film odhalil její přednosti a tak se stala jednou provždy symbolem energických a upovídaných dam z vysoké společnosti v honosných róbách - a navíc se smyslem pro humor, samozřejmě ironický a jízlivý. Čím však nikdy nebyla, to jsou role milovnic a naivek, kolem kterých se tehdejší filmové příběhy točily. Vytvořila tedy postavy nezapomenutelné, ale téměř výhradně okrajové. Rok 1939 přinesl jediný film s Růženou Šlemrovou v hlavní roli PANÍ MORÁLKA KRÁČÍ MĚSTEM a ačkoli se jednalo o nenáročnou komedii, svým výkonem snadno zastínila ostatní představitele.

Její role většinou znamenaly být matinkou, která má starosti s mladou dcerou (Adina Mandlová) a sháňkou po ženichovi (VELBLOUD UCHEM JEHLY), nebo pro dceru (Světlu Svozilovou) ulovit podnájemníka Vejvaru (OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA). Někdy měla tytéž starosti se staromládeneckým synáčkem (Hugo Haas), jako v komedii ANDULA VYHRÁLA. Hrála po boku většiny tehdejších hvězd. S Oldřichem Novým natočili ROZKOŠNÝ PŘÍBĚH, s Vlastou Burianem hrála v ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC. Její nejslavnější rolí je patrně paní Dynderová a nezapomenutelný výrok: „Dyndera! On Loudí!“ v komedii HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU podle Předlohy Karla Poláčka z roku 1949. Tento výrok však byl jeden z úplně posledních. Padesátá léta nepřála tomu, čeho byla Šlemrová symbolem, a v budovatelském filmu pro ni jako pro většinu jejích kolegů nebylo místo. Zemřela v roce 1962, ve věku šestasedmdesáti let.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

1955 Muž v povětří
1954 Stříbrný vítr
1952 Anna proletářka
Dovolená s Andělem
Haškovy povídky ze starého mocnářství
Mladá léta
1951 Mikoláš Aleš
1950 Posel úsvitu
1948 Hostinec „U Kamenného stolu“
1947 Podobizna
1945 Řeka čaruje
1944 Děvčica z Beskyd
Jarní píseň
Prstýnek
Sobota
1943 Čtrnáctý u stolu
1942 Přijdu hned
Valentin Dobrotivý
Zlaté dno
1941 Přednosta stanice
Rukavička
Tetička
Za tichých nocí
1940 Adam a Eva
Katakomby
Pacientka Dr. Hegla
Život je krásný
1939 Dívka v modrém
Dvojí život
Lízino štěstí
Mořská panna
Nevinná
Paní Morálka kráčí městem
Svátek věřitelů
Ženy u benzinu
1938 Andula vyhrála
Bílá vrána
Co se šeptá
Druhé mládí
Holka nebo kluk?
Jarka a Věra
Krok do tmy
Manželka něco tuší
Svatební cesta
1937 Advokátka Věra
Karel Hynek Mácha
Lidé na kře
Lízin let do nebe
Otec Kondelík a ženich Vejvara
1936 Na tý louce zelený
Rozkošný příběh
Světlo jeho očí
Švadlenka
Uličnice
Velbloud uchem jehly
1935 Pan otec Karafiát
Polibek ve sněhu
Polibek ve sněhu (německá verze)
Pozdní láska
Vdavky Nanynky Kulichovy
1934 Polská krev
Z bláta do louže
Zlatá Kateřina
Žena, která ví, co chce
1933 Jindra, hraběnka Ostrovínová
Na sluneční straně
1932 Anton Špelec, ostrostřelec
Funebrák
Sňatková kancelář
Tisíc za jednu noc
1931 Muži v offsidu
Žena, která se směje
1930 Fidlovačka
Tajemství lékařovo
1928 Aféra v grandhotelu
1926 Mořská panna
1922 Mrtví žijí
Poslední polibek
1921 Manželé paní Mileny
Mnichovo srdce
Nad propastí
Trny a květy
1920 Dvě matky
1914 Noční děs

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace