Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léto 1863. Konfederace se dere na sever do Pensylvánie. Odborové divize se srocují, aby jim čelily. Po tři dny se u Gettysburgu střetávají dvě velké armády a osud jednoho národa visí na vlásku. Tento film, natočený na skutečných místech bitvy a plný autentických detailů, vás vtáhne do žáru nejkrvavější bitvy na americké půdě. Historie ožívá na plátně ve skvělých bitvách, stejně jako osobní dilemata, motivace a obavy jejich vůdců. Tom Berenger, Jeff Daniels, Martin Sheen, Stephen Lang, Sam Elliott, Richard Jordan a další hrají klíčové role v tomto velkolepém eposu natočeném podle knihy oceněné Pulitzerovou cenou "Andělé smrti" Michaela Shaary. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle 4,5 hodinový film mě opravdu uchvátil!!! Konfederace nebo Unie? "Gettysburg" Vám neříká, kdo je na správné, a kdo na špatné straně. Nechává to čistě na Vás. Na obou válčících stranách byli lidé hodni obdivu. Velkolepě pojatý televizní film, který dle mě nemá v této souvislosti (jde o televizní film) žádnou mě známou obdobu. Nikdy jsem neviděl tak propracovaný film o jedné jediné bitvě. // Snímek Vás nejprve seznámí s výchozí situací na bojišti, posléze taktikou obou armád a teprve poté dojde k samotné bitvě. Tím Vám vlastně umožní svést ji spolu s hlavními postavami. Přestože mi rozum zůstává stát nad taktikou tehdejších bitev (pomalá chůze v šiku, kde byli vojáci jako živé terče), bylo to prostě tak a je důležité to tak i chápat. Pro mě nejfamóznější scénou bylo zahájení posledního útoku konfederace v pátek 3. července. (je historickou ironií, že bitva skončila 3. července - den před dnem nezávisloti) Záběry na v řádách umístěná polní děla, která pálila v krátkých sekvencích za sebou na yankeeské postavení, to byl neskutečný zážitek. K tomu všemu ještě skvělá hudba Randyho Edelmana. Tohle se prostě moc povedlo!!! "ENJOY IT !!!" ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neviem to s istotou, ale toto je asi môj najdlhší film, mám taký silný pocit. Neuveriteľné ako ho natiahli. Na tie udalosti, čo sa tam odohrali by stačili dve hodiny, aby si to ľudia vôbec pozreli, takto to odradí väčšinu. Musím sa priznať, že keby som si prečítal nejakú knihu, plus niečo našiel na internete určite by som sa dozvedel o daných udalostiach viac, pretože to veľa informácií neprinieslo. Kamarát mi povedal, že taký film by mal mať ašpiráciu na Oscara, mal by byť niekoľkokrát ocenený, lebo je to neuveriteľné, že sa na to vôbec odhodlali. Sám si to myslím, lebo ak to nie je príťažlivé, je to zabiják času. Beriem to tak, že na začiatku 90. rokov na dĺžku ešte taký ohľad nebrali. Keď pozerám staré filmy všímam si, že ľudia hovoria úplne iným štýlom a väčšina má aj úplne iný prízvuk, inak vyzerajú, samozrejme že vývoj ľudstva pokračuje, napredujeme, niekedy stagnujeme, ale všimol som si, že aj fyziologicky sa generácie líšia aspoň trocha. Preto mi najvierohodnejšie prišiel Martin Sheen ako generál Lee aj svojím vystupovaním, proste z tých všetkých som mu to najviac veril. Celý film mi bili do očí tie americké vlajky s 50 hviezdami, keďže na tú dobu boli nepresné, v tej dobe vlajky federácie vyzerali inak, našťastie konfederačné boli podľa mňa správne. Nerozumiem to zbytočnému prelievaniu krvi, ktoré sa udialo tou vojnou a inými podobnými, nerozumiem prečo zlyhala diplomacia tak fatálne a muselo takýmto spôsobom zomrieť niekoľko stotisíc ľudí. Navyše tá vojenská taktika bola niečo otrasné a slabé, pomalý pochod a streľba z očí do očí s pár metrov, kde väčšina na oboch stranách padla je na dnešnú dobu niečo nepochopiteľné a prosím vás s vojnou ako cťou na mňa nechoďte. Človek, čo neváha druhému zobrať život u mňa nie čestný, nech má na to akýkoľvek dôvod, možno len to ochránenie od trápenia je z nášho pohľadu trocha viac pochopiteľné, ale nie boj blízkych priateľov na život a na smrť ako to bolo tu. Vidím, že tu nie sú pridané zaujímavosti a na imdb.com je ich obrovské množstvo, takže sa budem musieť pričiniť. Inak hodnotím film obstojne, bola tu ukázaná taktika, rozhovory, boje, ktoré sa odohrávali na miestach, ktoré tie boje pamätali, bolo to ako historický vojenský film dobré. Ak by som to mal niekomu odporučiť, skôr by som mu povedal, nech si ušetrí čas, nestojí to za to ak chce byť filmom uchvátený. Na imdb.com je hodnotenie tohto filmu 7.6 a tu na csfd.cz/sk je to 79%, čo je veľmi podobné, pre mňa by to však bolo menej, ale je to zvládnuteľné, nebojte sa. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

