Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o válce a statečnosti, odehrávající se na Nových Hebridách.
Kapitán americké armády v Tichomoří je nečekaně převelen k anglické jednotce na malém ostrůvku, aby přispěl k vyřešení válečného úkolu svou vynikající znalostí japonštiny. Po příchodu k pěší jednotce zjistí, že se z dosud poklidnějšího prostředí námořnictva rázem ocitl doslova na minovém poli, kde jde každou chvíli jen o záchranu vlastního života. Proti své vůli se společně se skupinkou několika mužů vydává neproniknutelnou džunglí, aby předali americkému letectvu důležitou zprávu. Při psychicky i fyzicky náročné akci mají také zlikvidovat vysílací stanici, kterou Japonci umístili v druhé části ostrova...
Film natočil vynikající hollywoodský režisér Robert Aldrich, známý westerny Vera Cruz a Apač, gangsterkami Grissomova banda, Líbej mě k smrti, thrillerem Sladká Charlotte, anebo válečným snímky Tucet špinavců, Útok!. V komorně laděném příběhu důmyslně zachytil atmosféru napětí, strachu uprostřed neznámého prostředí, zároveň - jak prozrazuje ironický název snímku - stejně přesvědčivě zpochybnil válečnou slávu i hrdinství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

dopitak 

všechny recenze uživatele

O co je blbější začátek, o to lépe finišujem. Těžko si v postavách vybrat favofita, pokud tedy nejste míšenec anarchisty, nihilisty a pacifisty, aby vám Robert Aldrich podstrčil nosatého Ronalda Frasera (jeho roli jsem mu nezáviděl). Jestli to obranné pole před táborem mělo nějaký hlubší význam než ukázat, že všichni se bojí o svůj nos a tak ani krok navíc pro kamaráda neobětují, nepovedlo se ho doručit divákovi. Ztotožňuji se s komentářem kolegy DaViD´82, dabing ač plný výborných dabérů, je opravdu hrozný. Velmi slabých čtyři, spíš tři a jeden výstřel. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Michael Caine byl v sedmdesátých letech skutečně ve formě, filmové trháky jako Poslední údolí a Příliš pozdní hrdina ho navždy zanesly do světového filmu. Caine po boku Robertsona ve filipínské džungli likvidují sebevědomé Japonce, které vede vychytralý důstojník, jenž sehrává se zbytkem přeživších ze skupiny podivnou psychologickou hru za účelem zbylé přesvědčit o správnosti vzdát se mu a navždy tak pohřbít nabytou strategickou informaci. Skvěle zakončený snímek s děsivým úprkem o život. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Velmi solidní válečný film slavného Roberta Aldricha. Líný americký poručík je odvelen za druhé světové s britskou jednotkou do džungle na tichomořském ostrově obsazené Japonci... Skvělá závěrečná scéna - běh o život před povzbuzující jednotkou - je hodná zapamatování. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BZB2Zmz13gw&feature=related ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa veľmi, začína to sľubne ale stráca to paru. Staré vojnové filmy, v ktorých hrá Michael Caine sú po väčšine naozaj kvalitné, no toto je akoby nedotiahnuté a namiesto poriadnej akcie proti Japončíkom sa tu medzi sebou bijú a vraždia Američania s Britmi. Sami neviete komu držať palce, pretože všetci sú arogantní a namyslení. Ani ten Pacific si neviete užiť a popravde ani neviem kde sa film natáčal, možno to bolo len niekde u Yenkeeov. Film som si pozrel kvôli účasti Henryho Fondy, no ten si tu skoro ani neškrtol, vo filme je asi 5 minút. Takže sa na neho netešte tak ako ja. Inak ako som napísal vyššie, film v polovici stráca nádych a po obkľúčení Japoncami je to len akási dovolenka v Pacificu. Vojaci oddychujú a debatia a vraždia sa medzi sebou. Celkom nuda. ()

cross 

všechny recenze uživatele

V protipólu téměř všem přítomným hodnotitelům musím označit Too Late the Hero za frackovsky napsaný, natočený i zahraný film, který mě po celou dobu nevýslovně iritoval a nudil - takhle prostě pořádný válečný film nevypadá a ani pár slavných tváří pod vojenskými hučkami to nespraví... K tomu ještě v TV příšerný dabing a Hrdina to u mě projel na celé dlouhé bitevní linii... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Mnoho herců v hlavních rolích mělo válečné zkušnosti. Nejsilnější patrně Percy Herbert, který sloužil u Royal Army Ordnance Corps v Pacifiku a strávil 4 roky v japonském zajateckém táboře. Cliff Robertson (Lawson) sloužil za války u obchodního loďstva, Denholm Elliot (Hornsby) jako navigátor bombardéru RAF, Harry Andrews (plukovník Thompson) si odbyl válečnou službu u dělostřelectva. Henry Fonda (kapitán Nolan) sloužil 3 válečné roky u amerického námořnictva. Michael Caine (Tosh) si prožil bojovou zkušenost ve válce Koreji. (Martensson35)
  • Cliffu Robertsonovi byla zamítnuta účast na předávání cen Akademie, kde měl převzít Oscara za hlavní roli ve filmu Charly (1968). Oficiálně režisér Aldrich toto rozhodnutí zdůvodnil přílišným zdržením natáčení vlivem jeho absence na place. Neoficiálně se však mělo jednat o jeho pomstu studiu ABC za vnucení Robertsona do hlavní role. (Martensson35)
  • Natáčení probíhalo převážně na Filipínach a to na americké námořní základně Subic Bay. Menší část scén v džungli pak ve studiích v Hollywoodu. (Martensson35)

Reklama

Reklama