Reklama

Reklama

Lovci lvů

  • USA The Ghost and the Darkness (více)
Trailer

Obsahy(1)

Michael Douglas a Val Kilmer bojují s nebezpečnými zvířaty uprostřed africké přírody.
Stavební inženýr, plukovník John Henry Patterson přijímá od cynického podnikatele Beaumonta snad nejtěžší úkol svého života - stavbu železničního mostu ve východní Africe. Britové se tam snaží předstihnout německou a francouzskou konkurenci. Most má být postaven za pět měsíců. Za šest měsíců Patterson očekává narození dítěte, a tak chce být ve stejnou dobu doma. Při realizaci úkolu však nepřekonává jen stavební problémy, ale musí se dočasně proměnit v lovce lvů, kteří napadají domorodé dělníky. Proti záludnému páru krvelačných zvířat přezdívaných Duch a Temnota je téměř bezmocný. Dokončení železniční tratě do oblasti slonoviny je tak silně ohroženo. Patterson si proto na pomoc proti lvům přizve zkušeného lovce Charlese Remingtona...
Skutečnými událostmi inspirovaný dobrodružný film režiséra Stephena Hopkinse, jehož děj se se odehrává v roce 1896 ve Tsavu (dnešní Keni). Profesionálního lovce lvů Charlese Remingtona ztvárnil Michael Douglas (Honba za Klenotem Nilu, Skandální odhalení, Americký prezident). Neohroženého stavitele Pattersona si zahrál Val Kilmer (Přísně tajné, Top Gun). Američí filmaři úspěšně těží z nádherné a divoké africké přírody, natáčelo se v Jižní Africe v rezervaci Songimwelo Game v provincii Mpumalanga. Přitom bylo použito drezúrovaných lvů i jejich animatronických modelů. Velkou zásluhu na úspěchu snímku má uznávaný scenárista William Goldman (je podepsán například pod tituly Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži, Maratonec, Chaplin), který již ve scénáři dokázal příběhu vtisknout rafinované napětí. Kameru vedl proslulý kameraman Vilmos Zsigmond (Někdo se dívá, Nebeská brána).

