Reklama

Reklama

VOD (1)

Z nalezencovy kolébky k hrdinským činům. Podle obecně panujícího názoru se narodil pro šibenici. A Tom nalezenec, jehož šlechetný pan Allworthy vychoval jako vlastního syna, Tom rošťák a sukničkář se skutečně moc nesnaží o nápravu své pověsti. Ba právě naopak. Je přesvědčen, že jakákoliv ženská je lepší než žádná a podle toho se, k pobouření všech puritánů, chová. Láska je však mocná čarodějka a Amorův šíp zraní dříve či později srdce každého. Nevyhnul se mu ani Tom. Jenomže může mít mladík bez dobrého původu naději, že získá ruku dědičky největšího panství v kraji? Zvlášť když se proti němu spikne kdekdo, synovcem jeho dobrodince počínaje a jeho vlastními vychovateli konče? Filmová adaptace stejnojmenného románu H. Fieldinga vypráví vtipnou a zábavnou formou příběh mladého nalezence, který se odehrál v polovině osmnáctého století. Film, označovaný někdy za anglického Fanfána Tulipána, získal z celkových devíti nominací čtyři Oscary (nejlepší film, režie, scénář a hudba) plus mnoho dalších mezinárodních cen. Z Alberta Finneyho, který za svůj výkon v titulní roli získal mimo jiné Zlatý glóbus a Volpiho pohár na MFF v Benátkách pak rázem udělal mezinárodní filmovou hvězdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

mortak 

všechny recenze uživatele

Tom Jones je rozsáhlý satirický román z roku 1749 vykreslující dopodrobna tehdejší společnost a vymezující se proti přetvářce a fanatismu. Když tu dobu budu studovat, budu s díla tahat podstatné informace, ale jinak nevím, proč bych ho měl číst v dnešní době. Satira na život v polovině osmnáctého století by mi nic neříkala. A film podle knihy mě dost nudil. Je hlučný, uřvaný, každá scéna trvá o dost déle než by měla (hon, milostné tokání...), a hlavně herci jsou tu vedeni jako loutky, nemají v sobě emoce, a jsou vypravěčem posunovány od jedné scény ke druhé. Nejspíš to vystihuje duch románu, Osborne je skvělý dramatik, a určitě se jako scénárista hodně snažil. Jenže pokud z tlustého románu vydestilujete jednoduchý děj, nedostanete nic víc, než pohádku o tom, že většina lidí má dobrou duši, ale občas chybují, a že přetvářka a fanatismus jsou tím skutečným zlem. A to je mi na jeden oskarový film dost málo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tom Jones je z dnešného pohľadu zaujímavejší svojou formou, než dejom. Časté pohľady postáv do kamery, mŕtvolky, netradičný strih v typicky suchom britskom humore a voľnejšia rozprávacia štruktúra. Každopádne kto má rád dobové "taškařice", tak je táto voľba priam dokonalá. Chyba je v mojom prípade možno skôr v tom, že na základe ocenení som asi čakal viac. V konečnom dôsledku ide o príbeh anglického Casanovu, kde sa vo finále rieši, kto je koho otec, či matka a tak podobne. Ale zábavné to je a má to aj slušné tempo. A určite ide o vhodný materiál pre nejakú porno verziu. 70% ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Venkovsky poetický, neotřele zábavný a svižný film; s místy až téměř Monty Pythonovsky břitkou komikou. Ale zároveň film, kterému se daří býti i vážným a inteligentním ve chvílích jež ho k tomu vybízí... s řadou pamětihodných scén (Večeře; čtení dopisu v posteli; píseň v žaláři; němý a pouze hudbou podkreslený sled scén vrcholící prvním polibkem Sophie a Toma... ) ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

21. Zlatý Glóbus za rok 1963 - cena (3) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Objev roku (herec) - Albert Finney, *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Velká Británie + nominace (4) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Albert Finney, Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Joan Greenwood, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Hugh Griffith, Nejlepší režie - Tony Richardson ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Veselá anglická pohádka, přičemž slovo ,,anglická" bych minimálně ještě jednou rád zdůraznil. Všude jsou angličtí herci, anglický humor, dokonce se i smilní po anglicky. Vlastně se nesmilní, respektive se smilní, ale režisér byl k nám bigotním jedincům natolik schovívavý, že veškeré scénky, které by mohly člověka pobuřovat včas přerušil a průvodce filmem na to nezapomněl upozornit, abychom to ve výsledném hodnocení přičetli filmu k dobru. Jedná se o pohádku o jednom hrozně hodném a dobrosrdečném chlapci, který ošukal, pardon osouložil, naprosto všechno, co spatřil a co mělo vaginu. Chvíli nás režisér nechal myslet si, že i vlastní matku, tedy myslím tu jeho, Tomovu, nikoli režisérovu. On se ovšem choval jinak, než vysoce postavená smetánka kolem něj, tudíž byl hrdinou. Ten oscar mi zde totálně nesedí. Nechci říct, že byl film tak špatný. To vůbec ne. Ale když tak člověk viděl všechny oscarové snímky novější i ty starší, tak nemohl nezaregistrovat uhlazenost těch ostatních. Tento mi připadal, že byl splácán hrozně narychlo lehkou režisérskou rukou alá natočme tu scénku, než Hugh Griffith vystřízliví. Znám pár přátel, kteří řídí lépe opilí než střízliví, ale že to platí i o herectví, to jsem netušil. Nemohl bych klidně spát, kdybych neopozornil na scénku, která měla působit tak, že se splašil kůň. Nevím, jestli nebyl čas a nebo prostě nikoho nenapadlo nic chytřejšího než stát na místě a třepat kamerou. To vypadalo tedy super přirozeně. Naopak maximálně autentická byla scánka, když se totálně ožralý Hugh Griffith pokusil nasednout na koně, přičemž spadli oba. Průvodce filmem dodal něco ve smyslu: ,,Ani výborný jezdec nemůže řídit po flaštičce". On se o veškerý humor stará právě průvodce, když po fádní scénce pronese nějaký kec. Veškerá tahle nefilmovost je pro film přínosem a já ho musím zařadit do škatulky těch povedenějších, tedy co se akademicky oceněných filmů týče. Lepší 3*. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (9)

  • Lynn Redgrave v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Slavný velšký zpěvák Tom Jones, narozen jako Thomas John Woodward, si své umělecké jméno vybral právě podle protagonisty tohoto filmu. (MrCreosote)
  • I půl století po uvedení filmu se jedná o jediný film, který získal 3 nominace v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Nominovány byly Diane Cilento, Edith Evans a Joyce Redman. Oscara v roce 1963 nicméně obdržela Margaret Rutheford za film Vlivní lidé (1963). (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama