Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Až neskutečné, jak dokáže Clint Eastwood svou přítomností pozvednout o dvě kategorie výš zcela průměrný western. Tenhle snímek z roku 1968 zcela splnil má očekávání. Název totiž odpovídá tomu, co se na plátně bude dít. :-) Klidně bych snesl ještě půlhodinku navíc. Rád bych se podíval na to, jak Cooper dokoná dílo spravedlnosti. 85% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po slavné dolarové trilogii, kterou ovšem v Americe moc lidí neznalo, přichází na scénu ne už tolik neznámý cizinec, aby si srovnal účty s darebáky, kteří ho téměř připravili o život oběšením. Kdo čeká svižnou honbu za pomstou, bez jakýchkoliv dějových odboček bude zklamán. Clint se trošku hledá a tak velkou roli zde má i soudcovská svině v podání Pata Hingleho, který neomezeně vládne jednomu americkému městečku. Za občasné záblesky budoucích časů dávám 60% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film som videl prednedávnom a musím povedať že ma zaujal snáď najviac zo všetkých Clintových westernov, až na Dobrý, zlý a škaredý. Inak samozrejme klasický western, s už nie začínajúcim Clintom Eastwoodom. V čase nakrúcania mu bolo takmer 40 rokov a za sebou mal už dolárovú trilógii Sergia Leoneho. Je to jeden z raných westernov Clinta Eastwooda, ktorým začala dlhá séria jemu podobných a to väčšinou viacmenej kvalitných westernov. Clint Eastwood je jednoducho ideálny predstaviteľ týchto úloh a navyše vie aj hrať a režírovať. Vynikajúci western ktorý prekvapí mnohých. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca westernová klasika, ktorú som naplno docenil až na staré kolená. Prvýkrát som film videl na ušmudlanej VHS niekedy začiatkom 90. rokov, vtedy sa mi príliš nepáčil, lebo som bol posadnutý dolárovkami (Good Bad Ugly som vtedy pozerával hádam s mesačnou frekvenciou) a toto sa mi zdalo akési ukecané a s malým počtom mŕtvol. V skutočnosti je to akčné tak akurát, má to jeden z najlepších scenárov v tomto žánri a je to skvele natočené. SPOILER: Tá záverečná prestrelka, pri ktorej sa hlavný zloduch zo strachu z konfrontácie s hrdinom sám obesí, nemá vo westernoch obdobu. Akurát hudba, ktorá napodobňuje Ennia a vyvoláva nepatričné špagetové asociácie, sa k tomu vlastne nehodí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tenhle western viděl někdy tak před 25 lety a pamatoval jsem si z něj víceméně jen úvodní scénu oběšení a hlavní zápletku, ale jinak nic, jen že se mi to celkem líbilo, a pak až dnes. Film, zjevně částečně inspirovaný Clintovými špagetami, je zajímavý a díky postavám (kdy dokonce i hlavní trio záporáků dostane trochu prostoru aby vylezlo, že nejsou úplně jednorozměrní) nikoli šablonovitý, ne přímočarý a navíc končí částečně otevřeně, protože ne všichni viníci byli potrestáni (zřejmě je autorským záměrem ukázat, že spravedlnost je boj, který nikdy nekončí), praktiky jediného místního soudce a hrdinova šéfa taky nejsou černobílé a někdy je o soudní spravedlnosti nutné pochybovat. Vytkl bych jen tu melodramatickou vsuvku, která by dobře zapadla do filmu tak o deset let staršího a jinak pojatého. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)

Reklama

Reklama