Reklama

Reklama

Jack Reacher

(seriál)
  • USA Reacher
Trailer
USA, (2022–2024), 12 h 46 min (Minutáž: 42–56 min)

Tvůrci:

Nick Santora

Předloha:

Lee Child (kniha)

Hudba:

Tony Morales

Hrají:

Alan Ritchson, Maria Sten, Malcolm Goodwin, Willa Fitzgerald, Serinda Swan, Shaun Sipos, Ferdinand Kingsley, Robert Patrick, Bruce McGill, Chris Webster (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

Když vysloužilého vojenského policistu Jacka Reachera zatknou za vraždu, kterou nespáchal, octne se uprostřed smrtícího komplotu nečestných policistů, pochybných podnikatelů a intrikářských politiků. Jack musí jen s pomocí vlastního důvtipu zjistit, co se děje v Margrave v Georgii. (Prime Video)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (19)

Jack Reacher (2022) 

Proboha, on nemá Snapchat, Facebook ani Instagram. Na změny zvyklý syn vojáka, který svobodně cestuje po Spojených státech, nespoután závazky. Když se mu někde líbí, zakotví. A jakmile zavětří bezpráví, nedokáže jen tak sednout na další autobusový spoj. Nemá hypotéku, pojistné nároky, bankovní účet ani řidičák. Jediný důkaz, že nějaký Jack Reacher existuje, je ten, že sedí na policejní služebně. Tedy přímo v cele, protože ho zatkli předtím, než jeho obří tělo mohlo ochutnat místní vyhlášený broskvový koláč. Postava samotáře z pera Lee Childa mnohé varuje, že by měli raději couvnout. Marně. A vzápětí už Reacher vyšetřuje v americkém zapadákově Margrave sérii vražd, kdy jedna z nich se pro něj stane až nečekaně osobní. Nejprve to vypadá, že nám tvůrci předloží správně oldschoolovou a přímočarou podívanou. Pro fanoušky předlohy navíc s bonusem, že zpracování hlavního charakteru je podstatně bližší než ve filmové podobě s Tomem Cruisem (ačkoliv samozřejmě skrze akci na Cruise nemají). Postupně ale přímočarost lehce ustupuje a scénář nabízí poměrně složitou zápletku. Což ale způsobuje krapet roztříštěnější děj i utahanější tempo v několika epizodách. Celkově je to nicméně několik fajn večerů, navíc tady máme skutečně sehranou a sympatickou trojici. Pragmatický Reacher baví svým černým humorem, zkratkou i přímočarostí. A i když má Alan Ritchson své herecké mantinely, k jeho charakteru to skvěle zapadá. Willa Fitzgerald coby Roscoe je neskutečně roztomilá, takovou strážkyni zákona by chtěl každý zapadákov. Chemie mezi nimi je patrná, jen si možná tvůrci vystřílí všechny patrony hned z úvodu série. Baví i Malcolm Goodwin coby upjatý detektiv z velkoměsta, který sem přijel za klidem a záhy má k řešení několik mrtvol. Včetně policejního náčelníka. Hlavní hrdina je navíc s postupem dílů nemilosrdnější než dřív, což stále víc připomíná staré dobré akční fláky 80. let. DRUHÁ SEZONA je v mnohém na chlup stejná, celkově ale slabší. Reacherovi za mě víc slušelo maloměsto a komornější pojetí. Příběhově je to docela plácaná, někdy to dost dřelo i co se akce týče, T-1000 mdlý, do příště doporučuju zapracovat na scénáři. Čekal jsem víc… ()

Season 1 (2022) (S01) 

„Sedm mrtvých od doby, co jste sem přijel!“ Proboha, on nemá Snapchat, Facebook ani Instagram. Na změny zvyklý syn vojáka, který svobodně cestuje po Spojených státech, nespoután závazky. Když se mu někde líbí, zakotví. A jakmile zavětří bezpráví, nedokáže jen tak sednout na další autobusový spoj. Nemá hypotéku, pojistné nároky, bankovní účet ani řidičák. Jediný důkaz, že nějaký Jack Reacher existuje, je ten, že sedí na policejní služebně. Tedy přímo v cele, protože ho zatkli předtím, než jeho obří tělo mohlo ochutnat místní vyhlášený broskvový koláč. Postava samotáře z pera Lee Childa mnohé varuje, že by měli raději couvnout. Marně. A vzápětí už Reacher vyšetřuje v americkém zapadákově Margrave sérii vražd, kdy jedna z nich se pro něj stane až nečekaně osobní. Nejprve to vypadá, že nám tvůrci předloží správně oldschoolovou a přímočarou podívanou. Pro fanoušky předlohy navíc s bonusem, že zpracování hlavního charakteru je podstatně bližší než ve filmové podobě s Tomem Cruisem (ačkoliv samozřejmě skrze akci na Cruise nemají). Postupně ale přímočarost lehce ustupuje a scénář nabízí poměrně složitou zápletku. Což ale způsobuje krapet roztříštěnější děj i utahanější tempo v několika epizodách. Celkově je to nicméně několik fajn večerů, navíc tady máme skutečně sehranou a sympatickou trojici. Pragmatický Reacher baví svým černým humorem, zkratkou i přímočarostí. A i když má Alan Ritchson své herecké mantinely, k jeho charakteru to skvěle zapadá. Willa Fitzgerald coby Roscoe je neskutečně roztomilá, takovou strážkyni zákona by chtěl každý zapadákov. Chemie mezi nimi je patrná, jen si možná tvůrci vystřílí všechny patrony hned z úvodu série. Baví i Malcolm Goodwin coby upjatý detektiv z velkoměsta, který sem přijel za klidem a záhy má k řešení několik mrtvol. Včetně policejního náčelníka. Hlavní hrdina je navíc s postupem dílů nemilosrdnější než dřív, což stále víc připomíná staré dobré akční fláky 80. let. ()

Vítejte v Margrave (2022) (S01E01) 

Proboha, on nemá Snapchat, Facebook ani Instagram. Na změny zvyklý syn vojáka, který svobodně cestuje po Spojených státech, nespoután závazky. Když se mu někde líbí, zakotví. A jakmile zavětří bezpráví, nedokáže jen tak sednout na další autobusový spoj. Nemá hypotéku, pojistné nároky, bankovní účet ani řidičák. Jediný důkaz, že nějaký Jack Reacher existuje, je ten, že sedí na policejní služebně. Tedy přímo v cele, protože ho zatkli předtím, než jeho obří tělo mohlo ochutnat místní vyhlášený broskvový koláč. Postava samotáře z pera Lee Childa i agresivní mukli ve vězení varuje, že by měli raději couvnout. Marně. A vzápětí už Reacher vyšetřuje v americkém zapadákově Margrave sérii vražd, kdy jedna z nich se pro něj stane až nečekaně osobní. A to se jen toužil podívat na místa spojená se známým bluesovým muzikantem. Rozjezd fajn, líbí se mi, že si tvůrci na nic nehrají a předkládají správně oldschoolovou a přímočarou podívanou. A fanoušky předlohy musí těšit, že zpracování hlavního charakteru je podstatně bližší než ve filmové podobě s Tomem Cruisem. ()

První střet (2022) (S01E02) 

„Jen zlámu ruce třem opilým puberťákům. Čtvrtý bude muset řídit do nemocnice!“ Sličná policistka Roscoe měla za úkol ho hlídat. Nicméně mnohému se naučí. Sledujeme totiž bývalého špičkového vojenského vyšetřovatele, který má nejen mohutné bicepsy, ale také rychlé mozkové závity. Hlavně víceméně pochopí, že Reacherovi může věřit. Ač má tedy své vlastní „postupy“. Chemie mezi nimi je patrná, což potvrdí pivo, taneček a společný pokoj. To upjatý vyšetřovatel z velkoměsta Finlay přijel do tohohle zapadákova za klidem a už má k řešení minimálně 4 mrtvoly. Včetně policejního náčelníka. Zatím poměrně příjemně řízná záležitost připomínající akční béčka let dávno minulých. ()

Troška (2022) (S01E03) 

Policistka Roscoe minule dostala výhružnou zprávu, ale vyšetřování nevzdává. Spojí se se správní úřednicí u tajné služby, která měla s Reacherovým bratrem evidentně společného víc, než jen kancelář ve stejné budově. Návštěva u Klinera fajn, dosud lehce upjatý Finlay ukáže, že má koule. Ty už v kufru auta nebude potřebovat Spivey, po kterém Reacher pátral. Navíc zřejmě dostane do kufru milou společnost. Baví mě černý humor, baví mě béčková stylizace, baví mě úderné hlášky, baví mě chemie mezi ústřední trojicí. Ostatně i tvůrci se evidentně rozhodli vykreslit Reachera poněkud komunikativnějšího, než jak působí v románové předloze. Slušně se tu pracuje s klišé, má to celkově fajn atmosféru. Willa Fitzgerald coby Roscoe je neskutečně roztomilá, takovou strážkyni zákona by chtěl každý zapadákov. ()

V síti (2022) (S01E04) 

„Sedm mrtvých od doby, co jste sem přijel!“ Tým má co dočinění s ostrými Jihoameričany, úřednice, která spolupracovala s Joem, našla spoustu závažných spisů vztahujících se k případu. Stačí je jen bezpečně předat Reacherovi. Ač to na první pohled vůbec tak nevypadalo, scénář nabízí poměrně složitou zápletku. Což způsobuje krapet roztříštěnější děj i utahanější tempo v několika epizodách. Na druhou stranu tady máme skutečně sehranou a sympatickou trojici. Předlohou tu je knižní série od britského spisovatele Jima Granta píšícího pod pseudonymem Lee Child. Sérii zatím tvoří bezmála tři desítky románů. Tentokrát méně akce. ()

Neomlouvej se (2022) (S01E05) 

Díl, u kterého se držíme krapet při zemi. Vyšetřování se trochu táhne, respektive je tu pár odboček, které nepatří k nejzajímavějším. Reacher se spojí se svou starou známou Neagly, protože tým už je prakticky odkázaný jen sám na sebe. A soudě podle závěru, místní spasitel a velkopodnikatel Kliner evidentně netahá za všechny nitky. Celkově je to fajn, ale asi je všem patrné, že jde prostě o akční pohádku ze zapadákova s analytickým přístupem k vyšetřování a béčkovou stylizací, kdy je jasné, že všichni, kdo provedli něco zlého, budou trpět, protože se setkají s Reacherem. ()

Papír (2022) (S01E06) 

„Další bluesovou písničku už nesnesu!“ Finlay s Reacherem spolu tráví víc času a je to poměrně fajn popichování. Pak se toulavý druh Reacher vydává do New Yorku, kde se zase trochu posune dál (a hlavně nám dopřeje solidní akci na schodech), víc dílků do skládačky přinese i epizoda z Venezuely. Naopak moc nepotěší noční schovávaná Roscoe a dua zabijáků. Právě „dílčí mise“ ústředního tria dynamice občas nepomáhají, zpočátku nejsympatičtější Reacherův spojenec (Roscoe) je s přibývajícími díly zbytečně na vedlejší koleji. ()

Reacher nic neříkal (2022) (S01E07) 

„Šťastný odhad!“ Efektní rozplétání celého případu míří do finále, Reacher se snaží obalamutit „zbytek“ policejního sboru a zároveň schytá pár ran páčidlem (ale šrámy nepřibývají), abychom se dozvěděli, kdo je tady největší sviní, teda zrádcem. Reacherovy vyšetřovatelské postřehy a teorie zůstávají, ale fyzických řežeb přibylo. A i hlavní hrdina je nemilosrdnější než dřív, což stále víc připomíná staré dobré akční fláky 80. let. Pragmatický Reacher baví svým černým humorem, zkratkou i přímočarostí, právě díky němu je výsledek nečekaně hravou a chytlavou podívanou. A i když má Alan Ritchson své herecké mantinely, k jeho charakteru to skvěle zapadá. Nadále baví i Malcolm Goodwin coby upjatý detektiv z města. ()

