Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předlohou filmu je skutečný příběh o splněném přání dospívajícího hráče videoherní závodní série „Gran Turismo“ Janna Mardenborougha, jehož herní dovednosti a výhry ho dovedly až na dráhu skutečného profesionálního závodního jezdce. (Falcon)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (338)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě kvalitní. Především kamera a střih tady jedou mistrovský styl. Příběh je jak z pohádky a je to hodně nakažlivé. Mám chuť si jít pustit playstation a trošku si zazávodit. Při sledování filmu jsem si vzpoměl na jednoho herního streamera ve žlutým tričku a žlutých kratesech co při hrách pije prošlý pivo. Jmenovat nebudu, ale nejmenovaný uživatel fandící Slavii a nejmenovaná uživatelka knihovnička (toho času nasraná) jistě budou vědět. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dosť dobré. Úvod sa rozbiehal trošku ťažšie a chvíľu mi trvalo, kým som sa pokojne usadil ako spolujazdec a nechal sa unášať touto športovou jazdou, no ako náhle sa začalo jazdiť vo veľkom, film nabral úplne iné obrátky. Musím pochváliť aj vydarený casting (vynikajúci David Harbour!), hudbu, kameru, či skutočný príbeh, ktorý sa stal predlohou pre tento film. 80% - 4* ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Nic proti tomu nemám, i když jsem asi anti-cílovka. Asi každý, kdo si v příštích dnech koupí lístek do kina na film Gran Turismo, bude mít pozitivní vztah k veleoblíbené playstationové sérii či alespoň k závodním hrám/snímkům obecně. Mně je oboje vcelku ukradené, díky čemuž jsem mohl k novince Neilla Blomkampa přistoupit nezaujatě a s otevřenou myslí. Což je ale bohužel chyba. Příběh vycházející ze skutečných událostí sleduje kariéru velšského mladíka Janna Mardenborougha, který se od závodění ve hře Gran Turismo shodou okolností dostal až ke skutečnému profesionálnímu závodění. Janna hraje talentovaný Archie Madekwe, jemuž zdatně sekundují David Harbour a Orlando Bloom a samozřejmě po řemeslné stránce bychom nedostatky hledali těžko. Efekty překypující pasáže, v nichž se maže rozdíl mezi virtuálními a skutečnými závody jsou nejednou dokonce velmi zdařilé a nápadité. Problémy jsou ve dvou věcech. Zaprvé se jedná o ten nejgeneričtější sportovní příběh, v němž dojde k přesně nula překvapením a odklonům od stále funkční rockyovské šablony. Hlavně se ale jedná o důsledně vypulírovanou reklamu na produkty několika značek, jež stojí za vznikem filmu. Kdo něco takového vyčítá aspoň částečně podvratné Barbie, tahle míra komercionalizace umění pro něj může být skoro nezkousnutelná. Ale budiž, pro petrolheady se asi bude jednat o příjemnou podívanou, i když zcela bez diváckých výzev. Skutečnými vrcholy snímku je tudíž Jannovo soupeření s německým jezdcem Schulinem vedoucí k hláškám „Pozor na Schulina!“ či „Zezadu se na tebe tlačí Schulin.“ ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

točit film podle hry, kde jde čistě jen o závody mi přišlo jako docela nesmysl a na úplném začátku sem se bál co s tím Blomkamp a spol. provedou. K velkému překvapení a spokojenosti pak musím konstatovat, že z toho nakonec vybruslili asi nejlépe jak šlo a přišli s odsýpajícím filmem, který je povinností nejen pro fanoušky Sony a Gran Tursima, ale také pro všechny příznivce aut a závodů. Samozřejmě to není taková bomba jako Rush, Le Mans nebo Ford vs. Ferrari, ale zase je podstatně lepší než třeba Need For Speed a ono to tak nějak stačí. Plusové body nahání opření o skutečnosti, díky kterému Gran Tursimo překvapivě slušně funguje i po emoční stránce. Dalo by se sice tvůrcům vyčíst, že si v zájmu větší dramatičnosti dost hrají s časovou osou (třeba Jannova nehoda se stala až 2 roky po Le Mans), ale upřímně to ničemu moc nevadí a nejde o první ani poslední případ...70% + 10% protože sem fanda jak GT tak PS ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když si film pustíte s pocitem, že hru Gran Turismo znáte a tak tušíte nějaký na stopadesátý pokus průměrně zpracovaný herní příběh, můžete dojít k poměrně solidnímu osvícení. Já jsem popravdě netušil, o čem film je, a pak jsem byl velice mile překvapen tím, jak to tu tvůrci pojali. V podstatě totiž odvyprávěli příběh podle skutečné události. No a jelikož se režie ujal Neil Blomkamp, pojal to velice efektivně, nápaditě a poutavě. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (35)

  • Postava Dannyho Moora (Orlando Bloom) je inspirována Darrenem Coxem. Cox byl bývalý manažer společnosti Nissan Europe, který v roce 2008 založil GT Academy, aby pomohl Sony PlayStation a umožnil hráčům závodních her stát se profesionálními závodními jezdci. (Johnny.ARN)
  • Film měl mít premiéru 11. srpna 2023, ale kvůli stávce SAG-AFTRA bylo uvedení do kin posunuto na 25. srpna, přičemž 11. srpna proběhly předpremiéry. Mluvčí společnosti Sony uvedl: „Hvězdy nemohou film propagovat, ale diváci ano.“ (Johnny.ARN)

Související novinky

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

Spider-Man, Kraven a další se odsouvají

29.07.2023

Máme dva týdny od začátku herecké stávky a místo nějakých pozitivních zpráv nebo náznaků, že si chtějí zástupci studií sednout s odbory a domluvit se na férových kompenzacích tak, aby se celý byznys… (více)

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

Jak si zatím v létě vede Hollywood?

10.07.2023

V celkových číslech relativně dobře, ačkoliv za sebou má několik neuspokojivých výsledků z kin a novým titulům z úspěšných franšíz se nedařilo tolik, jako v minulosti. Celkově Hollywoodské filmy na… (více)

Gran Turismo nabírá obsazení

Gran Turismo nabírá obsazení

17.09.2022

PlayStation produkce filmů podle her se pomalu ale jistě rozjíždí na plné obrátky a jeden projekt, který nyní studio Sony prioritně tlačí před kamery, je závodní Gran Turismo. To před několika týdny… (více)

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

Seriálový Horizon Zero Dawn našel tvůrce

29.08.2022

Po úspěchu s komiksovou Umbrella Academy se showrunner Steve Blackman ujme na Netflixu rovněž adaptace populární hry Horizon Zero Dawn. Nebude na to navíc sám, po ruce bude mít ještě producentku… (více)

Reklama

Reklama