Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (203)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Wow, jedna z prvních sci-fi jakou jsem viděl. Naštěstí to není jako když někoho, kdo jde poprvé do kina, vezmete na Fight Club... Několika slovy řečeno - Den, Kdy Se Zastavila Země je výborný film, a to, že jde o sci-fi, není vůbec podstatné. Některé scény a s nimi i myšlenky opravdu stojí za zapamatování. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Sci-fi klasika, kterou jsem tak dlouho odkládal, se nakonec ukázala jedním z nejkrásnějších science fiction, které jsem kdy viděl. Co na tom, že zde není mnoho futuristických efektů. Stačí koukat na Michaela Rennieho, jak kouzelně hraje mimozemšťana, a je to. Jde o snímek s vážným poselstvím, které ale nikdy nikdo nebude brát vážně. I kdyby se stalo to, co ve filmu, s nadutými hlavami některých (většiny) národů by to ani nehlo. Holt lidstvo je velmi rozmanité, co do vzhledu, tak i do vnímání dobra a zla. Tak to bohužel je. Film je stále hodně aktuální a nikdy nepřestane být. Málo známý skvost americké sci-fi, jemuž jeho remake nesahá ani po kotníky. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Remake stylem „shot for shot“ by dnes zaručil zdařilou komedii. Muž s akcentem a dvoumetrovým robotem přistane ve Washingtonu, uteče ze špitálu, ubytuje se v penzionu, pokárá zlobivé národy a odletí. S přihlédnutím k dobové paranoie je to ale geniální počin, jehož nežánrová (nezaložená na napětí a tricích) rovina příliš nezestárla. Existence výrazně označeného nepřítele má větší váhu než světový mír, jemuž dokáže zabránit stejně jenom násilí (resp. strach před nim). Změnilo se za těch padesát let vůbec něco? 80% Zajímavé komentáře: Faidra, Vitason, lakikaki, eye candy ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vizuální zpracování bylo zubem času ohlodáno prakticky až na samou kostní dřeň, avšak alespoň zůstal zajímavý příběh, který v sobě nese ono jinými uživateli několikrát zmiňované hluboké poselství. S přihlédnutím ke kontextu doby vzniku se pak jedná o film, jenž měl ve své době rozhodně své opodstatnění a dnes má stále co nabídnout, byť forma je pro současné rozmlsané diváky zvyklé digitálním trikům značně vyčpělá. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Oproti současnému remaku je původní verze více konzistentní a její atmosféra je také na úplně jiné úrovni. Poselství je zde více než zřejmé a ač je film zabalen do hávu sci-fi, jeho hlavní motiv spočívá v protiválečné agitaci o ukončení studené války a hrozbě jaderných zbraní. Ostatně se divím, že byl takový film ve své době vůbec natočen. Speciální efekty jsou na slušné úrovni, a i když bylo v té době CGI ještě hudba budoucnosti, Gort se mi i přes své gumové galoše, které se mu ohýbaly v kolenou, líbil svým ztvárněním více, než jeho větší a novější verze. Bernard Herman mě také potěšil a svým hudebním doprovodem navodil hutnou atmosféru již od počátku snímku. S přihlédnutím na rok vzniku tohoto díla se i po 57 letech jedná o vskutku kvalitní a především koukatelné sci-fi, které navíc obsahuje poselství pro celé lidstvo. (7/10) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Na skleněných dveřích kanceláře Hugha Marlowea se objevilo jméno jednoho z předních herců žánru sci-fi – Richarda Carlsona. (Trainspotter)
  • Gort (Lock Martin) se v povídce jmenuje Gnut. (Trainspotter)
  • V knize byl Gort hlavní postavou a šéfem posádky a Klaatu byl jenom jedním z řady svých dvojníků nebo spíše klonů s velmi krátkým životem. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama