Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jelikož výpovědi při vojenském vyšetřování (u návrhu udělení Medaile cti v boji první ženě v historii) nesedí a protiřečí si, nahlédneme na pád vrtulníku, bezesnou noc jeho osádky a smrt kapitána Karen Waldenové v několika rozporů plných verzích. Pro vlastním válečným traumatem sužovaného plukovníka Serlinga je však pravda důležitější, než politika nebo čistý štít armády. Netriviální drama tak nenabízí pouze velkou úvodní tankovou bitvu, ale také silné odhalení a snesitelnou dávku patosu při složitém definování pojmů hrdinství, statečnosti či zodpovědnosti. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavé. S postupujícím časem bohužel ztrácí na své zajímavosti a konec je velmi jednoduchý a nudný. Potěší pouze herecké obsazení, které i ve vedlejších rolích při pohledu zpět působí velmi hvězdně ( začínající Matt Damon musel kvůli roli hodně shodit a měl dlouho zdravotní problémy kvůli silné dietě). ()

Reklama

danny_21 

všechny recenze uživatele

Meg Ryan a drsná marinačka, no nevím, nevím - tohle byl šlápanec vedle, na tohle nemá krasavice charisma ani obličejíček. Ještě že byl k dispozici Denzel, kterej by to v pohodě utáhnul sám a že Eddie přidal to co mu jde nejlíp, dobrou akci, jinak bych to přirovnal k dvoudílné epizodě JAGu nebo NCIS. Průměr jak vyšitej - 55 %. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Film není špatný, jako spíše překombinovaný. Ten nápad s různorodými výpověďmi sice není nejpůvodnější, ale kdo dneska zná Rašomón. Jenže je tu ještě příběh Nata Serlinga, jeho vlastní traumata z Iráku a to je problém... Ano, na konci se oba příběhy celkem nápaditě spojí, byť asi na pět vteřin, i tak jde o tříštění. Bojové scény nejsou úplně zvládnuté, ovšem film na nich tak jako tak nestojí. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Jak už bývá jeho dobrým Zwickem, tlačí místy režisér na pilu armenikanismu a patosu všeobecně tolik, že by z toho nejeden cynik blil, ale když patetickou větu hřímá Denzel se svýma obvykle zatnutýma zubama, kterými hrozí a zároveň bojuje s pláčem, prostě to funguje. Relativně netuctový námět o vyšetřování oprávněnosti udělení medaile, se zvrhne ve složitý kaleidoscop vzpomínek jednotlivých akterů, z nichž každý sám o sobě reprezentuje zajímavou filmovou předlohu. Nejlepší moment filmu má ale na triku excelentní Lou Diamond Phillips a jeho scéna v autě "Jsem dobrej voják" je pro mě naprosto kultovní. 90% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)
  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)

Reklama

Reklama