Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká dvoudílná minisérie vychází z biografického románu Anna Franková od Melissy Müllerové a z původního výzkumu a rozhovorů Kirka Ellise. Některé scény filmu lze rovněž najít ve známé knize "Deník Anny Frankové".
V úvodu říká dospívající Anna: "Chci se stát bruslařskou mistryní a spisovatelkou. Chci svou fotografii ve všech časopisech. Možná ze mě bude filmová hvězda. Chci být jiná než všechny ostatní holky. Chci být moderní ženou, chci cestovat... a studovat jazyky. Chci dělat všechno."
Osud jí však nepřál. V rámci genocidy, již nacisté nazývali "konečným řešením", bylo zavražděno půl druhého milionu dětí. Příběh Anny Frankové je příběhem pouze jednoho z nich. "Deník Anny Frankové" se prodal ve více než 30 milionech výtisků a byl přeložen do 60 jazyků. Je po bibli druhou nejčtenější nebeletristickou knihou světa.
Film režiséra rumunského původu Roberta Dornhelma (nar. 1947), který vznikl v koprodukci s Českou republikou, byl nominován na 3 Zlaté glóby a získal řadu dalších ocenění. V hlavní roli uvidíme Hannah Taylor-Gordonovou a Bena Kingsleyho. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Veškeré dění v koncentrácích bylo ztvárněné naprosto špičkově, hnus a beznaděj z toho jen čiší, akorát mi přijde strašná škoda, že dvě třetiny času se film odehrává v úkrytu, což po celkem krátké době začne být repetitivní. Zkrátit to, mohla to být absolutní bomba, ale i tak je to hodně kvalitní zážitek. 85% ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem snad jiný film než ostatní? Sám o sobě je ten příběh hrozně silný. Ale celé to bylo podivně sterilní, úplně bez atmosféry. Úvodní část zbytečně natahovaná. Všichni včetně Anny mi byli krajně nesympatičtí a tím pádem jsem s nimi nemohla soucítit, o což asi mělo jít především. Předlohu jsem nečetla, ale jiné knihy s touto tematikou ano, tudíž mě velmi zarazilo, jaký měli volný režim v koncentráku. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Punc skutečného příběhu, jenž se stal předlohou pro tento snímek, dodává filmu patřičnou hloubku. Deník Anne Frankové je drsný, realistický, napínavý a mrazivý. Výborné herecké výkony, hudba, kamera, emoce, dokonalé prostředí a dlouhá stopáž, která však svižně utíká, to vše musí diváka nutně zaujmout. Je neuvěřitelné, že jedno z těch děsivých svědectví o holokaustu a životě Židů v období války, se dochovalo prostřednictvím deníku mladé a zjevně talentované dívky. Jedním slovem - působivé. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl tedy deník a teď sem si vyhradil tolik času na ten příběh, který je opravdu silný a velice známý ve světě. Anně se podařilo posmrtně stát se uznávanou spisovatelkou díky otci. Myslím si, že zobrazení otravných sousedů v úkrytu je vytvořeno do posledního detailu. Je to prostě jeden velký smutný příběh té doby a zasáhne i ty co si o sobě nemyslí, že jsou citlivé povahy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Naše rodiny sú zatiaľ spolu. To stačí." Pravdupovediac, Ben Kingsley tu dostal možno ešte lepšiu rolu, ako v Gándhim, za ktorého získal Oscara. Celkovo sa kasting vydaril. Vizuálne to síce nie je žiadny zázrak, na strane druhej toto je proste komorný príbeh, bola taká už literárna predloha a koniec koncov takto komorne žili Frankovci a spol. aj v realite - proste jedna budova a bodka. Ten príbeh klame telom, rozpráva ho skôr dieťa, než dospelá žena a je plný humoru, ale potom postupne pritvrdzuje a ku koncu už vám ostanú oči len pre slzy. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • Transport s Anne Frank (Hannah Taylor-Gordon) přijíždí do koncentračního tábora Osvětim II - Březinka. V dalším záběru ovšem lokomotiva brzdí u koncentračního tábora Osvětim I, kde je vidět vstupní brána s nápisem "Arbeit macht frei", který je vzdálen zhruba 3 km. (Marator)
  • Výkoným producentem filmu měl být Steven Spielberg, ale dostal dopis od příbuzných Anne Franke s žádostí, ať jím není, protože k filmu nedali souhlas. [Zdroj: IMDb] (hellstruck)
  • V pokoji Anny Frankové nalezneme na stěně mnoho portétu herců a hereček tehdejší doby, jednou z nich je Eva Gerová na přední stránce Kinorevue (roč. 5, č.3). (M.B)

Reklama

Reklama