Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Zajímavosti (25)

  • Jako u většiny přepisů románů Julese Vernea se děj film drží knížní předlohy jen velmi volně. Největší rozdíly se týkají prostředí ostrůvku Back Cup – v knize neexistují žádné továrny ani honosné hradní sídlo, způsob dopravy depeše inženýra Harta (Lubor Tokoš) je rovněž zcela jiný a závěr se liší od základu. V knize také není žádná ženská postava. (Robbi)
  • Vynález zkázy obdržel několik ocenění: Velkou cenu na světové výstavě EXPO 1958 v Bruselu, Státní cenu udělenou Karlu Zemanovi v roce 1959, Cenu československé filmové kritiky v roce 1959, Československou cenu míru Karlu Zemanovi v roce 1959, Cenu francouzských filmových kritiků v roce 1959, Velkou mezinárodní cenu francouzské Filmové akademie – Křišťálovou hvězdu v roce 1960, První cenu v anketě filmového diváka a Čestné uznání z festivalu československého filmu v Banské Bystrici v roce 1959. (Locksley)
  • Film byl v roce 2015 v rámci projektu "Čistíme svět fantazie" digitálně restaurován a při té příležitosti do něj byla vrácena původně vystřižená několikavteřinová sekvence: v pracovně profesora Thomase Rocha (Arnošt Navrátil) na ostrově Back Cup se na jeho stole objeví hodiny s napoleonskou orlicí. Garant restaurátorských prací, americký expert James Mockoski k tomu podotýká: „Nechám na divácích, aby v záběru odhalili hlubší význam, ale jde o klíčový moment, kdy si vynálezce začíná uvědomovat, k čemu by jeho objev mohl sloužit. (Robbi)
  • Dobové ohlasy po uvedení filmu:Karel Zeman může být považován za Georgese Mélièse naší doby.“ (Informaciónes, Madrid) „Nejotřepanější námět povýšil na umělecké dílo.“ (L’Eco di Locarno, Locarno) „Jedno z nejoriginálnějších děl světové kinematografie.“ (Dookoła Świata, Varšava). (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla v červnu 1958 na Bruselském FF. (Varan)
  • Inženýr Šimon Hart (Lubor Tokoš) mluví o svých přátelích (Robur Dobyvatel, Impey Barbicane a kapitán Nemo); jedná se o připomenutí dalších postav spisovatele Julese Vernea, vystupujících v knihách „Robur Dobyvatel“, „Ze Země na Měsíc“ a „20 000 mil pod mořem“ plus „Tajuplný ostrov". Ve filmu se také mihne vzdušný koráb Albatros patřící Roburu Dobyvateli ze stejnojmenné knihy. (Jan.Kanak)
  • Natáčení Vynálezu zkázy bylo mimořádně realizačně náročné; i s přípravnými pracemi trvalo čtyři roky. (ČSFD)
  • Vernův román se v originále nazývá "Face au drapeau" (Tváří k praporu). Původní české vydání také neslo velmi podobný titul "Tváří v tvář praporu vlasti". Až po úspěchu filmu Karla Zemana byla kniha přejmenována na "Vynález zkázy". (M.B)
  • Film vznikal v zlínskych ateliéroch na Kudlove. (Raccoon.city)
  • Všechny kulisy ve filmu byly ručně malované. (Pepy)
  • Podpis Karla Zemana je šrafovaná, prúžkovaná kresba pripomínajúca ritinové ilustrácie, tak známe z verneoviek. Ďalej je to kombinácia hraných a animovaných sekvencií a viac vrstiev rôznych záberov preložených cez seba. (shuster)
  • Väčšina záberov je kombinovaná, to znamenalo presne vykrojiť masku, ktorá zakrývala tú časť obrazu, kde je umiestnený napríklad pohybujúci sa herec, a na milimeter presne dokresliť jeho pozadie tak, aby presne nadväzovalo na grafické pozadie záberu s bábkou či kreslenou fázou. Kombinovaný záber musel mať dostatočnú ostrosť do hĺbky a pritom mal pôsobiť dojmom plošnej ilustrácie. Všetko zjednocovalo do jednotného výtvarného výrazu obdobné šrafovanie, ktoré je také typické práve pre drevoryt pôvodných ilustrátorov. Karel Zeman v čase skúšok prezradil: „Najväčší problém máme s tým, aby sme dodržali jednotné šrafovanie." (Raccoon.city)
  • Kvôli náročnému a komplikovanému natáčaniu neboli filmári schopní dodržať dvojročný časový limit ani pôvodný finančný rozpočet. Napríklad záber plávajúcej trojmetrovej veľryby v linkovaných morských vlnách vznikal celý týždeň. (Raccoon.city)
  • Trikové zábery sú dielom Antonína Horáka. Tento filmár pociťoval ako veľkú osobnú krivdu, že nebol za svoj tvorivý prínos náležite oceňovaný. Jeho honorár za film bol základný mesačný plat 1200 Kčs a za jeden trikový záber dostával tri koruny. (Raccoon.city)
  • Značná časť filmového materiálu je dvakrát, niekedy aj trikrát exponovaná. (Raccoon.city)
  • Karel Zeman natočil so spolupracovníkmi po schválení stručného námetu najprv asi šesťdesiat metrov skúšobných záberov a až potom bol napísaný scenár. (Raccoon.city)
  • Parná lokomotíva, ktorú môžeme vidieť vo filme, bola reálna lokomotíva americkej výroby z roku 1850 a parný automobil bol v skutočnosti francúzsky návrh auta s názvom "Mancelle" z roku 1870. (Raccoon.city)
  • Vynález zkázy sa stal najpredávanejším československým filmom natočeným po II. svetovej vojne. Bol predaný do 79 krajín. (Peter-1307)
  • Film bol natočený kamerou z roku 1928. (Peter-1307)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama