Reklama

Reklama

Hledám Amy

  • Česko Zoufalec (více)
Trailer

Komiksoví kreslíři Holden a Banky jsou nejlepší přátelé už 20 let. Zdá se, že jejich bezstarostný život nemůže nic ohrozit. Dokud ovšem nepotkají Alyssu. Holden se zamiluje, pak ale zjistí, že si dělá plané naděje. Alyssa je totiž lesbička. Dva komiksoví nadšenci Holden McNeil a Banky Edwards, kteří žijí v New Jersey, jsou nerozluční kamarádi už dvacet let. Přes den tráví čas společně ve svém studiu a večer se chodí ven bavit. Jejich přátelství má však poprvé v životě dostat povážlivou trhlinu poté, co jim zkříží cestu nádherná mladá lesbička Alyssa Jonesová. Holden se do ní zamiluje a záhy musí čelit Bankyho žárlivosti i barvité minulosti své nové přítelkyně. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (510)

novoten 

všechny recenze uživatele

Skvěle stupňovaný vtip i romantika, životní role Bena Afflecka a Tichej Bob se svým perfektně padnoucím monologem. Co ale klíčová scéna téměř v závěru, kdy Holden podává šílený návrh? Tenhle zkrat jsem nevstřebal a nebýt jej, mohla Amy útočit na pozici jedné z nejlepších romantických komedií, co znám. Má totiž plno kouzelných momentů (Alyssa zpívá na pódiu a Affleck začíná mít na tváři přiblblý úsměv, až přijde Jason Lee a pohledem ho zpraží), ale čím víc přemýšlím nad závěrem, tím víc mě vytáčí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Mé druhé setkání s Amy už přece jen dopadlo lépe než to první. Film má opět spoustu fantastických myšlenek a vynikajících dialogů. O sexu se tady opět dozvíme některé nové pojmy. Tak jako byl v Zack a Miri Bludný Holanďan tak tady je to pro změnu termín Želízko. Mlčenlivý Bob v tomto filmu promluví a prakticky celý ten problém rozlouskne. Osobně cítím z tohoto filmu vrchol Smithovy tvorby. 85% ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jason Lee a Joey Lauren Adams jsou špičkoví, Ben Affleck jenom hodně slušný... Vysoustužené dialogy které geniálně balancují na hraně nevkusu a peprnosti, uvěřitelné emoce a strašně zajímavý příběh s miliónovým námětem. Řešení svých osobních privátních problémů a la Holden mě trošku vyrazilo dech :-) No a konec je dokonalý. Pokud o Smithovi z nějakého důvodu pochybujete (tak jako já předtím, než jsem viděl Amy), zkuste tenhle kousek... A pokud vám čirou náhodou nesedne, jste ztracený případ :-) 90% ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Kevina Smithe mám rád (nepočítám se ale mezi jeho fanoušky), ale to samé nemůžu říct o hereckých schopnostech Bena Affleka a Joey Lauren Adamsová mi je celkem dost nesympatická a tyhle dva problémy se zákonitě musí promítnout do mého hodnocení. Jinak nemám co vytknout, je to skvěle napsaná nebanální romantická komedie, ve které Smith dokazuje, že zvládá i o něco vážnější polohu, ikdyž ho mám radší v té více komediální a méně romantické (hlavně v obou Clerks a Mallrats). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Filmový zážitek. Vynikající film, který má svým způsobem (sč to tak nevypadá) inteligentní humor (že se tváří jako vulgární není důležité, on se tak opravdu jenom tváří), ale hlavně hloubku. Dobře pojaté zamyšlení nad životním hledáním, vyrovnáváním se a pokrytectvím. Alyssa celý život hledá štěstí a uspokojení, nebojí se při svém hledání otevřít spoustu dveří, které se ostatní buď bojí nebo neodhodlají otevřít (protože se spokojili s mainstreamovou, konzervativní a předloženou NORMOU – jenže ona norma není žádným dogmatem, i o tomto poznání je tento film a nebo mají prostě strach) a když to, co hledá konečně najde v Holdenovi, Holden to všechno posere svým pokrytectvím. Hodně dobrý pohled na problematiku sexuality. Zámerně píšu sexuality a ne homosexuality, což by se na první pohled nabízelo, protože podle mě ten film není výlučně o homosexualitě, ale o sexualitě jako takové. Existují v sexualitě jednotlivých lidí jisté přesně nalinkované a dlouhodobě ustálené normy? Vyspím-li se (nebo budu-li s ním mít jakýkoliv sexuální zážitek), jakožto muž, jednou s mužem, dělá to ze mě hned gaye? Dlouho se o homosexualitě hovořilo jako o nemoci, v současné době se ten pohled trochu ztolerantnil, už i jisté katolické církevní kruhy považují homosexualitu za vrozenou, za fakt, který se nedá změnit. To je sice mnohem lepší přístup, ale nedá se aplikovat na homosexuální komunitu celkově. Co když se někdo pro ni rozhodne sám/sama a dobrovolně, protože např. u stejného pohlaví nalezne něco, co mu/jí to opačné není schopné poskytnout? Nebo co když to co hledá mu/jí střídavě nabízí obě pohlaví? Za nejvýraznější scénu považuji poukázání na to, že konzervativní a „homofobní“ názory panují i v těchto komunitách – to, když Alyssa svým lesbickým kamarádkám prozradí, že její nová láska je muž. Dalšími dobrými scénami jsou rozhovory o machistickém pohledu na sex a sexuální styk, kdy spousta lidí za sex považuje jen a pouze penetraci – tedy vniknutí penisu do vaginy (a tedy opravdový sex může proběhnou jen mezi mužem a ženou a to pouze v případě, kdy muž svým penisem penetruje ženinu vaginu), všechno ostatní za sex nepovažují. Chasing Amy obsahuje spoustu vynikajících dialogů, pohledů a otázek právě o těchto tématech. Nastiňuje pohled, že sexualita každého jednotlivého jedince může být od samotného počátku jeho života v podstatě tabula rasa, čistý papír a je na každé/m z nás a jeho/jejím osobním rozhodnutí/m, co, jak, kdy a s kým na něj napíše a že nic z toho, co je na tom papíře napsáno, jej automaticky neřadí do některé z vymezených skupin, minorit ani majorit. Opravdu vynikající práce, která vás donutí přemýšlet a to i dlouho po skončení filmu a možná si po jeho shlédnutí trochu poupravíte své názory, začnete o jistých, jiných a nových věcech přemýšlet trochu jinak. Ještě bych zvýraznil opravdu vynikající výkon Joey Lauren Adams a její nádherný hlas. Dávám pět zde dostupných hvězdiček plus navrch přidávám pět svých osobních. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (15)

  • Mlčenlivej Bob má navzdory svému jménu jednu z nejdelších řečí ve filmu. (Kulmon)
  • Scéna s Alyssou, Holdenem a Bankym v nočním klubu o problémech orálního sexu, byla původně napsána pro Smithův předchozí film Flákači (1995). (Kulmon)
  • Scéna v bare, kde si Banky (Jason Lee) a Alyssa (Joey Lauren Adams) ukazujú rôzne zranenia zo svojich “dobrodružstiev", je odkaz na film Čeľuste (1975), v ktorom sa Robert Shaw (Quint) a Richard Dreyfuss (Hooper) predstavili v obdobnej scéne. Rovnako box, v ktorom sedia, sa nápadne podobá interiéru slávnej lode Orca. (MAX666)

Reklama

Reklama