Koláč (2022) (S01E08) 

„Pod tím tvídovým sakem nebylo vidět, jak jsi namakanej!“ Toulavý druh Reacher s neotřelými vyšetřovatelskými postřehy je před cílovou páskou, béčková stylizace jede na maximum, což podtrhne nabubřelé a přepálené finále ve skladu, které má všechny „zlé“ prvky nepovedených osmdesátek. A když už, tak chybí nadhled, humor či jízlivé pomrknutí na diváka. A pokud Finlay a spol. bílí policejní stanici, asi by si s vidinou toho, co je čeká, vzali neprůstřelné vesty. Celkově nicméně spokojenost, bylo to několik fajn večerů. ()

Season 2 (2023) (S02) 

„Ti parchanti mi zlomili kartáček. Teď už nemám vůbec nic!“ Pragmatický toulavec Reacher kdysi velel armádní 110. jednotce. Jenže její řady se teď tenčí. Někomu nesedí, smrtí jednoho z členů to totiž nekončí. Postavy logicky jiné, zůstává pravá ruka Neagley, pošťuchování mezi staronovým týmem baví, onou jednoduchostí a přímočarostí tvůrci znovu odkazují na staré dobré akční fláky 80. let. Nick Santora, který psal třeba seriál Útěk z vězení a bohužel stojí i za Arnieho FUBARem, s Reacherem pokračuje v ryze nenáročném duchu první série. Takže nás tvůrci znovu těší suchým humorem a zkratkou, přesto bych mnohé díly čekal lehce šťavnatější a dravější. Navíc dost klišé, spousta záchran v poslední vteřině, T-1000 mdlý, do příště doporučuju zapracovat na scénáři. Ano, fajn připomínka let minulých, ale přeci jenom máme rok 2024, takže to chce něco navíc. „Proč jsi ho praštil tak tvrdě?“ – „Neumím dávat měkký rány.“ ()

Bankomat (2023) (S02E01) 

„Ti parchanti mi zlomili kartáček. Teď už nemám vůbec nic!“ Kdysi dávno žili lidé, kteří zůstali u ohně, nebo ti, kteří se toulali. Reacher bude evidentně potomkem onoho toulavého druhu. Velel armádní 110. jednotce. A už dlouhá léta platí, že se zvláštními vyšetřovateli si není radno zahrávat. I když jejich řady se tenčí. Někomu nesedí, smrtí jednoho z členů to totiž nekončí. Navazujeme na první sérii, ač se postavy logicky obmění. Ale taková pravá ruka Neagley zůstala. Pragmatický Reacher dál baví svým suchým humorem, zkratkou i přímočarostí, ale vykopávák druhé řady jsem čekal přeci jenom lehce šťavnatější. ()

Co se stane v Atlantic City (2023) (S02E02) 

Trochu se bojím, že se opakuje drobný „nešvar“ z první série, a to, že nás tvůrci skrze vztah Reachera s veleroztomilou strážkyní zákona Roscoe taky moc nenapínali. A ono milé budování napětí mezi nimi poměrně rychle spláchli. Tentokrát se nám Karla Dixon sotva ohřála na scéně a už stará láska nerezaví. A taky se zbytečně moc mluví. Každopádně neznámé v otázce mrtvých (pohřešovaných) členů skupiny armádních speciálních vyšetřovatelů pokračují. „Proč jsi ho praštil tak tvrdě?“ – „Neumím dávat měkký rány.“ ()

Jedna fotka řekne víc než tisíc slov (2023) (S02E03) 

Tulák, který má i pár dobrých přátel. Pošťuchování mezi staronovým týmem baví, onou jednoduchostí a přímočarostí odkazuje na staré dobré akční fláky 80. let. Teď se navíc k týmu „připojuje“ svéhlavý detektiv (ukřivděný synek Chickie z loňského Krále Tulsy), který s kroky skupiny absolutně nesouhlasí, ale získává díky nim zajímavé stopy. Přestřelka v domě včetně finálního hodu grilem fajn. Nick Santora, který psal třeba seriál Útěk z vězení a bohužel stojí i za Arnieho FUBARem, s Reacherem pokračuje v ryze nenáročném duchu první série. ()

Noční symfonie (2023) (S02E04) 

Dravější, vtipnější a zábavnější než první sezóna…? Ne, fakt ne, protože je to na chlup stejné. Možná spíš horší. Reacher, kterému podle mého slušelo víc maloměsto z první řady, furt věří, že bývalý parťák Tony Swan je čistý a že je to celé jen jeden velký omyl. Parta se musí rozdělit, s ohledem na mrzké charisma ostatních z týmu bude ale pokaždé zajímavější sledovat onu půlku, ve které je Reacher. Příběhově je to docela plácaná, řežba s motorkáři mírně naroubovaná. Ředitel bezpečnosti s ksichtem Roberta Patricka zatím zbytečně v pozadí. Coby připomínka starých dobrých akčních fláků fajn, ale přeci jenom máme rok 2024, takže to chce i něco navíc. ()

Pohřeb (2023) (S02E05) 

Unesli kamion firmy New Age s 650 raketami. A brzy do nich budou na instalaci připravené i čipy. Takže je tu 650 šancí sundat linkové letadlo. Reacher, kterému podle mého slušelo víc maloměsto z první řady, furt věří, že Swan je čistý a že je to celé jen jeden velký omyl. Oproti předchozímu dílu víc akce (nicméně suverénnější řemeslo samo o sobě nestačí), zápletka složitější, což ale neznamená oba palce nahoru, ale spíš roztříštěnější děj i utahanější tempo. Navíc chemie vyšetřovacího týmu nefunguje tak, jak bych si představoval. Roscoe z první série nemůžou ani obě dámy nahradit. ()

Policajt z New Yorku (2024) (S02E06) 

Záhady se vyjasňují a Russo je čistej polda. Už taky víme, jak je to s bývalým parťákem Swanem. Zase se ale zbytečně moc mele a vysvětluje, záporáci by si navíc měli zajít pocvičit na střelnici, protože to bylo hodně na štýru. Samotná honička k uzoufání nudná (proč nakonec Russo nepočkal na pomoc, když celou dobu ji měl na uchu a info mu tak nechybělo?), stejně tak nenápaditá likvidace podržtašek Roberta Patricka. Uvítal bych víc béčkovosti, žánrovosti i hravosti. Amazon sice dal zelenou i třetí sezóně, ale jestli hodlají mnohé takhle odfláknout... ()

Přes mrtvoly (2024) (S02E07) 

Tak už zase tady naštěstí máme potřebný nadhled a cit pro nadsázku. A samozřejmě přímočarou a brutální akci ze staré školy se všemi klišé, která k tomu patří. Ale rozhodně to není tak, že bych hned potřeboval další epizodu, ač už půjde o tu závěrečnou. Zase si pomáháme vydatnými flashbacky (oproti předchozím jsou tentokrát fajn), poté si dají major s Neagley důkladné vyšetření pacienta, honičku po nemocnici i přetnutí největší krční tepny, aby na ně mohl následně T-1000 udeřit s tím, že zajal polovinu týmu. ()

Letec (2024) (S02E08) 

Případ, v němž figuruje hodně velkých hráčů, zamířil do finále. No, ale chybět mi tahle parta nebude. Reacher mi víc seděl v komornějším (až na samotný závěr) pojetí první série. Tady je všechno plné klišé, spousta záchran na poslední chvíli (vrtulník raději ani nekomentuju), záporáci neschopní, chemie v týmu taková nijaká. Prostě Karla Dixon má chuť a náš stožár bez kartáčku na zuby neprotestuje. Vypořádání s T-1000 průměrné, s panem A. M. úplně mdlé. Do příště doporučuju zapracovat na scénáři. Coby připomínka starých dobrých akčních fláků fajn, ale přeci jenom máme rok 2024, takže to chce něco navíc. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama