Reklama

Reklama

Walter Mitty (Ben Stiller), nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. V něm se mění na dokonalého romantického hrdinu bojujícího za lepší, spravedlivější svět. Trestá padouchy, zachraňuje pejsky z hořících domů a ochraňuje bezbranné ženy. A také se ve svých snech stává cílem obdivných pohledů kolegyně Cheryl (Kristen Wiig), kterou bez jejího vědomí do svých snových toulek často angažuje. Ale i ve svém reálném životě se jednoho dne Walter musí rozhodnout k zásadnímu kroku do neznáma a opustit bezpečný přístav archivu plného negativů a fotografií, kde jsou jeho největším nepřítelem jen pomalu padající prach a ústrky šéfa (Adam Scott). Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O'Connella (Sean Penn). To ale neznamená zavolat si taxíka a zajet o pár bloků vedle. Představuje to dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách. (CinemArt)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (1 401)

Morien 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv odmítám hypotézu, že cestování je jediný způsob, jakým může člověk se svým životem něco udělat (ačkoliv film to taky úplně netvrdí, zkrátka je občas třeba dodat věcem jinou perspektivu a širší souvislosti), tak jsem se trošku dojala, jaká je to taková pěkná roztomilá motivační bezodpadková dramaturgie. A obraz Seana Penna lákajícího prstíčkem do divočiny mi upřímně uhranul. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Walter Mitty býval jako kluk punker a skejťák se spoustou bláznivých nápadů a představou, že mu svět bude jednou ležet u nohou. Dnes je to nesmělý a nevýbojný muž středních let, který tráví většinu času v archívu a z pracovní rutiny a před pocitem nenaplněných životních ideálů se čím dál tím častěji uchyluje do říše snů, kde úspěšně konkuruje komiksovým hrdinům a nečiní mu nejmenší potíž oslnit sympatickou kolegyni, se kterou by rád navázal intimní vztah. Ztráta důležitého negativu a vybuzená profesní hrdost ho vyprovokují k opuštění bezpečné ulity. Několik následujících dní se změní ve velkolepou jízdu, během níž Walter navštíví tři kontinenty a přesvědčí se, že se sny dají měnit v realitu. Už několik generací filmových diváků se uchyluje k filmovému médiu proto, aby unikli z přízemní reality do světa bezbřehé fantazie a Walter jim dává naději, že i oni coby tuctoví všední lidé mohou zažít báječná dobrodružství a něco velkého dokázat. Walter Mitty kombinuje několik žánrů od komedie přes romanci až po road movie a nutno říci, že patří k těm vzácným případům, kdy to dobře funguje, mj. i díky osobnímu nasazení Bena Stillera, který v projektu viděl jedinečnou příležitost vymanit se ze škatulky laciných bavičů a stát se respektovaným všestranným tvůrcem. V zámoří film rozdělil kritiky a publicisty do dvou ostře protichůdných pozic. Jedni mluví o vysoce zábavném, dobře vypointovaném a řemeslně špičkově zpracovaném snímku, který by si zasloužil nějakého Oscara, když už ne v hlavních kategoriích, tak aspoň za technickou stránku. Druzí s týmž zápalem hovoří o laciném sentimentu, podbízivosti a nenaplněných ambicích, které by měly být odměněny Zlatou malinou. Co si budem povídat, Walter Mitty je midcult jako vyšitý, ale za sebe můžu říct, že jsem si ho opravdu užil, vychutnal si skvělou kameru s obrazy nádherné přírody a dovolím si Waltera Mittyho doporučit jako ideální případ rodinného snímku, který může fungovat napříč generacemi, vzdělanostními i pohlavními rozdíly. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte jaké to je, když se setkáte s nejhezčím filmem roku 2013? To ho takhle shlédnete. Na konci filmu vnímáte titulky, vnímáte každičkou postavu, která se na něm podílela a přemýšlíte, jak to ten Ben vůbec mohl natočit. Uvědomíte si totiž, že je to jeho nejnormálnější, ale zároveň nejupřímnější a s tím vším i přichází nejlepší film, ve kterém kdy vůbec hrál. Každá postava je boží. Krásná Kristen Wiig se tu předvede tak, že byste jí radostí dali pusu. Islandský herec Ólafur Darri Ólafsson se tu pro změnu vožere tak, že byste tu odpolední popitku v grónském městě Nuuk ještě někdy rádi zopakovali, i se všemi těmi negativy, co chlast způsobuje...no a Sean Penn Vám tu předvede takový moment, na který byste nikdy neměli zapomenout. Film je o snění, o představách a o tom, jaký by náš život měl být. Ale proč by náš život nemohl takový být? Walter Mitty dokázal, že nic není nemožné. Důležité je se nebát a jít do všeho naplno. Dokázal to, nad čím my všichni tady nahlížíme shora a přemýšlíme, jak bychom toho svého cíle mohli docílit .A ano, celý tento film byl podpořen jak nádhernými záběry na neuvěřitelnou Grónskou a následně Islandskou krajinu, tak především dokonale skvostnou muzikou, kde se objevili jak Arcade Fire, tak Of Monsters and Men. Dvě boží kapely, které Vás donutí snít...a donutí Vás i jednat. Jen je třeba si najít tu svojí cestu jak... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Příběh Waltera Mittyho v divákovi rezonuje ještě dlouho po projekci. Aby ne, když pojednává o posledním problému, který dnešní splašené společnosti zůstal. Vymanit se z každodenního stereotypu, vyměnit nudnou práci za zajímavou, poznat svět a hlavně nebát se změn a prožít život nejen ve své hlavě. Pro většinu lidí nejtěžší úkol, před který kdy byli postaveni. Filmy jako tento budou ještě dlouho vyhledávány, protože počítám, že generace zarudlých fotrů od zadlužené rodiny jen tak neodtáhne a ještě dlouho budou nuceni se den co den pachtit za každou stovkou, kterou jim někdo zamává před očima, aby famílie nepochcípala hlady. Ano, mám z nich prdel, ale ve vyspělejších zemích to dotáhli ještě dál. Tam už lidé chcípají přímo v práci, odtrženi od reality a naprosto osamocení. Věřím, že je jednou doženeme, přeci jen nás zpomalila jistá rudá etapa. Každopádně film funguje, ale mírně zklamaní budou ti, kteří viděli trailer. Především ten, který finišuje geniálním singlem Step Out, způsobuje silné mrazení a hlavně neskutečnou touhu obrátit list a začít konečně psát tu dlouho očekávanou nejlepší část vašeho života a v tomto ohledu ještě převyšuje samotný snímek. Škoda, že scénář není tak chytrý, jak si Stiller možná myslel, ale i tak jde o jeho nejpřirozenější roli. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Už mě tyhle hry na to, jak se někdo na prahu hnití změní z připosranýho kravaťáka na buddhistu, nebaví. Připouštím možnost, že za jistých okolností by se mnou film udělal to, co s většinou (79%), protože kdo z nás se v tom alespoň malinko nepozná, ať hodí kamenem, ale tentokrát se mi to kromě nádherných záběrů na přírodu nechce polknout. Možná ještě film o postavě Seana Penna, ale ani pohled na vzácné zvíře vymazlenou technikou nebyl tak zcela ryzí, aby vteřinové okouzlení obratem nezměnil v podebrání. Přijeď k nám na louku a nech se oblézat klíšťatama ... jen pro ten dnešní den, pak smeknu. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (37)

