Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Vrcholné Uhlířovy písničky slepené extra chabým dějem a doslova hrůzným úvodem. Menšík dostal za úkol svou excelentní slovní průtrží nahradit scénář a zase tak moc se mu to nepovedlo. Ostatní jsou tam zřejmě omylem, další podivuhodný moment je, když ahudební Čenský říká relativně obstojné Andrlové, že zpívala falešně. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Asi každý si vybaví výborné písničky dvojice Uhlíř/Svěrák - především prvně jmenovanému tady vyšla životní forma, hudba je totiž jednoduše fantastická. Co ale v mých očích tuhle relativně skromnou televizní produkci staví až na úplný vrchol české dětské tvorby, nad všechny filmové klasiky, to je nádherně dojemný černobílý úvod a závěr, který celý scénář hravě, stručně a přitom tak nádherně hořkosladce zasadí do reality všedních dnů. Částečně na tom má asi zásluhu Adamec, který přinejmenším v osmdesátkách atmosféru prostě uměl, větší podíl bych ale přičítal dnes trochu neprávem zapomenutému scénáristovi Jiřímu Chalupovi - pro pamětníky, to je ten chlapík, co nám celé ty roky uváděl naše nedělní Studio Kamarád :) Pochopitelně výteční herci: Andrlová jako bosá princezna s elektrickou kytarou je tady nejvíc sexy, co kdy byla, Čenský typově přesný, Bohdalka uměřená, snad jen Menšíka mohli paradoxně spíš krotit, protože si půlku stopáže krade pro sebe na úkor scénáře, což tady nebylo zapotřebí. A jako bonus "smokin hot" dvorní dáma v podání televizní hlasatelky Wetlinské. 100 % a pro mě opravdu bez nadsázky nejlepší česká pohádka všech dob. Král: Království je na mizině, nemáme peníze. Kubíčková: A my je snad máme? Král: No jo, ale vy jste na to zvyklí! ;) ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Krásné písně od Uhlíře jsou na celém filmu asi to nejlepší, ještě tedy samozřejmě herecké obsazení. Bohužel jinak zbytek pohádku je pro mě nudný. Příběh není moc poutavý, ani napínavý, je to taková krátká pohádka, u které když usnete tak to nevadí, protože o nic nepřijdete, snad jen o pěkné písně, které se stali klasikou. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Skutečně debilní televizní sračka, která pitomě kombinuje staro a moderno. Jediné, čím se vryla do povědomí národa, jsou písničky. Depresivní atmosféra textů: Je tu neútulno, je tu truchlivo atd, krásně ilustruje tehdejší dobu pozdního bolševismu. Podání dvou nesympatických figur Čenského a Andrlové, kteří v té době ještě byli sympatičtí, ale parádně se shodili v další letech, kvalitě neubírá, ale paradoxně přidává. A vrcholem, jakousi třešničkou na dortu, je kauza Bauhaus vs. Svěrák kvůli reklamnímu sloganu Postav třeba zeď:-))) Pro ty neznalé, utfg ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ty si myslíš, že já nemám právo aspoň na kousíček štěstí?" Snad nejhezčí televizní pohádka, ve které nešlo ani o příběh, ani efekty, kouzla či kostýmy, ale o sílu slova a moudrosti, respektive zde písní. A ty jsou dokonalé, od rockové hitovky po naprosto "zlidovělé" tutovky. Každopádně je Staticky dokázáno, že Jestli to nebude láska, tak By se v komnatách Princové, co jsou na draka, věnovali Dělání a ne Hlupákově hledání :-))) Všechny tyhle songy jsou pro mne vrcholem Uhlířovy pohádkové hudební tvorby a poráží i Tři veterány! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Zedníci z písničky „Hlupáku najdu tě“ byli ve skutečnosti členové začínajícího tanečního souboru UNO. (Krocka)
  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1990 v režii Petra Obdržálka i stejnojmenná rozhlasová pohádka. (Miggi90)

Reklama

Reklama