No to byl zase jednou historický spektákl. Ještě hodinu po skončení mě bolí hlava z neustálého bubnování vojáků a patetické hudby. Brrr. Kam se na Gettysburg hrabe Jackson se svým Návratem krále. Kdyby Gettysburg byl o hodinu kratší - myšleno kratší o tu hodinu významných pohledů, salutování a zhruba polovinu proslovů - tak by to mohl být velice dobrý historický vekofilm. Takto je to jen příšerně natahovaná velkolepá patetická podívaná. Vždyť jen nástup vojáků rebelů k závěrečné bitvě trval přesně 14 minut!!! Na druhou stranu se tomuto filmu nedá upřít obrovskou autentičnost bojových scén a solidní choreografii. Leč zabalenou v tunách patosu a monumentalních záběrů na hrdinné vojáky s americkou vlajkou v rukou. Brrr to bubnování. Po této zkušenosti mě ani nenapadne se ještě kouknout na, podle očitých svědků ještě mnohem patetičtější a natahovanější, Gods and Generals od stejného režiséra. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Patetické? Bezesporu - patos však málokdy překračuje hranici dobrého vkusu, heroismus projevovaný na obou válčících stranách pak působí víceméně věrohodně. Diváka potěší autentické lokace, výstroj, výzbroj a bojová taktika jsou zobrazeny s maximální snahou o přesnost. Podrobný a působivý filmový přepis největší a v mnoha ohledech přelomové bitvy americké občanské války je ozdoben řadou velmi dobrých hereckých výkonů, z nichž vyčnívá především Tom Berenger v roli generála Longstreeta. Zkrátka a dobře - pro milovníky historie vojenství jasná volba. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte zfilmovanou vynikající historickou válečnou rekonstrukci, právě jste ji našli. Co do věrnosti době, dobovým vojenským i jiným zvyklostem, lidem i prostředí je tenhle film dost možná nejlepším, co jsem kdy viděl. Čtyřhodinový epos o válečných operacích roku 1863 poblíž malého městečka Gettysburg je věrnou komplexní rekonstrukcí bez účasti rušivých civilních vlivů. Jediné co bych filmu vytkl, je většinou skvělá hudba, ve které jsem ale postrádal výraznější dramatické motivy. Nečekejte žádný akční nářez, ani dojemný film. Je to zcela bez emocí perfektně natočený a zahraný film, kde neexistují ti zlí, ani ti dobří. Patos je zde přítomen jen tolik, kolik ho přísluší jednotlivým charakterům a době. Nevzpomínám si, kdy (a jestli vůbec) naposled jsem viděl tak dobrý americký historický válečný film. 100% = 5/5 ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • V bitke o kopec (okolo druhej hodiny filmu) je v priebehu jednej minúty použitý rovnaký záber rôznych kamier a dvakrát zastrelený ten istý konfederačný vojak, vždy iným unionistom. (tiradentes)
  • Snímek se natáčel na území Národního vojenského parku Gettysburg a také v okrese Adams ve státě Pensylvánie. (Yardak)
  • V roku 1994 bol Jeff Daniels (Joshua Lawrence Chamberlain) nominovaný Chicagskou asociáciou filmových kritikov na cenu pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. (Marek1991)

Reklama

Reklama