Rok 1896. V tábore Tsavo vo východnej Afrike stavia britská vláda posledný úsek železničnej trate s dĺžkou 580 míľ z Mombassy k Viktóriinmu jazeru. Briti sa ponáhľajú, aby prekonali konkurenčné krajiny v získaní lukratívneho obchodu so slonovinou vo východnej Afrike, a na to je železnica nevyhnutná. Podplukovník Patterson (VAL KILMER) má postaviť most cez rieku Tsavo - záverečný úsek budovanej trate. Táto úloha sa však mení na nočnú moru. Tábor začnú prepadávať ľudožrútske levy, ktorí čiernych delníkov doslova decimujú. John sa musí vyučiť za lovca levov. Preto povolá skúseného lovca Charlesa Remingtona (MICHAEL DOUGLAS). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (308)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Takový ten tradiční dobrodružný film, tentokrát zasazený do období konce 19. století v Africe. Tento žánr mám rád, málo filmů se člověk dnes dočká s touto tematikou (dobře, jako výjimka Tomb Raider). Když se divák podívá na herecké obsazení, tak nemůže být zklamán. Zarazila mě jedna věc, jak mohou považovat Kilmera za vedlejší postavu ? Na plátně se objeví už na začátku a nezmizí, do poloviny filmu tam hraje ústřední roli, kolem které se vše točí, a až pak se k němu připojí Douglas a oni dva ztvárňují hlavní dvě postavy. A ještě k tomu dostane za dost dobrý výkon (neříkám že výborný, ale vskutku ucházející) nominaci na Zlatou malinu. To mě malinko rozohnilo. Ano, Douglas zahrál asi lépe, ale Kilmer rozhodně nepodal věru tak špatný výkon. Příběh o dvou ne tak ledajakých lvech působí originálně, v pár momentech nabídne skoro až hororový nádech s tísnivou atmosférou. Scény těmito lidožrouty jsou na devadesátky natočeny obstojně a pořádně krvavě bez žádných příkras, závěrečný souboj Kilmer X lev pořádně vygradovaný. Hudba v podání Goldsmithe taktéž neurazí. Za mě dávám zasloužených 79 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film s mi nepříliš sympatickým Valem Kilmerem jakožto stavitelem železničního mostu a lovcem lvů (anticena Zlatá malina za nejhorší herecký výkon roku 1997) a výtečně hrajícím sympaťákem Michaelem Douglasem v roli - to neuhodnete - rovněž lovce lvů. Nadstandardně kvalitní film z něj dělá perfektní navození pocitu divoké Afriky před více než stoletím, bohatý kompars plný Afričanů a Indů a jasně vyjádřený strach a souboj s lidožravými lvy. Trailer: http://www.sms.cz/film/lovci_lvu/ukazka ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný dobrodružný film s drsnými podmienkami a scenériou Afriky. Pôsobí jemne zo stránky rodinnej, no tiež si nedáva servítku pred ústa pri scénach z poľovačky a pri ukážkach krvilačnosti levov. Ozajstná poľovačka a dobrodružstvo však začína až po príchode Douglasa, ktorý sa mi sem hodil ako málo v ktorých filmoch. 80%. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film natočený podle skutěčných událostí, které se staly ve východní Africe. Dva lvi tehdy zabili v dnešní Keni více než 130 lidí. Přímým účastníkem tohoto řádění byl John Henry Patterson, který masakr popsal i ve svých pamětech. Ten je mimo jiné hlavní postavou filmového příběhu. Ve filmu je několik hodně napínavých scén z lovu na krvelačné šelmy a samozřejmě i několik brutálních záběrů. Lvi působili děsivě, nebezpečně a vyzařoval z nich respekt. Za zmíňku stojí i výborně zvolená hudba, o kterou se postaral Jerry Goldsmith. Co dodat na závěr? Snad jedno jediné. Film ve mě zanechal hluboký dojem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to šel, čekal jsem jen další loveckej film, jak tlupa obtloustlejch maníků nasedne na slony a střílí po bezbranejch zvířatech. Ale není tomu tak a jak já vám byl nadšenej! Tohle je lov! Lov, kdy člověk neví, jestli náhodou není tím loveným on! Lov, kdy nejde jen o to, udržet pušku v klidu a vystřelit, ale být rychlejší a lepší, mít lepší reflexy a odvahu. Zabít, nebo být zabit. Prostě lov, jak ho dneska již nikdo nezná. Film je podle skutečnosti popsané v knize plukovníka Pattersona Lidojedi z Tsava, podle níž natočili ještě podle všeho nepříliš zdařilý film Bwana devil, který byl mimochodem prvním 3D filmem v historii a onedlouho později Zabijáky z Kilimandžára, oba již úplně zapomenuté snímky. Ovšem situace na Tsavu musela být výjimečná a brzy celosvětově známá. V roce 1945 se o ní třeba zmiňuje jiný lovec lidožravých šelem, tentokrát tygrů v Indii, Jim Corbett ve svých knihách vzpomínek na tyto lovy (sám zabil tucet lidojedů). Film je skvělým dobrodružstvím, pravděpodobně se velice blíží pravdě a skutečnému průběhu lovu na divoké lvy a tygry a na lidožravé lvy a tygry. Jen jistou drobnost tu neuvedli. Proč ti tygři vlastně zabíjeli lidi. Jsou na to dvě teorie. První, že měli špatné zuby. Zní to legračně, ale když šelma ztratí možnost lovit svou přirozenou kořist kvůli krutým bolestem zubů a zhnisaným dásním, přeorientuje se na něco snazšího, na člověka. Druhá, v té době v Tsavu řádil mor a k mrtvolám se lidé samozřejmě báli přiblížit a ani pohřbívání nebylo nijak kvalitní. Šelmy si mohly navyknout na tento pravidelný přísun snadného žrádla a když epidemie ustaly, pustily se do obstarávání potravy samy. Možná to byla kombinace obou dvou možností. Podobný způsob popisuje i Jim Corbett v příběhu o lidožravém leopardu z Rudraprajágu. Ale nikdy se nesetkal s lidojedem, který by se jím nestal kvůli nějakému zranění z minulosti, ať už od lidí a jejich nepřesných střel nebo jiných zvířat, obvykle dikobrazů. Mimochodem, víte, co se stalo s kůžema Ducha a Temnoty? Pattersonovic rodina je nejdřív používala asi třicet let jako předložku před krbem a potom je plukovník prodal do Chicagského muzea za 5000 dollarů. Tam je skutečně můžete vidět dodnes, jenže už jsou mnohem menší, protože se celý ty kůže zachránit nedaly. Původně měřili nějaký tři metry každej. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (12)

  • Zlaté maliny - nominace: Nejhorší vedlejší herec (Val Kilmer) (Karlos80)
  • Skutečný podplukovník Col. John Henry Patterson vydal knihu se svými zážitky "The Man-Eaters of Tsavo." (HellFire)
  • Na natáčení se podílelo celkem 5 lvů. Scény, ve kterých lvi zápasili, byly natáčeny se lvem Sud z Kalifornie. Naopak běh a skoky obstarali francouzští cirkusoví lvi Voltanem a Romanem, přičemž Voltan byl rodičem Romana. Poslední dvojice Bongo a Ceasar pak točili scény, ve kterých vystupovali oba lvi naráz, protože oba byli zvyklí již od mládí vystupovat společně. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama