Reklama

Reklama

Šílený bůh

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

„Finální forma ‚Šíleného boha‘ není film samotný, ale vzpomínka na něj poté, co ho vidíte. Přináší vás do okamžiku těsně po probuzení ze sna, kdy se vracíte k útržkům vlastní rozklížené mysli předtím, než se rozplynou ve stínech. Přesně ten moment. ‚Šílený bůh‘ je způsob, jak se do něj dostat.“ Takhle režisér, animátor a dlouholetý mistr speciálních efektů Phil Tippett popisuje svůj celovečerní animák Šílený bůh. Tippett je známý hlavně jako člen slavného trikového studia ILM a tvůrce efektů pro Hvězdné válkyIndiana Jonese a Chrám zkázyRoboCopaJurský park a další filmové klasiky. Ve svém srdcovém projektu se ale vydal na vyloženě otrlý terén. Šílený bůh vznikal s přestávkami třicet let a dokončený byl v covidovém lockdownu. Výsledkem je řádně vymazlená i mazlavá procházka krajinou nočních můr. Film nemá žádné dialogy ani vysvětlující komentáře, ale klidně se bez nich obejde. Bohatě nám postačí, že sledujeme cestu hlavního hrdiny krajinou stojící na hraně postapokalypsy a pekelné říše monster, kterou sám Tippett popsal jako kombinaci Hieronyma Bosche a Bustera Keatona. Osmdesátiminutová erupce chorobných fantazií je zároveň milostným vyznáním analogovým speciálním efektům a animaci. Ostatně animačních a trikových technik Tippettův film vystřídá úctyhodné množství. Abyste se mohli dostat do bodu, kdy budete na Tippetovu noční můru vzpomínat, musíte ji nejdříve vidět. (Festival otrlého diváka)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (83)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Phil Tippett vytvořil působivou odyseu fantaskními válečnými zónami, tyraniemi, krutými ekosystémy, postapokalyptickými světy a dost možná i samotným peklem.  A kdyby nás celým tím depresivním panoptikem vedla jedna spojitá nit v podobě postavy, kterou bychom jako tiší pozorovatelé doprovázeli po dobu celého filmu (jak jsem na začátku doufal), bylo by to i geniální. [Podzimní sklizeň FOD 2021] ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Wow. Animace, který mi připomínají scény z budoucnosti prvního Terminatora s feelingem Fallouta s kombinací  Švankmajerovýcha šíleností. A to ani takto to nejde pořádně popsat, jak je to originální a zvláštní a šílený. ASI postapo svět, kde je totalní hyenismus, jeden mutant požírá druhýho a hlavní hrdina se v tom obřím hnusným světě snaží o cosi... ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Krystalicky ryzí dekadence. Vrcholná ukázka estetiky chátrání, zmaru, hnusu a zkázy, nabízející nesčetné množství výkladů, ne nepodstatné - nutno dodat černočerné - poselství, ale především výjimečný divácký zážitek, o kterém si troufám tvrdit, že nikoho nenechá lhostejným. Já osobně jsem jím byl zaujat dokonale - a zdaleka nejen proto, že se zde odkazuje nebo přímo cituje z mých oblíbených tvůrců (Bosch, Breughel, Dalí, mnohé z filmu mi připomnělo Chinu Miévilla nebo Jana Švankmajera), děl a mýtů. V poslední době mne zaujala řada snímků určených spíše užšímu diváckému okruhu ("Shepherd", "The Sadness" "Země potomků"), ale přes všechny jejich nepopiratelné kvality je v mých očích "Šílený bůh" v mnoha ohledech překonává a určitě se k němu budu nejednou - a rád - vracet. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Pri Mad God som zistil, že animák nemusí byť len pekný, farebný a dojímavý, ale aj škaredý, nepríjemný a nechutný. Či som ale na toto zistenie potreboval sledovať hodinu dvadsať nemého!!! animovaného filmu bez jediného dialógu, plného najodpornejších postavičiek( ktoré by Disneymu stačili na 100 rokov dopredu na všetky škaredé a záporné postavy do ich rozprávok), tak to vážne neviem. Kvôli absentujúcemu príbehu naozaj zostáva len žasnúť nad tým, čo sa musí odohrávať v hlave Phila Tippetta keď dokázal vymyslieť, nadizajnovať a naanimovať toľko čudných, nekonvenčných, škaredých postavičiek a plno brutálnych scén s nimi. Keďže ale psychicky Mad God na mňa nepôsobil najvýraznejšie (pár krát som bol zhnusený ale po týždni v čase keď píšem komentár mi film viac-menej vyšumel z hlavy) a počas sledovania sa i pri krátkej dĺžke neuveriteľne ťahal a nebral konca, zostáva otázka: Aký bol vlastne zmysel tohto filmu? PS: neodporúčam sledovanie deťom, tých by film mohol doživotne poznačiť. 15% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Magnum Opus od mistra praktických efektů Phila Tippeta, který se podílel na Star Wars, Jurském Parku, Hvězdné Pěchotě a Dračí Srdce si natočil originální, depresivní, snový a bizární Stop Motion Animáč, kde jasně vítězí forma nad obsahem, ale je to dílo velmi originální a zásadní, které bude pro jednu stranu instantní kultovní klasika a pro druhou nekoukatelný a nestrávitelný opruz. Tenhle projekt se začal vytvářet už v roce 1987 a teprve až teď se stal kompletní, což je samo o sobě šílený úlet. Nejsou zde však dialogy, děj je vykládán imaginací a zvuky, což není úplně jednoduché vždy pochopit, co se děje a proč a většina událostí jsou groteskního rázu, takže pro diváky dávám varování. Not for everyone!! Každopádně fanoušek Post apokalyptických světů, bizárů, filosofických přesahů a praktických efektů nejspíš bude vrnět blahem. Občas to bylo weird, občas nečekaně divoké a místy neskutečně stylové a krásné. Velmi zajímavé, těžko se film hodnotí, ale já si tuhle animovanou a zvrácenou variaci na Mad Maxe docela užil a fandím ji. 7/10. ()

Galerie (9)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama