Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (48)

  • Na konci filmu se na letišti počasí mění z oblačnosti a mlhy na jasnou oblohu. (Marek06)
  • Ve filmu na hrad německý generál přilétá ve vrtulníku. Jde o americký typ Bell 47 s mírně upraveným zasklením kabiny s falešným rámováním. Tento typ poprvé vzlétl až po válce a největšího nasazení a slávy se dočkal ve válce v Korei. Německé letectvo během války sice vrtulníky mělo, ale spíše jako experimentální typy, případně pro průzkum. Nikdy je nenasadili bojově nebo pro přepravu důležitých osob. (Foxhound#1)
  • Mjr. Smith (Richard Burton) a jeho skupinou při útěku ze zámku vyskočí z lanovky do řeky. V záběru, kdy vylezou na břeh, mají ale všichni suché vlasy. (topesto)
  • V jedné scéně prchající zajatec odhodí pistoli na podlahu, ta se ale odrazí do výšky. Je patrné, že je vyrobena z umělé hmoty, pravděpodobně z gumy. Skutečná kovová pistole by pouze dopadla na zem. (topesto)
  • Cílem letu George Carnabyho (Robert Beatty) měl být ostrov Kréta, kde se měl setkat se sovětskými protějšky a připravovat otevření druhé fronty. To však nebylo ve skutečnosti možné, neboť Kréta byla od jara roku 1941 až téměř do konce války v rukou Němců. (vangobseck)
  • Pri záverečnom úteku je si možné všimnúť, že odpálený strom bol do polovice napílený. (zoot3r)

Reklama

Reklama