Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Zajímavosti (12)

  • V úvodní části závodu projíždí tým Ferrari přes Times Square kolem kina. Je na něm velký poutač na film Čelisti, který byl vydán v roce natáčení, tedy 1975. (Jiri_Jaros)
  • Z filmu je zřejmé, že se některé postavy potkaly během závodů v Monte Carlu, které Franco Bertolini (Raul Julia) vyhrál (není zmíněno, zda právě tyto). Předkládá to teorii, že pořadatelé závodu Michael Bannon (Michael Sarrazin) a Steve „Smitty“ Smith (Tim McIntire) jsou fanoušci motorsportu. V souvislosti s tím vznikla fotografie ze scény, kde Franco sedí v závodním voze s pohárem pro vítěze. Scéna však ve filmu chybí. (Jiri_Jaros)
  • Ve filmu je italský jezdec Franco Bertolini (Raul Julia), který se závodu účastní v týmu Ferrari Daytona, označen jako vítěz závodu v Monte Carlu a Le Mans. Jediným italským jezdcem, kterému se toto ve skutečnosti povedlo, byl Tazio Nuvolari. Oba závody patří do neoficiální trojité koruny motosportu, kterou získal jen Graham Hill, protože kromě dvou zmíněných závodů vyhrál i závod Indianapolis 500. (Jiri_Jaros)
  • O přejezd USA z New Yorku do Los Angeles v rekordním čase se dodnes pokouší několik řidičů ročně. K roku 2020 nejrychlejší přejezd zaznamenal ve stejném roce Fred Ashmore ve vypůjčeném voze Ford Mustang GT s přídavnými nádržemi. Čas 25 hodin a 55 minut je první oficiální záznam pod 26 hodin a byl proveden v době pandemie coronaviru v USA. (Jiri_Jaros)
  • Český plakát k filmu nakreslil v roce 1980 Miloslav Disman. (Jiri_Jaros)
  • Fotky dívek v Playboy z prostředních dvoustran na stěnách v garáži, odkud začíná závod: Liv Lindeland (Leden 1971), Heather Van Every (Červenec 1971), Vicki Peters (Duben 1972), Francine Parks (Únor 1974) a  Daina House (Leden 1976). (Maulincio)
  • Auta řídili opravdu sami herci. (Maulincio)
  • Aktuální rekord závodu Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash, jež je námětem pro film, je 28 hodin a 50 minut. Jeho držitelem je trojice Dave Black, Ed Bolian and Dan Huang. (Jiri_Jaros)
  • Film je inspirován skutečným závodem Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash, který se dlouhá léta jezdil napříč USA. Například stejný typ Ferrari, které v závodu řídí Raul Julia, skutečně vyhrálo jeden ročník. Rovněž dodávka, která se pokouší dojet na jednu nádrž, v jednom ročníku skutečně dojela na jednu nádrž. (Jiri_Jaros)
  • V rámci natáčení bylo používáno také náhradních aut. Například Ferrari Daytona bylo přítomno ve dvou exemplářích, z nichž jedno vlastnil herec Mel Blanc a později jej dostalo Petersonovo automobilové muzeum. Náhradní kus se poté objevil ve filmu Zrodila se hvězda (1976). (jarjarbinx)
  • Vo filme boli použité autá Ford Shelby Cobra 427 (1966), Ferrari Daytona (1974), Porsche 911 Targa (1974), Dodge Polara 440 (1971) a 1/2 Chevrolet Camaro Z28 (1970). (tarponko)

Reklama

Reklama