Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 336)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Myslím, že skutočnú kvalitu a ohlas tejto sérii prinieslo skôr pokračovanie, než tento pôvodný film, dokonca sám som ho videl až neskôr, najprv som videl Deň zúčtovania, ktoré ma samozrejme v detstve dokonale uhranulo a stal sa okamžite jedným z mojich najobľúbenejších filmov a tak mi tento pôvodný film, ktorý som videl o niečo neskôr už neprišiel až tak pôsobivý, ale aj tak sa rozhodne jedná o jeden z najzásadnejších filmov osemdesiatych rokov, ktorý si právom zaslúži svoj kultový status. Zápletka je vo svojom samotnom základe perfektná a nadčasová, celá tá tématika cestovania časom, aby sa zmenila budúcnosť a súboj stroja a človeka o život obyčajnej ženy, ktorá má ale pre budúcnosť nesmierny význam sú jednoducho skvelé a je to rozhodne moje najobľúbenejšie univerzum v tomto žánri, ale dej tu predsa len nie je ešte tak atraktívny a prepracovaný, ako práve v pokračovaní. Hlavne je to miestami pomerne béčkové a priamočiare a v druhej polovici aj úplne stereotypné, ale predsa len má skvelé tempo a mnoho nezabudnuteľných scén, napríklad všetky sekvencie z budúcnosti, takže sa na to po celý čas pozerá viac, než dobre. A môže za to rozhodne aj tá perfektná atmosféra, úplne temná, až depresívna, akoby skáza ľudstva bola neodvrátiteľná. Plusom je aj obsadenie, Arnold Schwarzenegger tu síce ešte vyzerá tak umelo, ale ten nezastaviteľný stroj som mu veril a rešpekt si teda získať vie, Michael Biehn je zase ten pravý sympaťák, ktorému sa nedá nefandiť a keďže nepôsobí ako rovnocenný protivník, je to o to napínavejšie. Linda Hamilton už v žiadnom filme nebola sympatickejšia a k tomu ešte pár obstojných vedľajších postáv, hlavne dôstojníci polície, no už nemajú moc priestoru. Spokojný som aj po akčnej stránke, film ponúkne niekoľko výborných prestreliek, ktoré sú správne drsné a s množstvom nevinných obetí, ale aj viacero obstojných naháňačiek. A k tomu spomínané skvelé sekvencie z budúcnosti. Najviac sa mi páči rozhodne nezabudnuteľná akcia na policajnej stanici, prípadne prvý stret s terminátorom na diskotéke, ale v akcii sa je vždy na čo pozerať. A režijne je to samozrejme vysoká kvalita, film síce kvôli obmedzenému rozpočtu už miestami predsa len vyzerá dosť zastarane, hlavne vo finále, ale na pôsobivosti mu to nič neuberá, vizuál je aj tak kvalitný a tá atmosféra je perfektná. Ale dosť rozporuplne pôsobí hudba, na jednej strane ten hlavný motív je jeden z mojich najobľúbenejších celkovo, ale hudba počas akcie sa mi vôbec nepáčila, prišla mi ako z nejakého braku. Takže na rozdiel od pokračovania tu plné hodnotenie nedávam, to bolo s výnimkou atmosféry lepšie po všetkých stránkach, ale aj tak je to klasika, na ktorú nedám dopustiť. 80% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nelítostný čas si vzal "Terminátora" tvrdě do prádla a zvláště na efektech nenechal nitku suchou, přesto mám pro tento film značnou slabost a musím dát 5*, ikdyž nejsem slepá (teda ne úplně:-)). Tady jsem se poprvé setkala s Arnoldem: bylo mi 13 let, krátce po revoluci, svět okolo byl plný změn a euforie, a já jsem se starší ségrou vyrazila do kina. (Bacha, SPOILER!) Byla jsem uchvácena, přestože hrdina, kterému jsem úporně držela palce, nepřežil až do závěrečných titulků... a ne, tehdy to ještě nebyl Kyle Reese:-). Po skončení jsem navíc mohla cítit převahu nad starším sourozencem, ten slavný kulturista se jí nezdál až tak svalnatý - vždyť ten druhý chlap, ten co hrál kyborga, byl mnohem namakanější :-). Při druhém sledování o pár let později už mě pan guvernér tolik nefascinoval, vkus se překulil ve prospěch Michaela Biehna. Ale to je tak jediné, co se na mém vztahu k "Terminátorovi" změnilo. Zavrtal se mi v srdeční komoře a nemyslím, že ji někdy opustí. Mám jen jedno přání: aby se McG i se všemi svými scénáristy utopil ve fekálním voze a nemohl "Terminátora" dále prznit. 90% ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neskutočná atmosféra Los Angeles roku 1984, fascinácia i strach z technológií, duniace syntetizátory a najmä bohovský príbeh kombinujúci vzburu strojov a motív cestovania v čase. James Cameron dokonalo spája sci-fi a slasher, kde je Terminátor kovovým Michaelom Myersom cestujúcim v čase a Sarah Connor final girl, ktorá sa v priebehu filmu plne emancipuje na hrdinku. Definičný film a kanón žánru, ktorý dokonalo zachytáva kinematografiu svojej doby. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pojď se mnou jestli chceš žít. Prvý film Jamesa Camerona a tak dokonalé prepracovaný a strhujúci (piraňu 2 nerátam pretože až toto je jeho prvý samostatný film). Pôvodne mal rolu Terminatora hrať Lance Henriksen. Tento krát to nevyšlo, no v ďalšom Cameronovom filme si už toho robota naozaj zahral, keď stvárnil rolu androida Bishopa. Bol to Arnold, kto navrhol Jimovi, že by bolo lepšie keby hral namiesto Kylea Reesea Terminatora a tak vznikla perfektná a dnes už aj legendárna postava. Arnoldové drevené herectvo, kamenný výraz a jeho prízvuk tiež k tomu dopomoholi. Cameron dokázal napísať nie len perfektný príbeh plný detailov o budúcnosti, ale aj uveriteľné ľudské postavy. Michael Biehn a Linda Hamilton hrajú presvedčivo, chémia tam je a aj vďaka im dvom ma film jedinečnú atmosféru beznádeje a strachu. Čo sa týka hudby, tak James Cameron mal na Brada Fiedela špeciálnu požiadavku a tou bolo, aby hudba nemala žiadne hrdinské tony, a aby soundtrack bol pochmúrený, temný a kovový ako Terminator. Na samotný posluch sa tu nájdu asi tak dve skladby, ale podstatné je, že film aj s tou kovovou hudbou funguje a predovšetkým vytvára atmosféru temnej budúcnosti. Film stál iba 6,4 miliona dolárov, ale aj tak s tohoto filmu Cameron a majster špeciálnych efektov Stan Winston spolu s hercami spravili kult! Obľúbený soundtrack : Theme from the Terminator, Conversation By The Window/ Love Scene. Já se vrátím. 100% - 5* ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Někdy na začátku 90. let jsem se vracel ze základní školy z odpoledního vyučovaní. A doma se všichni koukali na nějaký film, kde nějaký svalnatý chlap jezdil v noci se slunečními brylemi na motorce a navíc ještě pronasledoval nějakou dvojci mladých lidi. Šlo samozřejmě o velmi kvalitní VHS náhravku-pouze druhou kopii se stejně kvalitním rychlodabingem. Pošlo s rozhovoru s rodinou, co to je za film. Já: Co je to za film? Rodina: Terminátor. Já: O čem to je a jak dlouho to běží? Rodina: Ještě to nekončí. (Film byl hokejistický řečeno v polovině poslední třetiny). Je tam robot, co chce zabit tu ženskou. Já: Na robota noc nevypada. Proč ji chce zabít? Rodina: Protože bude mít dítě. Já: Na těhotnou nevypada. A proč mu vadí, že je těhotná. Rodina: Už se neptej a sedni si a koukej. Potom si to kdyžtak pustíš sám znova. Takže jsem z prvního zhlednutí prvního dílu Terminatora, zase tak moc neměl. Ale film započal pěknou filmovou serii. A sluneční brýle, motorky, brokovnice( či jiné jednotlivně střilejicí zbraně velkých kalibrů) rozštěkani psy díky jedničce k nim patří. A co na to doktor psychologie Peter Silberman? Ten vyslechne Sarah Connor a Kylea Reese a pak odejde z policejni stanice, kde se mine Arnolda S. - terminátora ve dveřích, který o pár minut pronese: ,,I will be back. Já se vratím. " A jen tak mimochodem v den původního datumu soudného dne 29. 8. 1997 jsem nastoupil na základní vojenskou službu. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Když Terminátor (Arnold Schwarzenegger) sedí na posteli v motelu a čte si, je možné si při záběru na jeho mechanickou figurínu povšimnout, že má na čele přilepenou mouchu, která se po střihu ztrácí a znova objevuje. (HolyKeeper)
  • V Polsku byl film ve své době publikován pod názvem Elektroniczny morderca (The Electronic Murderer / Elektronický zabiják) –originální pojem "Terminator" totiž v polštině znamená "učeň". U dalších dílů pak byl původní název ponechán – první díl byl již totiž dostupný ve velkém množství pirátských kopií s původním názvem a pojem "Terminator" byl již převážně spojován s Arnoldem Schwarzeneggerem. (Adrai)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno