Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (203)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Hluboké poselství = velké hodnocení. Takhle asi smýšlí většina lidí nebo jinak si to nedovedu vysvětlit. Je fakt, že film disponuje hodně futuristickou atmosférou, která je i na dnešní poměry hodně působivá. Jinak efekty nebo robot (jehož "nezničitelný" oblek je z látky) působí hodně lacině. Další odškrknuté políčko v TOP 250 IMDB, kde stále častěji narážím na filmy, které se tam vůbec nehodí, což je i tento příklad. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Řada obrazů a výjevů z této klasické sci-fi už dnes sice působí trochu úsměvně a divákovi odkojenému na filmech Rolanda Emmericha se asi bude zdát divné, proč emzáci nevytáhli lazerové pušky a nerozstříleli Bílý dům jak se říká napadrť, ale většina prozíravých fanoušků by přesto měla být nadšena. Jedná se totiž - i po těch letech - o velmi intenzivní žánrovou pecku, která chytře využívá oblíbeného mimozemského fenoménu ke zprostředkování stále aktuálního a globálního námětu o smrtících atomových hrozbách. A jelikož mezi hlavní motivy patří i neopomenutelné efekty, iracionálnost americké armády a nepřemožitelný robot, je navzdory serióznímu námětu postaráno i o příjemnou žánrovou zábavu.. 80% ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

V dnešnej dobe všetky efekty už pôsobia skôr úsmevne a príbeh založený na strachu zo studenej vojny nemá koho osloviť. Keďže film hodnotím v roku 2009 (58 rokov po natočení), dávam peknú jednu hviezdu za protivojnové posolstvo, viac v dnešnej dobe film nemá čo ponúknuť. Je to presne, ako by sa niekto chcel voziť v autách z 50tych rokov. Sú to iste krásne a hodnotné veterány, ja si ovšem radšej svoju prdel, naložím do niečoho pohodlného a rýchleho - som už holt raz zhýčkané konzumné prasa... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film ukazuje mimozemšťanov ako znalých a pokročilých v mnohých veciach, no nie ako všeznalých a všetkého schopných a tým pádom rozvíja veľmi zaujímavý príbeh, kde mimozemšťan chodí po svete a zoznamuje sa s nezmyslami tohto sveta a ešte je aj prístupom akoby slušným vzorom pre ostatných. Ten záver je taký, aký je, možno aj kvôli tomu, že mal pochopiť podstatu ľudí, no myslím, že keby aj niekto taký sa tu objavil, že by ani tí najhorší diktátori neodmietli stretnutie s ním. Aj keď v danej dobe, kedy sa točil a kedy by aj v tých časoch pristál, by tomu mnohí možno neverili, pokiaľ by sa im nedali silné dôkazy alebo by sa im ozaj niekto niečím nevyhrážal a ono to aj bola silná kritika spoločnosti v danej dobe. Veľmi rozumný vedecko fantastický film a zároveň aj niečo ako katastrofický, aj keď hrôza z toho až tak nejde, skôr náznak s poučením a stále je to kvalitné. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Kromě anti-atomové agitace a gumového golemo-emzáka nic než nuda opředená spoustou řečí, které mohly vyvolat pocity hlubokého poselství a nadčasovosti snad jen právě v době studené války. Ačkoli by se obavy daly stále považovat za aktuální i v této době (myšlenka "nezničte si svoji planetu" je přece jen natolik banální, že by snad mohla ztratit smysl jen v případě, že Zemi budou vládnout hipíci), z pohledu dnešního diváka však ztratil tento film opravdu hodně ze svého "kouzla". Postava samotného 'Klaatu' je víceméně nezajímavá, jeho identita je divákovi odhalena hned ze začátku, a tak filmu chybí jakákoli zapamatováníhodná scéna a není v něm jediný moment překvapení. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Tři roky po premiéře Dne, se scénář adaptoval pro potřeby divadelního představení divadla Lux Radio Theatre. Své roli si zopakovali Michael Rennie a Billy Gray, Helenu si však zahrála Jean Peters. (Trainspotter)
  • Aby raketa vypadala hladce a bez jakýchkoliv spár, byly škvíry kolem dveří zatmeleny a natřeny stříbřenkou. (Witta)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama