Reklama

Reklama

Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný… (oficiální text distributora)

Recenze (172)

freddy 

všechny recenze uživatele

Výborná teenage komedie z počátku 80. let, kdy ještě tento druh filmů vyprodukovaný ve Spojených státech měl své nepopiratelné kvality. Tohle stojí za zhlédnutí už jen kvůli vynikajícímu hereckému výkonu věčně zhuleného a provokujícího Seana Penna, který se v této roli opravdu vyřádil. Ale v zásadě i všichni ostatní herci měli dobré role a především předváděli vynikající hrecké výkony. Zkrátka a dobře tato komedie patří k těm vydařeným komediím o mladých a pro mladé a nelze jí toho příliš co vytknout. Jistě, možná v některých chvílích byl film slabý, v některých chvílích klišovitý, jindy byl humor možná až příliš vyčpělý z důvodu stáří filmu, ale to vše jsou detaily, které když pominu, tak jsem se naprosto výborně bavil a od této komedie jsem dostal přesně to, co jsem od ní očekával a s čím jsem se na ní díval. Tedy inteligentní humor a hlavně nostalgii let osmdesátých. Gratuluji si, že jsem zvolil dobrý film a jsem rád, že se ke mně tato komedie dostala a já jsem ji tak konečně mohl vidět. Možná, že teď tomuto filmu trochu přilepšuji a nadržuji, ale opravdu nemám důvod ubírat hvězdičky kvůli nějakým nepodstatným výtkám, je to tedy z mého pohledu za pět hvězd. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

A poslední z řady středoškolských 80kových komedií je Ridgemontská střední. Opět tu vidíme známé tváře v útlém věku, tentokrát Seana Penna, Jennifer Jason Leigh a Foresta Whitakera. Opět se dostáváme mezi teenagery a prožíváme s nimi jejich trable. První lásky, sex, brigády, záškoláctví atd. Naši hrdinové prochází různými životními zkouškami, aby z nich vyšli trochu poučeni. Moc se tu netlačí na pilu a vlastně to všechno jen nějak plyne. Jako kult bych to asi neoznačil. "Chcete lístky do kina?" ()

Reklama

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tihle flákači let osmdesátých jsou tak herecky nevýrazní a jejich výstupy tak epizodní, že jim nakonec ani nemůžete fandit či je nenávidět. Že je Crowe břídil, který si libuje v rozmělňování děje vím už dávno, ale tady mu výrazně pomohla paní režisérka, jenž si po slibné montáží sekvenci ze začátku asi odskočila na kafe. Ridgemont High se nakonec nevyplatí vidět ani kvůli zhulenému exotovi a ucházející muzice. Tyhle propriety má dnes prakticky každá teen zábava a na dobový pohled se můžete v tomhle případě zvysoka vykašlat, protože nezletilí jsou pořád stejní a chtějí klátit o sto šest... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jenom potvrzuji, co většina kolegů správně postřehla -tenhle film je viděno dnešníma očima nadčasový, oproti většině podobně žánrově zaměřených současných komedií vtipný, nebojí se vážných témat, ale není ani trochu moralizující, a hlavně - herečky v něm jsou sexy a mají co ukázat. Zvláštní a velmi cenné srovnání kulturních paradigmat roku 1982, kdy u nás frčela Sanitka a poXté se reprízovala Žena za pultem... Jestli jsem dobře viděl, Cage fandí mezi fanoušky na zápase? ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Tak k z téhle neskutečné slátaniny jsem si utvořil napojení na Schulhoffovy socialistické komedie. Na ty se sice v dnešní době tak nějak (ne)dá koukat, ale kdybych je viděl až teď poprvé, tak je hodím do koše jakbysmet. A s Ridgemontovskou střední to bude pro zámořské diváky asi stejné, kdy si rádi zavzpomínají na Reaganovskou dobu. Jinak si nedokážu představit, jak někdo může mít rád film s tak příšernými herci. Nejsem na herectví nějak vysazen, v podstatě sežeru všechno s tím, že takhle by někdo reagoval mohl, ale tady je to fakt extrém. Je i klidné možné, že scénář Camerona Crowea není nijak hrozný, jenže komedie je žánr, který potřebuje herecké vypichování vtipných situacích ze všech nejvíc. Fakt nevím, co je lepší: jestli neskutečné přehrávání jak často vídáme nebo zcela nezáživné čtení vět ze stromu naproti. Vždyť ty některé rozhovory jsou jak z minutového rozhovoru před akcí v pornu. Občas tedy nejsou jen jak, ale v podstatě by klidně v pornu mohly být, kdyby se trochu sjelo s úhlem kamery. A nakonec jsem si ještě všiml, že i když takovýto děj by se mohl odehrát během ubohého týdne, tak je jen tak mimochodem roztažený na celý rok! Crowe musel tehdy hodně hulit. Fakt zlaté Beverly Hills proti téhle matlanině. Ještě že Penn je fakt perfektní, hlavně když si člověk asociouje s jeho dnešními vážnými rolemi, soundtrack je taky celkem povedený a Brian Becker, hrající balícího guru a zpívající refrény hitovek od Cheap Trick, taky ujde. Ale jinak fakt hnus, aspoň kdyby ve stále se opakující písničce neustále neopakovalo "lalala, all-American boy". Jestli si někdo dělá srandu z BH rozhovorem Stevea a Brandona o rozvázané tkaničce, tak tady by musel vyletět z kůže. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (48)

  • Sean Penn zkoušel i roli Brada Hamiltona. (Kulmon)
  • Aby Sean Penn lépe vplul do postavy Spicoliho, odpovídal jen, když ho někdo oslovil tímto jménem. (Kulmon)
  • Ve filmu se objevili tři herci, kteří později získali Oscara: Sean Penn, Forest Whitaker a Nicolas Cage. (Kulmon)

Reklama

Reklama