Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Profesor chemie Barney se učí ovládat svůj tep a chystá neobvyklý experiment, který osudově zasáhne do života mladých snoubenců Jeffa a Diany. Ti si vyrazili ze Seattlu na výlet, a přestože se cestou pohádali, hned si slíbili, že se nikdy neopustí. Vzápětí však Diana během krátké zastávky u benzínové pumpy záhadně zmizí. Policie se jejím zmizením odmítne zabývat, protože se domnívá, že dívka milence opustila. Jeff se však nevzdává a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Po třech letech, bez práce a bez peněz, však stále nemá žádnou stopu. Ve chvíli, kdy se v baru seznámí se sympatickou servírkou Ritou, všimne si jeho plakátu s prosbou o pomoc skutečný pachatel, který Dianu unesl a zabil, profesor Barney. Přestože žije jako usazený a spokojený otec rodiny, nedokáže odolat nutkání a rozhodne se ve svém zrůdném experimentu pokračovat s Jeffem. Vyhledá ho a přesvědčí, aby s ním odjel na místo zločinu. Cestou mu podrobně vypráví nejen o svých pohnutkách, ale také o přípravách na zločin. Nakonec ho přesvědčí, že pokud chce zjistit, co se s ní opravdu stalo, musí se vydat do jeho rukou. Mezitím Rita zjistí, že Jeff odjel s vrahem své snoubenky a když neuspěje na policii, vydá se ho sama hledat. Podaří se jí zjistit polohu chaty, kam Barney Jeffa odvezl. Dorazí včas? A pokud ano, podaří se jí zachránit Jeffův život? Začíná smrtící závod s časem a ví to ona i vrah. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (126)

bassator 

všechny recenze uživatele

Koukat se na hvězdy v jejich začátcích je opravdu k smíchu a podobně směšný mi připadal i celý film. A to se nebudu pitvat ve smyslu a vysvětlení samotného únosu. Nevěřil jsem ničemu, vše mi připadlalo trapné - hlavně k smíchu byl Jeff Bridges. Ten měl ale tenkrát ránu... - 8. 12. 2012 - 20% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Kiefer Sutherland si vyjede se Sandrou Bullock, která najednou u jedné benzinové pumpy beze stopy zmizí. A Kiefer se nevzdává a i po třech letech stále po ní neustále pátrá. Až se jednoho dne únosce ozve sám, aby si s ním krapet pohrál. Zdánlivě jednoduchý příběh s netušeným zakončením dávající spíše důraz na charaktery či psychiku daných protagonistů se vznikající otázkou, jak tohle nakonec celé dopadne. Jedná se thriller plného napjatých sekvencí podpořené vynikajícím hereckým výkonem Kiefera Sutherlanda a Jeffa Bridgese. Dějový vývoj je pomalejší, ale o to víc vyniká psychologičnost spojená s dramatem situací. Je potřeba poznamenat, že se jedná o americký remake francouzského snímku z roku 1988 ´Spoorloos´ a že je scénář jako obvykle krapet upraven v rámci atmosféry a amerického pohledu, což vždy vedlo k horšímu vyznění. I tak to stojí za porovnání s originálem, které bylo natočeno na základě knihy autora Tima Krabbého. Atmosféra v rámci zoufalého nevědoucího pátrání po nepříjemné pravdě na pomezí smrtící hry hry kočky s myší odpovídajícímu vražednému přesvědčení arachnofobii, klaustrofobii, strach z neznámého a znepokojujících podivností dává všanc filmovému zážitku. Originál je originál, ale i toto zpracování zkrátka stojí za povšimnutí. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V 90. rokoch  sa mi film veľmi páčil, malo to takú mrazivú atmosféru. Dnes už z tej atmosféry niečo vyprchalo, ale stále jej zostalo dosť, aby sa dal film pozerať. Oceňujem herecké výkony, hlavne Bridgesa a Sutherlanda (pridal by som aj moju obľúbenú Sandru Bullock, ale tá si žiaľ vo filme dlho nezahrala). Čo sa mi až tak nepáčilo, je pár logických dier v scenári. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film na me driv hodne pusobil, hlavne zaver v lese mi prisel vzdycky paradne strasidelnej, dneska uz sem z toho sice nijak vyklepanej nebyl, ale porad se jedna o paradni thriller se skvelou atmosferou, hodne slusnym Kieferem a hlavne naprosto dokonalym Bridgesem. Navic i pribehove se jedna o nadprumer a paradni tajemna hudba dodava filmu na atmosfere, takze slusny 4*. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý a dost drsný thriller. Až nedávno jsem se dozvěděl, že film je vlastně remakem. Ale vem to nešť. George Sluizer i tak natočil remake svého filmu skvěle. Na filmu vyniká zejména závěrečné bezútěsné napětí a herecký souboj Jeffa Bridgese a Kiefera Sutherlanda. Film "Záhadné zmizení" se mi líbil a určitě¨vyhledám Holandský originál. 70%. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Americký hitchcockovsky ladený triler nakrútil režisér George Sluizer podľa románu Tima Krabbého Zlaté vajce. (ash99)
  • Film je remakem nizozemského snímku Spoorloos (1988), oba filmy jsou prací stejného režiséra. (Caminzind)

Reklama

Reklama