Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh Viktora Navorského, který přijíždí do New Yorku. Netuší, že během dlouhého letu proběhl v jeho zemi vojenský převrat. Nesmí vstoupit na území USA. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší. Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu - zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií. Pro Viktora však ještě neskončilo uvítání letištním úředníkem Frankem Dixonem, který ho bere jako poruchu v byrokratickém systému, jako problém, který nemůže vyřešit a kterého se zoufale snaží zbavit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (831)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, v ktorom mi nechýbal ani príbeh ani zábava. Nemohol som od filmu odtrhnúť oči, pretože ma tak veľa zaujal. No a Tom Hanks, opäť predviedol svoj nadľudský výkon, ktorý snáď nejde ani opísať. Jasný palec hore a skvelé bodovanie nesmie chýbať. Bola dobrá voľba obsadiť do hlavnej úlohy Toma Hanksa. Neviem ako by to inak dopadlo. A tiež Catherine Zeta-Jones bola úžasná. Najlepšia bola chipsová scéna a tiež scéna kedy Viktor opúšťal letisko. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Každý film, ve kterém se objeví Tom Hanks je takovým malým diváckým potěšením. T. Hanks má neuvěřitelné charisma a svoje role si dokáže neskutečně užívat. Když k tomu ještě připočítáme Stevena Spielberga (podle mě jednoho z nejlepších režisérů Holywoodu), kvalitní hudbu Johna Wiliamse a jako třešínku na dortu pohlednou Catherine Zeta-Jonesovou, nelze jít pod 4*. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Terminál připomíná sladkou a reklamami vychvalovanou limonádu s lákavým obalem, kterou někdo otevře a týden nechá odloženou na stole. Je to zkrátka příliš vykalkulované a nepříliš funkční. Samozřejmě Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones i nadále patří k těm nejsympatičtějším hercům své generace, Spielberg své řemeslo umí a určitou úroveň si film zachovává po celou dobu. Předvídatelné až běda, vlastně s výjimkou závěrečného rozuzlení, kvůli čemu vlastně Hanks podstupoval ten šílený pobyt na letišti. Pokud jsem do té doby uvažoval o třech hvězdičkách, definitivně jsem se utvrdil v nižším hodnocení. To rozuzlení je totiž, diplomaticky řečeno, naivní, do úst se mi ale vkrádá daleko expresivnější výraz. Celkový dojem je ovlivněný nevhodně zvolenou mírou stylizace a nadsázky. Vztah mezi realitou a absurditou viděného prostě skřípe. Navíc to protlačované poselství rodinných hodnot a lidské solidarity posouvá postupně Spielberg až na samou hranici kýče. Snad vůbec nejlabší počin, který jsem měl zatím možnost z jeho dílny vidět... Celkový dojem: 45 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil, ale čekal jsem mnohem víc. Hlavně kvůli třem jménům: Steven Spielberg, Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones. Opravdu mne potěšil nápad. Ten se opravdu cení. A Tom Hanks výborně zahrál hlavní postavu cizího muže v cizím městě. Byl velmi přesvědčivý. Totéž mohu napsat o Catherine Zeta-Jonesové. Ale proč mi z toho vychází jen průměr? Musím souhlasit s Radyem, schází tomu duše a takový ten Spielbergovský pel, který prostě diváka přiková do křesla. Škoda, že Steven již v poslední době není co býval. "Minority Report" je výjimka. Zatím jsem neviděl "Válku světů" a "Mnichov". Uvidíme. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"AIRPORTS ARE TRICKY PLACES, MR. NAVORSKI." ---------- Ako zvyčajne, Steven k sebe dokáže zvolať neuveriteľný káder és. Filmársky progresívna štvorka - Kamiński, Williams, Hanks a Spielberg to poriadne rozkrútila, no vypadla z toho jedna veľká utópia. Viktorov takmer ročný pobyt na Kennedyho letisku je viac uveriteľnejší, ako správanie letiskového personálu a väčšiny postáv. O tých dvoch slabých(zbytočných) romantických zápletkách nehovoriac. Samozrejme je otázne, o čom inom by to nakoniec celé bolo, nemyslím si ale, že kreatívni borci za kamerou neboli schopní zbúchať niečo lepšie. I keď, to je otázne ešte viac, keď vezmeme do úvahy, aký mal koniec pôvodne byť. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (37)

  • Merhan Karimi Nasseri, který byl předlohou pro postavu Viktora Navorského (Tom Hanks), se v čase premiéry pro novináře vyjádřil k určitým aspektům svého letištního života:
    - Změnil se jeho život díky čtvrtmilionu amerických dolarů, který získal za práva na zfilmování svého příběhu? "Sice si teď můžu koupit, co chci, ale kdybych si koupil něco drahého, bál bych se, že mi to tu někdo ukradne. Aspoň si můžu dovolit lepší jídlo, i když tady nevaří nijak skvěle. Lidi se na mě teď, když jde film do kin, dívají trochu jinak, ale můj životní styl se prakticky nezměnil. Můžu si třeba koupit letenku kam chci, ale bez pasu a víza mi to je stejně na nic."
    - Znal filmaře, kteří se inspirovali jeho příběhem? "V novinách jsem četl něco o Tomu Hanksovi, ale nikdy jsem se s ním nesetkal. Nepřišel za mnou, když se připravoval na roli, nebo aby si se mnou popovídal. Ale myslím, že jsem tu před pár lety zahlédl Catherine Zetu-Jones."
    - Jak vypadal jeho obvyklý den? "Obvykle vstávám v osm hodin, oholím se a vyčistím si zuby na pánské toaletě. Pak si u McDonald's koupím snídani a dostanu od nich horkou vodu, abych si mohl uvařit kávu. Potom si až do dvanácti čtu noviny, poslouchám zprávy v rádiu a píšu si do deníku. K obědu mívám filé. Koupil bych si televizi, ale u mojí lavičky není elektrická zásuvka. Večeřím zase u McDonald's nebo si v lahůdkářství koupím šunku. Usínám zhruba okolo deváté. V noci je kolem mojí lavičky naštěstí klid a ticho."
    - Jeho nejdůležitější majetek? "Moje knihy, můj deník a moje peníze. Až se odsud jednoho dne dostanu, rád bych si s sebou odnesl tuhle červenou lavici, na které sedím. Za ta léta jsem k ní citově přilnul."
    - Co mu nejvíc scházelo? "Stýská se mi po řízení auta. Jsem totiž moc dobrý řidič."
    - Nudil se někdy? "Ne. Teď, když mám konečně po patnácti letech nějaké peníze, jsem tady skutečně šťastný. Je to můj snový svět, nemusím se ničím trápit." (NIRO)
  • Po skončení války zpívá Viktor Navorski (Tom Hanks) spolu s dalšími hymnu své země. Ve skutečnosti jde o melodii albánské hymny s vymyšlenými slovy. (don corleone)

Související novinky

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama