Reklama

Reklama

Vražda v Londýně

  • USA See How They Run (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V londýnském West Endu 50. let se náhle zastaví plány na filmovou verzi divadelního hitu poté, co je zavražděn jeden z klíčových členů štábu. Když se případu ujmou světem unavený inspektor Stoppard (Sam Rockwell) a snaživá začátečnice strážnice Stalkerová (Saoirse Ronan), ocitnou se oba v zapeklité záhadě v okázale špinavém divadelním podsvětí a vyšetřují záhadnou smrt na vlastní nebezpečí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (156)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). See How They Run mi zapadl v mém watchlistu do nějaké škvíry a až teď, po zkouškovém období jsem vymetl všechny rohy, kde byly poztrácené takovéto kousky. Očekával jsem od toho zábavnou detektivní podívanou. Dostal jsem to, ale cesta k tomu byla poměrně trnitá. Zprvu jsem se do filmu naprosto zamiloval, neboť Adriena Brodyho jsem začal v poslední době přímo uctívat. Je to hlavně díky tomu, že se momentálně vyskytuje v Peaky Blinders, kde naprosto exceluje. I tady byl ten úvod zábavný hlavně díky němu. Potom přišel však v mých očích obrovský propad, který byl zaměřen na sbírání drobečků, které měl sloužit k rozlousknutí příběhu. Kdyby bylo toto vyšetřování se Samem Rockwellem a Saoirse Ronan (která je tady hrozně rozkošná) podáno malinko atraktivněji, tak bych se vůbec nezlobil. Já mám rád záhady a taky mě baví si s nimi lámat hlavu, ale tady mi to přišlo hrozně mdlé. O to víc mě zaráží, že závěr filmu mě opět neskutečně strhnul a hltal jsem každou jedinou scénu. Rozlousknutí celého případu bylo strhující a pachatele bych v životě netipnul. Baví mě, že snímek trefně odvádí pozornost a nechá, aby si divák myslel, že už na to sám přišel. Jenže ono je to všechno nakonec úplně jinak. Závěr byl pro mě opravdu uspokojující a líbil se mi třeba daleko více než vyvrcholení druhého Knives Out. Ještě bych chtěl vyzdvihnout některé věci, které mi na filmu přišly vlastně hrozně fajn. Tím prvním bude určitě nápaditá hudba Daniela Pembertona. Nesmím taky zapomenout na humor, který když sepnul v mé dosti jednoduché palici, tak to byla naprostá paráda. Celkově proti tomuto filmu nemám vůbec nic zlého. Je to fajn a roztomilá detektivka, která v jistých ohledech může připomínat rukopis Wese Andersona. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Původní název "See How They Run", na plakátech "Vražda v Londýně", v titulcích "Vražda v divadle"... Zkrátka záhada se vším všudy, a to film ještě ani nezačal :) Nicméně tuzemské distribuční zmatky stranou. Pokud máte rádi klasické detektivky, především ty z pera Agathy Christie, pokud dobře znáte Past na myši a pokud se vám stýská po opravdu vtipných chytrých komediích, jaké naposledy točili asi bratři Coenovi (než s nimi po Po přečtení spalte bohužel skoncovali), vzhůru do kina. Je to zábavný film od začátku do konce, který si dělá legraci sám ze sebe i z jiných filmů, detektivky paroduje a zároveň se vyznává z lásky k nim, to všechno v tak akorát svižném tempu, méně zběsilém než třeba v posledních filmech Wese Andersona, kde stačila trocha nepozornosti, aby byl divák mimo, a v úžasné atmosféře více než podpořené dokonalou Pembertonovou hudbou. Opravdový zážitek s naprosto odzbrojujícím rozuzlením. Něco podobného jsem si onehdy sliboval od Na nože, ale nestalo se.____P.S. Jestli je tu někdo, kdo ještě nemiluje Sama Rockwella a Saoirse Ronan, tak po tom, co tady oba předvádějí, už nebude mít jinou možnost. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že podžánr “whodunit”, jehož specifické označení se zde přímo několikrát zmíní, se v posledních letech točí poměrně ve velkém a že se tak jedná o škatulku komedií, ke kterým zabloudím i já. Že se chystá See How They Run jsem si všiml už někdy z jara, zaujal mě hlavně cast Saoirse Ronan, která je s blond vlasy prostě kouzelná a na jejích bedrech je tažený celý tento kousek. Bohužel jeho snaha o satiru na typické rysy všemožných detektivek se spíš utopí v sebeparodii a těžko si na Vraždu v Londýně ještě někdy vzpomenete. [viděno na Disney+ 17.12.2022] ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kdosi zavraždil slavného hollywoodského režiséra, který se chystal zadaptovat populární hru podle Agathy Christie. A motiv měl prakticky každý. Jak si poradí skutečný detektivové, když mají odhalit zločin, který jakoby vypadl z pera královny detektivek? Vražda v Londýně je hravá retro krimi komedie s dobrými herci, která chytře pracuje s klišé z románů Agathy Christie, ale občas jí chybí odvaha být skutečně inovativní nebo odvážná. Rozhodně ale potěší jak fandy žánru, tak i milovníky příběhů slavné spisovatelky. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Detektivní příběh, jenž jako by Aghate Christie vypadl odněkud ze šuplíku. Sice vrah je evidentní již v první půlce, nicméně to ničemu nevadí. Způsob, jakým si tvůrci dělají legraci ze všech možných klišé, kterými jsou prostoupeny klasické detektivní příběhy je originální, ústřední dvojice svérázná, ale funkční a zejména Saoirse Ronan ve své roli madé, začínající strážnice exceluje. Režie, hudba, vizuál vše dobré.  Jedinou výhradu mám k napětí, to mohlo být budováno maličko pečlivěji, stejně tak akce na konci mohla být trošku méně křečovitá. Za mne spokojených 80%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Kopernick (Adrien Brody) kritizuje šablonovité provedení detektivních her. Skutečná „Mousetrap“ byla hrou, kde se sama Agatha Christie snažila odbourat tuto šablonovitost, kterou sama pomohla díky svým knihám založit. (TaNya_)
  • Když zpovídá strážnice Stalker (Saoirse Ronan) zaměstnance hotelu Savoy, zeptá se jej, z jaké části Francie pochází, a muž na to odpoví, že je z Belgie. Jedná se o narážku na Hercule Poirota, který byl v knihách Agathy Christie jakožto Belgičan často považován za Francouze. (TaNya_)
  • Vo filme sa nachádza viacero odkazov na Agathu Christie. Napríklad vo chvíli, keď inšpektor žiada strážmajsterku, aby našla telefónnu búdku a zavolala na policajnú stanicu, parkujú pred "bytom Hercula Poirota". (lemonova)

Reklama

Reklama