Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi uprostřed pustiny je ukryta Cela - skleněná komora, v níž sadistický vrah Carl Stargher pomalu a důmyslně topí své dívčí oběti. Krátce po dalším únosu je vrah zadržen agenty FBI, při zatýkání je těžce zraněn a upadne do kómatu. Zatímco se agenti marně snaží najít místo, kde postavil své šílené mučící zařízení, v Cele jeho poslední oběť zoufale pozoruje, jak voda pomalu stoupá. Na záchranu zbývá 40 hodin a poslední šancí jsou schopnosti doktorky Catherine Deane, která dokáže vstupovat do mysli duševně nemocných lidí. Catherine se pokouší projít krvavým bludištěm mozku šíleného vraha a najít stopy, které umožní Celu najít dříve, než bude pozdě. Tuší však, že na tak děsivou a nebezpečnou cestu se ještě nikdy nevydala... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (392)

H34D 

všechny recenze uživatele

Neskutečně plytká kriminálka s nudným jádrem, ale zajímavým obalem. "Komplikovanost" případu, charaktery, dialogy - skutečně slabota, Film však se svou bezdějovostí nákládá ještě vcelku obstojně, neboť to hlavní se odehrává ve fantazijním zvráceném světě - vrahově mysli. Zde už režisér neselhává tolik, jako při výstavbě kriminálního dramatu, ba naopak jeho vizuální choutky, práce s kamerou a barvami dokáží skutečně oslovit a připoutat pozornost. K prvotřídnímu hororu má sice atmosféra stále daleko, ovšem není to vůbec zlé psycho... 6/10 ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Po vizuální a hudební stránce perfektní, horší už je to se scénářem - když už dostanu v rámci žánru takhle originální nápad, slušelo by se ho rozpracovat víc než jako nějakou obyčejnou kriminálku s pointou odhadnutelnou od začátku filmu. Nicméně to režisér zachraňuje povedenými nápady (kůň, vizuální pojetí a zajímavá kamera) a rychlým tempem. Po herecké stránce veskrze průměrné (Jennifer Lopez je špatná herečka, Vince Vaughn nemá co hrát a nejlépe z toho tak vychází D'Onofrio, jehož role má celkem šťávu). Ale i s těmito výhradami je to pořád solidní film. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Povedená variace na Mlčení Jehňátek, využívající některých prvků z Matrixu... zní to šíleně ale funguje to na jedničku. Lopezová umí slušně hrát, ale aby to dokázala potřebuje dostat solidní roli jako třeba právě psycholožku z Cely. Marná sláva, Jodie Fosterová to není, ale rozhodně se na to dá dívat. Je to originální, mrazivé, nechutné a drží to pohormadě doboru režií. Jednoznačně dominantní je vizuální stránka snímku, na které se tvůrci opravdu vyřádili - on taky svět stvořený myslí šíleného sadistického vraha, trpícího příšernými komplexy z mládí, je místo, kam byste se určitě vydat nechtěli. Velice působivý film 80% ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Tu jednu hvězdu to má pouze za hezkého pejska. Vidím vysoké hodnocení, což mě zklamalo, protože jsem čekala nižší. Tento rádoby psychologický výtvor nemá s psychologií nic moc společného. Hlavní téma: nahlédnutí do mysli jiného člověka, je velice silné a zajímavé. Tento film ale vůbec nevyužil jeho plný potenciál. Prvních 5minut mi vůbec nedávalo smysl. Pak jsem se lekla hnusnýho ksichtu. Pak se objevila dvě těla, který nejspíš sebrali právě z výstavy Lidského těla v Lucerně. Pak se objevil padouch, který vůbec nebyl děsivý. Následoval opět velký potenciál s akváriem, ale též nevyužitý. Zbytek filmu je jen změť bordelu a nechutnosti a trapných keců Jennifer Lopez (ta postava byla jako psychiatr???) o tom, jak je každý masový vrah chudinka. Nemůžu si pomoct, ale fakt mě to nezaujalo... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný thriller s velmi dobrým námětem i dějem, ale především s úchvatnou vizuální stránkou. "Snové" fantasmagorické scény se surrealistickými a horrorovými prvky jsou fantasticky krásné - režisérova výtvarná inspirace Saudkovými fotografiemi je zjevná. Výborná byla i hudba. Herecky nezajímavá a nijaká Jennifer Lopez byla naštěstí vyvážena (převážena!) mým oblíbencem Vincentem D'Onofriem, který si s gustem opět střihl roli ujetého zabijáka. Tentokrát tedy opravdu hodně ujetého - jeho komplikovaná a krajně šílená metoda dosažení orgasmu (zavěšení nad vylouhovanou a vybělenou mrtvolou) mě nadmíru pobavila. A přišel jsem na jednu zajímavost - místnost s vanou z druhé třetiny filmu je tatáž, ve které Tarsem Singh točil videoklip Loosing My Religion od R.E.M.! ()

Galerie (84)

Zajímavosti (10)

  • Scéna na poli se třemi ženami, ve které Vince Vaughn poprvé nahlíží do mysli vraha, je odkaz na slavný obraz "Dawn" norského malíře Odda Nerdruma. (Ai.ma)
  • Nositel Pulitzerovy ceny a filmový kritik Roger Ebert zařadil snímek mezi 10 nejlepších filmů roku 2000. (Terva)
  • V scéne, kde Carl (Vincent D'Onofrio) nakrúca črevo Petra Novaka (Vince Vaughn) je vidieť, že na začiatku natáčania má navinutú už značnú časť, no v ďalšom zábere akoby opäť začínal odznova. (Lukoh)

Reklama

Reklama