Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární kreslená sci-fi z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let HEAVY METAL byla ispirována stejnojmenným mezinárodním časopisem. HEAVY METAL vtahuje diváka do jedinečného světa zábavy, ve kterém se spolu snoubí film, hudba a výtvarné umění. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Master19 

všechny recenze uživatele

Poctivá práce přelomu 70. a 80. let - důsledná animace, tvrdá leč přesná hudba, zajímavá nosná myšlenka. Bohužel úroveň jednotlivých příběhů je dost rozkolísaná, takže není problém se občas nudit. Mimochodem, nejen z prvního příběhu je jasně patrné, že se tvůrci Futuramy na tenhle snímek minimálně jednou podívali, protože jinak by to byla dosti velká náhoda. ;-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Že prý legendární animované sci-fi... Však víte, jak to s takovými legendami chodí. Většinou jsou legendou jen pro pamětníky, kteří odmítají svůj zafixovaný pocit z mládí konfrontovat s realitou. V první řadě selhává scénář, kdy je několik komiksových povídek jen velice chatrně pospojováno motivem jakéhosi zeleného zla, které prochází napříč jednotlivými částmi. Povídky mají z hlediska scénáře rozdílnou kvalitu, která kolísá od průměru v případě závěrečného příběhu, který jakoby vypadl ze světa Barbara Conana, až po ty vyloženě špatné, jako byl únos pozemšťanky dvěma buranskými mimozemšťany. Jak už se objevilo v jednom komentáři, výtvarně to připomíná někdejší komiksy z časopisu ABC, případně někdejší populární seriál o rodině Smolíkových, a vlastně věkovému průměru odrostlejších čtenářů ábíčka by tenhle kousek mohl sedět. Ona i ta erotika, která čiší ze ztepilých křivek půvabné bojovnice nebo sekretářky připomínající vzdáleně Marylin Monroe, by mohla odpovídat představám 15letých. Očekával bych podle názvu filmu, že půjde o mnohem těsnější propojení se světem heavymetalové muziky a že to bude celkově mnohem extrémnější, ale tahle hudba tvoří jenom podmalbu k jednotlivým komiksovým příběhům a jinak nehraje žádnou roli. Celkový dojem: 40 %. Dnes už mi to přijde jako omšelé zboží, protože jak filmový žánr, tak komiks prošly dlouhým vývojem... ()

Reklama

kvasiva 

všechny recenze uživatele

Toto dílo mi na jednu stranu vyrazilo dech, ale místy mě i velice zklamalo. Největší minus je nevyrovnanost jednotlivých povídek, ze kterých je to celé poskládané - některé jsou geniální a jiné hodně podprůměrné. Každopádně si tento počin zaslouží obdiv. S přihlédnutím k době, kdy vznikl, s přihlédnutím k originalitě díla musím zatleskat. 4* ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Animace hrozně fajn, po všech těch dnešních modernostech stará dobrá kresba působí skvěle, líbilo se mi i to subžnrové přeskakování, i když mix sci-fi, a až howardowsko-conanovské magické fantasy, ovšem přemístěné do vesmíru, značně převládá. Horroru tam je hodně pomálu a čekáte-li nějaký, budete hodně zklamaní. Je ho tam tak na dvě minuty. Zato erotiky a naditých prsou habakuk. Jako je to fajn na pokoukání, i když k závěru už to působí trochu nudně. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Kultovní animovaný snímek, složený z několika comicsových povídek, obsahujících všechny tři základní kameny fantastického žánru - tedy jmenovitě SF, fantasy a horror. To vše v prvotřídní kvalitě, a od různých kreslířů. Hudbu (dělanou většinou speciálně pro tento snímek) dodali významní představitelé hard rocku a heavy metalu té doby (Blue Öyster Cult, Cheap Trick, Black Sabbath, Nazareth, Sammy Hagar, Grand Funk Railroad, Trust, Journey) společně s několika zástupci ostatních proudů populární hudby (novovlní úleťáci Devo či bývalá členka Fleetwood Mac, a později zbožňovaná pop rocková ikona, Stevie Nicks). Největší slabinou snímku je paradoxně právě přísný důraz na jeho comicsové vyznění. Pořád jsou to totiž spíš rozpohybované kreslené obrázky z bombastického fantasy magazínu, než působivý samostatný film. I tak jde o jeden z nejzajímavějších projektů popkulturní historie, jehož zhlédnutí by mělo být povinností zejména pro tři druhy diváků : fanoušky comicsu, fantastiky, a klasického rocku. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (17)

  • Soundtrack byl v roce 1981 vydán pouze na LP deskách. Z právních důvodů některých autorských práv bylo CD vydáno až v roce 1995. Obsahovalo však již jen dvanáct písní místo šestnácti. (Terva)
  • Některé dějové linie ve filmu jsou dle originálu. Klíčové příběhy jako „Harry Canyon“, „Captain Sternn“ a „Den“ pocházejí z časopisů, ale závěrečná sekvence „Taarna“ byla zcela nově napsaná. Samotný časopis „Heavy Metal“ pochází z francouzské komiksové antologie „Metal Hurlant“. (griph)
  • VHS z roku 1996 obsahuje i nepoužitý příběh "Země Nikdykde". Tento příběh je na DVD z roku 2000 černobíle uvedený jen ve vystřižených scénách. Doprovází ho píseň "Time" skupiny Pink Floyd. (Terva)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

S Fincherem to bude metal

S Fincherem to bude metal

18.03.2008

Black? Death? Thrash? Ne, klasický Heavy Metal. Zapomeňte však na tvrdé kytarové riffy, David se nevrací k režírovaní hudebních videoklipů. Tohle vlastně nemá s muzikou vůbec nic společného. Heavy… (více)

Reklama

Reklama