Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

castor 

všechny recenze uživatele

„Ale je tady krásně...“ - „Krásně... Krásně je všude, pokud tam nepřijdou lidé.“ Bubák a morous od nátury Anděl dostává poukaz na letní rekreaci v odborářské zotavovně. Soudružská solidarita má zelenou a divák tápe, zda se přikloní k nostalgii nebo budovatelské komunistické agitaci, která ovšem není oproti jiným zákeřná. Takže u mě je to jasné. Ano, je to podle šablony, permanentně usměvaví rekreanti mohou lézt krkem, ale já se i po letech dokola bavím. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nová vlna kolektivizácie a demagógie priniesla veľa obety v rôznych smeroch. I v umení. Neviem, či na to "doplatil" tento snímok, alebo sa z neho Zeman osobne tešil, každopádne pokiaľ doň (aspoň v náznaku) neprinesiete uveriteľný sociálny konflikt a nebudete sa držať pod hranicou únosnosti, "ste vybavení". I keď musím priznať, že som sem-tam, z času na čas pociťoval nostalgiu šťastného prostredia (i keď len veľmi vratkú). Ale ani v náznakoch nie takú, aby som to vzdialene čo i len prirovnával k HOW GREEN WAS MY VALLEY. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Radostný pocit, který při zhlédnutí této veselohry máme, pramení především z toho, že nám živě připomene skutečnost, jak naši nejlepší pracovníci, manuální i duševní, mohou dnes trávit svůj zasloužený oddech po celoroční práci. To, co nám začíná být pomalu samozřejmé, že totiž proslulá lázeňská města naší země, nejlepší chaty v rekreačních střediskách u jezer, řek a v horách, jsou téměř po celý rok obsazeny pracujícími lidmi, z nichž pro některé byla v dřívějších dobách podobná dovolená buď neznámým pojmem, nebo stěží realisovatelným snem, tato skutečnost je jistě neobvyklou podívanou pro pracující lidi těch zemí, v nichž nezaměstnanost opět den ze dne roste a péče o rekreaci pracujících v tom smyslu, jak ji známe u nás, prakticky neexistuje. Bylo by jistě nesmírně poučné, pozorovat reakcí tohoto obecenstva na filmy podobného druhu, jako je „Dovolená s Andělem". — Naše obecenstvo film uvítá především pro svěží humor, jehož nositelem je zejména Jaroslav Marvan v roli revisora Anděla, a pro vskutku podmanivé zachyceni krásného prostředí letní rekreace, na němž se značnou měrou podílí dokonalá barevná fotografie kameramana Stallicha. Škoda, že ještě větší účinnosti filmu brání některé nedostatky, spočívající v neprokreslenosti charakteru některých postav, jejich vzájemných vztahů, v nepřesvědčivosti některých typů — na příklad zedniček — a v nevěrohodnosti řady detailů, pokud jde o charakteristiku prostředí zotavovny a kostýmování herců. Filmový přehled 19/1953 ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl mladší, měl jsem tento film rád. Byl plný pohody a ideálních mezilidských vztahů. Všichni si pomáhali, táhli za jeden provaz a byli na sebe hodní. Dnes, když se na Anděla podívám, tak vidim šílenou propagandu, která ve světle událostí z 50. let bolí. Jeniné co potěší je úžasný Jaroslav Marvan, jehož role touto tendencí není příliš dotčená. Ale jinak při pohledu na tento komunistický idealismus se mi otevírá kudla v kapse. ()

Had6 

všechny recenze uživatele

Třeba mě i nemějte v oblibě, ale já tenhle film mám rád. Dokázal jsem se oprostit od toho nechutného závanu agitace a jenom se kochat Marvanovým představením. Kdybych odsuzoval všechny komedie jenom kvůli dobovému postižení, tak by jich pak bylo víc než dost. Oba filmy s revizorem Andělem jsou prostě moje oblíbené i přes ta všechna velká dobová mínus. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • V celom filme nezaznie, kde sa presne zotavovňa Jezerka nachádza. Iba úplne na začiatku filmu, keď kultúrna referentka Lída Višňáková (Běla Jurdová) zvoláva rekreantov zakričí Javornice - zotavovňa Jezerka. Javornice je malá obec v okrese Rychnov nad Kněžnou. V Javornici nič podobné ako zotavovňa neexistovalo. (Raccoon.city)
  • Elektrotechnik Jeřábek (Josef Hlinomaz) povedal, že pracuje v Kolínskej Elektre. Kolínska Elektra bol zastaralý názov závodu Tesla Kolín, kde sa vyrábali rádioprijímače. (Raccoon.city)
  • Veľký dom rekreácie ROH v Jevanoch, filmármi nazvaný Jezerka, sa v skutočnosti volal Moskva. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama