Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Působí to na mě tak trochu jako film z jiné galaxie. Je tu výborný průměrný lidský Bridges nehrající si na žádného machra století a k němu kontrastně naprosto neprůměrný zvláštní Spacey, který sice vypadá jako každý z nás a nijak na sebe pozornost nestrhává, i tak si ale každou minutu musíte klást tu samou otázku, jestli přece jen nepřišel odněkud z vesmíru. Jeho věčné nošení slunečních brýlí, strach z vody nebo krásná scéna, kdy se rozhodne sníst jeden z banánů v Bridgesově pracovně. Něco ale tenhle film v mém hodnocení strhává lehce dolů a to je naprosté tříštění první poloviny v polovinu druhou, možná se mi to jenom zdá, v každým případě je to jako by každou část psal úplně jiný scénárista. Možná je to škoda, možná ne. Možná se u tohohle filmu budete nudit, možná si užijete dvě hodinky v příjemném prostředí dvou mimořádných herců. A možná je to skutečně mimozemšťan. Nebo možná jen extrémně těžký pacient psychiatrického oddělení. Poznámka 23. února 2008 Po měsících přidávám pátou hvězdičku. Svět podle Prota se totiž možná na první pohled tváří nenápadně, jeho jedinečnost vám ale v hlavě utkví o to déle. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve filmu se řeší jestli je Prot návštěva z vesmíru nebo psychicky narušený člověk. Já neřeším nic. Navštívil mě totiž mimořádně kvalitní, inteligentní a lidský film. Jenom mě trošku zarazilo jak všichni ti blázni chtěli na K-PAX. Já jsem taky blázen, ale jsem zde spokojený, možná jsem až moc velký blázen. Doufám, že Kevin Spacey na K-Pax nikdy nebude chtít, protože bychom přišli o skvělého herce. ()

Reklama

liskam 

všechny recenze uživatele

Tahle věc je jedna z nejlepších co kdy přišla do kin.! Souboj intelektu mimozemštana Spaceyho, a doktora Bridgese, je realný,uvěřitelný a geniálně vytvořený. Navíc je v celém filmu dokonale prostoupená hudba. Naprosto skvělé herecké výkony všech a výborná režie,scénář a kamera jen dotahuje tuto věc k dokonalosti.! u mě jasných 100%....!... a pokud se mě zeptáte jestli byl Spacey opravdu mimozemštan, naprosto jasně odpovím ANO. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeho planeta je vzdálená tisíc světelných let od nás a Jeff Bridges bude mít zatraceně moc práce, aby se dozvěděl, jak Svět podle Kevina Spaceyho vůbec vypadá. Po něm naštěstí nejdou žádní drsní tajní agenti, navíc to, zda je či není mimozemšťan má rozluštit právě psychiatr, který se tentokrát setkává s velmi inteligentním a bystrým člověkem. I proto stojí tohle konverzační drama zejména na hereckých výkonech, které jsou velmi civilní, pozornost zasluhuje i hudba nebo poutavá hra světla a stínu. Pocitově je ale Softley a spol. docela mimo mojí dimenzi, nedokážu vlastně ani moc říct proč, ale Prot nakonec zapadne do škatulky filmů, které projdou a neublíží, ale ani nenadchnou!! Mě tedy rozhodně ne.. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

smrtící epidemie americké krásy oko bere - i dech - a obvyklým podezřelým z toho není nikdo jiný než fenomenální Kevin Spacey... tenhle herecký superman se vrací a nikoli měsíc, leč svět podle Prota je sedmý jeho film, co jsem měl možnost vidět, a už teď se prostě těším na další... a jelikož to není přísně tajné, s chutí napíšu, že tenhle snímek pohladí po duši, dojme, napne, přiková a nepustí. santa má asi bráchu na K-PAXu, jelikož Spacey nám nadělil úchvatný zážitek. pošli to dál, kdož můžeš, ať u babylonské věže i mezi žraloky vědí, že je to tenhle film, a nikoli kozy, na co se musí zírat... nové sčítání hlasů signalizuje v průměru 4,86 hvězdičky za Tvé filmy, a proto jsi v mojí topce, Prote! 90% ...p.s.: kdo najde všech 15 názvů Spaceyho snímků, použitých v tomto komentu, vyhrává let domů - ale místo je jen pro jednoho! ;-) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Před závěrečnými úpravami měla původní varianta filmu stopáž 150 minut. (Beckett51)
  • Natáčelo se od 13. listopadu 2000 do března 2001 v Kalifornii a New Yorku. (Varan)
  • Prot (Kevin Spacey) navštěvuje dům doktora Marka Powella (Jeff Bridges) a děkuje jeho ženě. V odlesku slunečních brýlích je vidět, že před Protem stojí doktor, jenomže ten by se v daný moment měl nacházet za ním. (Dalfor)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama