Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Tron byl v době svého vzniku vpravdě převratný, experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (484)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Automaty sa odjakživa delili na A) Hazardné B) Herné. Tomu prvému som nikdy (dokonca ani v Las Vegas) na chuť neprišiel, tomu druhému som ako malý fagan nedokázal odolať. Ich užívatelia sa zvykli členiť na A’) Gamblerov B’) Gamerov. A’-čkom bol podivín z krúžka, sused cez chodbu aj zrzka z Družby, zúfalci ktorým splýval svit dňa so zatmením noci a peniaz bol nadovšetko, naviesť som sa nedal. B’-čkom bola húfa nerozdeliteľných kamošov z ulice, chlapčiská čo prekutrali každučký kút sídliska a keď sa vyčerpali, hľadali rozptýlenie v pípajúcich a blikajúcich mašinách, prehovoriť som sa dal. Tie časy sú už dávno preč, ale nie je “Tron” oživujúcou návratkou? Príkazové riadky, centrálna jednotka, disky, bity, cykly boli súčasťou žijúceho systému, ktorý čakal na infiltráciu právoplatného pôvodcu a nastolenie spravodlivej konfigurácie. Lisberg nazrel do budúcnosti, cez banálny skript a raritnú 8-bitovú grafiku vyšliapal chodníček pre novodobých prieskumníkov virtuálnej reality. Taká kolegialita sa cení. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Neskutečné žrádlo. Děj na úrovni videohry pro Segu bych neřešil, nejdůležitější je ‚vystajlovaná‘ grafika a Bridgesův ironický úsměv. Nejzajímavější na tom všem je, že ‚triky‘ vlastně nemají možnost jakýmkoliv způsobem stárnout. Chápu, proč na tomhle spousta lidí vyrostla, že Wachowski Brothers? 4 a ½. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Matrix nebyl první :o) Co vznikne, když se spojí herci, jednoduchá osmibitová grafika a filozofie počítačových akčních her? TRON, za mořem kultovní dílko, které ač je spíše pro specifické publikum, i ty ostatní možná zaujme svojí vizuální i dějovou originalitou. Vždyť u kolika filmů před 23 lety bylo středobodem počítačová terminologie a virtuální realita? Takových by se dalo spočítat na prstech jedné ruky dělníka, pracujícího 40 let na pile. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem několikrát zmiňoval, tak nejlepší filmy vznikaly v 70,80 a 90 letech. Lidská fantasie byla neuvěřitelná. Snaha udělat co nejlepší efekty, neustále vymýšlet nové a nové způsoby jak diváka více vtáhnout do filmu. Věřím, že tehdy když tenhle film byl v kinech tak divák musel mít otevřenou hubu. Na dnešní dobu je to šíleně laciné. Ale to byly i jiné filmy, jako Vetřelec a jaký měl úspěch. Stejně tak i Tron se stal pánem svého druhu. Sci-fi typu virtuálních světů a hlubokého podvědomí nejsou má silná stránka. Ale tohle je úplně jiná liga. Tady nechyběla akce a napětí. A hlavně to nebylo fanaticky přehnané. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Trochu "2001", trochu "THX 1138" a dalších sci-fi... a spousty, spousty "Star Wars". Lisberger se netrápil a okopíroval některé téměř celé scény Lucasova hitu, ale přesto (proto) vytvořil okouzlující svět s vyjímečným vizuálem (na tom slově není dostatečný důraz, takže ještě jednou - vyjímečným!). Bohužel se ale ve filmu i mluví - mnohokrát totiž připomíná zfilmovanou synopsi, kde se dialogy improvizovaly až na místě. V reálném světe se odehrávajících cca prvních 20 minut je proto nesnesitelných ve své hlouposti, zbytek je pak únosný dík uchvacujícím osmibitovým orgiím. __ Hodnocení absolutně za formu, se smysluplnějším příběhem by bylo maximum. __ Mimochodem, vykrádání SW je důsledné i v hudbě, která je místy nerozeznatelná od méně profláklých pasáží Johna Williamse. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (45)

  • Alanovi Bradleymu (Bruce Boxleitner) se na stěně kancelářské kukaně skví nápis "GORT KLAATU BARADA NIKTO", což je odkaz na slavnou sci-fi Den, kdy se zastavila Země (1951), kde jedině touto větou může být zabráněno mimozemskému robotu Gortovi ve vymazání Země ze Sluneční soustavy. (havLord)
  • V jedné scéně se objevuje v pozadí silueta hlavy Mickey Mouse, jehož otcovská společnost Walt Disney Studios film v roce 1982 natočila. (honza.kuzel)
  • Scény uvnitř počítače byly natočeny černobíle a dobarveny pomocí technik používaných při úpravách fotek a tvorbě animací. (HellFire)

Související novinky

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

Jeff Bridges míří zpět k Tronovi

03.05.2024

Jeff Bridges se vrací do barvitého digitálního světa počítačových obvodů. V chystaném snímku Tron: Ares od studia Walt Disney Pictures by totiž opět měl ztvárnit postavu tvůrce videoher Kevina Flynna… (více)

Nový Tron nabírá obsazení

Nový Tron nabírá obsazení

01.07.2023

Studio Disney už nějakou dobu pracuje na novém filmovém Tronovi, v němž si podle všeho zahrají hlavní role Jared Leto (Morbius) a Evan Peters (Monstrum). Snímek má také režiséra v podobě Joachima… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

Jared Leto naznačil, že třetí Tron se blíží

24.03.2022

Obecně vzato se nevyplatí dávat PR řečem herců během promování jejich současných projektů jakoukoli váhu, poněvadž jak se v minulosti ukázalo, často nešlo o nic víc než o snahu zviditelnit sebe a… (více)

Reklama

Reklama