Reklama

Reklama

Epizody(1)

Obsahy(1)

Pátý a poslední díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Jeho první manželství s půvabnou Isabelou Parmskou skončí tragickým zklamáním. V době epidemie neštovic, při níž umírají i Josefovi sourozenci, musí císařovna se slzami v očích v sobě potlačit zoufalost matky a dokončit svůj záměr sjednocení evropských zemí. Přinutí Josefa k dalšímu sňatku, tentokrát s Marií Josefou Bavorskou, která se půvabu Isabely nevyrovná. Ve vyhrocené situaci se Josef se ostře vymezuje proti otci, jehož vnímá jako prostopášníka. Teprve po smrti Františka Štěpána a následném konfliktu s matkou si Josef uvědomí, jakou roli jeho otec skutečně v chodu říše hrál, a až po smrti matky pochopí, jak významný je pro budoucnost monarchie odkaz obou rodičů – a co naopak může udělat jenom on. V roli Josefa v tomto dílu exceluje A. Friesz, jehož výkon se jistě zapíše do paměti diváků stejně, jako skvělý výkon V. Kotka v roli Františka Štěpána a výjimečné ztvárnění role Marie Terezie U. Straussovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S třetí částí u mě velká spokojenost. Herecký výběr se povedl, byť mi přijde, že tentokrát hodně bylo zastoupeno z české strany. Kotek ukázal, že umí hrát, kdy na Marii Terezii se vystřídaly tři herečky, tak on zvládl všech pět částí a to na vysoké úrovni. Rovněž nebylo vynecháno nic zásadního ze konce vlády, byť některá místa byla spíše zkratovitá, ale to takto široká materie nutně potřebovala. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomeňte na romantiku, takhle vypadala královská sňatková politika v praxi. Což je nakonec asi to nejlepší z celé série. Marie Terezie totiž touto dobou provedla i nějaké zásadní reformy, o kterých tu nepadlo ani slovo. Na druhou stranu – milovníci postelových scén si opět přijdou na své (pokud jim tedy nevadí, že jde převážně o smrtelná lože). Herecky to táhnou Ursula Strauss a Aaron Friesz ve dvou nejlépe napsaných rolích. Asi bych to hodnotil jako důstojné završení série. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kotek, Kotek a do třetice Kotek. Protože celých pět filmů vyprávělo nejen o titulní hrdince, ale hlavně o jejím manželovi. František Štěpán je bezpochyby Vojtovou životní rolí a právě jeho výkon je tím nejlepším na velkolepém koprodukčním projektu. Moc přeji České televizi, aby se jí časem povedla další taková spolupráce. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-3* Tak se nám zase po 2 letech objevil závěrečný díl o Marii Terezii. Komentář následuje, ať to máme celistvý. Rok 2017 a první dva díly: tahle televizní rakousko-uherská koprodukce v mých očích nedopadla tak špatně jak ji mnozí popisují a beru ji jako vkusný vhled do dospívání a vladaření první císařovny Marie Terezie pro nejširší publikum. Tím pádem se bulváru vyhnout nešlo a nikdo snad nemohl čekat od dvoudílné dramatizace života bůhvíjakou životopisnou přesnost. Casting mi nijak zvlášť nevadil, dobová stylizace mi přišla velmi slušná a scénář normální. Druhá část mě bavila víc, protože v ní bylo mé oblíbené politikaření. Rok 2019 a II. série (3a 4díl): Tímto pokračuje životopisné dílo o slavné vládkyni (tedy v našich luzích a hájích). Třetím dílem jsem byl dost zklamán, protože některé postavy byly zahrány nevěrohodně k té době a působily doslova jako karikatury. Vesměs mě to unudilo a skoro jsem usnul. V posledním díle se to zlepšilo a nebo jsem si zvykl, ale rozhodně zobrazované události už byly zajímavější a udržely mou pozornost do konce. Rok 2021 a III (5. díl): Poslední díl nevybočuje z celého konceptu a změnila se jen herečka v hlavní roli, ale ostatní ani moc ne. Uzavírá kapitolu zejména rodinnými událostmi v císařské rodině - výchovou a přípravou dětí na vdavky a tím udržování dobrých vztahů se sousedy. Ve výsledku je stejně "tuctový" jako předešlé díly , ale koukatelné to je. Celý koncept bych nakonec ohodnotil slabšími 3 hvězdičkami a nevidím důvod se k tomu vracet a to raději si přečtu o ní nějakou knihu.  [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mrknout se na Marii Terezii mi přijde jako příjemná vánoční povinnost. Kromě všeho možného základního, ráda pochválím skvělé masky, kostýmy, i lehce pikantní scénář opřený o reálnou aférku Marie Kristiny Habsbursko -Lotrinské s její švagrovkou, to by vážně byla škoda nezmínit. Vlastně i příběh Mimi a Alberta zaslouží zpracování, s Albertinou si určitě mákli, Mimi se jako jediná nakonec provdala z lásky, byla to nejoblíbenější dcera Marie Terezie a solidní mrcha ke všem ostatním potomkům... Poslední část tne do živého stran politického handlování s vlastními dětmi, rozdělenými na kategorie "děti lepší a méně vydařené", zároveň nostalgicky shrne vše, co se za dlouhé roky vlády a vztahu povedlo i nepovedlo. Výroba partnerů "na míru", stará měla za ušima. Lehké, odpočinkové, důstojné panovnice takového formátu, zároveň to má potenciál přivést i pole neorané aspoň k lehkému zájmu o matnou historii, což chválím. Vojta Kotek opět výborný, představitelka Marie Terezie mi seděla víc, než minulá, za mě v pohodě. Škoda jen, že to nebylo na dva díly. Pletichy kolem děcek a jejich konkrétní osudy by nebylo od věci rozšprtat víc, ale chápu, bylo jich jak hadů... Celá série je vydařenou zaležitostí, pozitivní odezva širokého publika budiž tvůrcům odměnou. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • S přípravou scénáře tvůrcům pomáhala i rakouská spisovatelka Monika Czernin, jejíž předkové pocházejí z českého šlechtického rodu Černínů z Chudenic. (Komiks)
  • Natáčelo se mj. v Kroměříži – v Arcibiskupském zámku a zahradách a v kostele sv. Mořice. Dále na zámcích Slavkov, Jaroměřice nad Rokytnou, Milotice, Valtice a Český Krumlov. Točilo se také v klášteře Plasy. (jungewolf)
  • Scenáristka Mirka Zlatníková řekla k obsazení Vojtěcha Kotka do role manžela Marie Terezie Františka I. Štěpána Lotrinského: „V první sérii jsem nevěděla, že Štěpána bude ztvárňovat právě Vojta, v dalších už ano. Psala jsme ho pak vyloženě pro něj o on ho hrál tak dobře, že mi začal zabírat stále větší a větší část scénáře, což vyvrcholilo právě v posledním dílu. Možná by se tato část měla jmenovat spíš Manželka Františka Štěpána.“ V případě role manžela Marie Terezie se původně rovněž uvažovalo o střídání herců, ale z důvodu skvělého výkonu Vojtěcha Kotka se od myšlenky ustoupilo i v posledním díle, kde herec ztvárňuje o pětadvacet let staršího muže. (Komiks)

Reklama

Reklama