  • Časopis Life dřív skutečně existoval. Byl vydáván od roku 1883, v roce 1936 se přetransformoval na fotožurnalistiku a skončil v roce 2000. V období 2004-2007 byl vydáván pod hlavičkou společnosti Time. (ricky4)
  • „Obálky časopisu, ktoré sa objavujú po chodbách redakcie, sú vzrušujúce, kultové, ale čo je najpodstatnejšie – sú falošné,“ prezradil výtvarník filmu Jeff Mann a ďalej dodal: „Fotografie boli vyberané v štýle obálok časopisu, museli byť rozmanité, ale museli sa vzťahovať k samotnému filmu a zároveň aj k reálnej práci fotografov časopisu na vrchole ich práce. Prehrabali sme sa asi miliónom záberov z archívu časopisu. Obrázky teda pochádzajú priamo z ich dielne, ale nikdy v časopise neboli. Keď som sa rozprával s ľuďmi, ktorí v Life robili, povedali mi, že niektoré z tých použitých vo filme by sa po tom všetkom skutočnými obálkami časopisu naozaj bez váhania stali.“ (De Large)
  • V úvodní části filmu gratuluje Walterovi (Ben Stiller) jeho sestra ke 42. narozeninám. Ve skutečnosti bylo Benovi už 48 let. (SirTraged)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama