foto

Tom Jones

  • nar. 7.6.1940 (78 let)
    Pontypridd, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tom Jones vlastním jménem Thomas Jones Woodward se narodil 7. června 1940 ve Walesu. Tom Jones je celosvětově znám především jako zpěvák, který prodal přes 100 milionů desek. Často je obsazován jako hvězdný host v seriálech a celovečerních filmech. Jeho Tv show This is Tom Jones vysílaná od roku 1969 se vysílala více jak 14 sezon a objevovala se v nich plejáda tehdejších hereckých a pěveckých legend např. Cher, Fay Dunaway, Joe Cocker, Sammy Davis jr. a mnozí další. Šlo o velmi populární show.

Už od mala Tom Jones toužil po tom stát se z horníka světovou pěveckou hvězdou. To se mu podařilo hned díky druhému singlu (první Chills and fever moc neoslnil). Díky skladbě It's not unusual se proslavil po celém světě a traduje se, že když tuto skladbu od tehdy neznámého Jonese pouštěli v rádiích v USA, mysleli si moderátoři, že skladbu zpívá černoch. Za svou úspěšnou hudební kariéru, která od roku 1965 trvá dodnes nazpíval stovky písní a většina jeho singlů se stala hity. Mezi jeho největší hity patří například Delilah, Green Green Grass Of Home, I'm coming home, coververze Princovo Kiss, Sexbomb, Thunderball nebo What's new pussycat. Poslední dvě skladby jsou filmové.

Thunderball nazpíval ke stejnojmennému filmu o agentu 007 se Seanem Connerym a What's New Pussycat je ústřední písní k filmu Co je nového, kočičko? kde hrál hlavní roli Peter Sellers a Romy Schneider. Skladba byla nominována na Oscara stejně jako další Jonesův song, jenž zazněl ve filmové sérii režiséra Blakea Edwardse Pink Panther, konkrétně ve filmu Růžový panter znovu zasahuje. Jednalo se o skladbu Come to me, kdy je Clouseau vystřelen z postele skrze zeď po bitce s Katem.

Jonesova nejznámější filmová role je pravděpodobně ve snímku režiséra Tima Burtona MARS ÚTOČÍ!, kde si zahrál sám sebe jako estrádního umělce v Las Vegas po boku Annette Bening nebo Dannyho DeVitta a Jacka Nicholsona. Objevil se také ve filmu Agnes Brown, který režírovala jeho letitá kamarádka Anjelica Huston. Hlas propůjčil i několika animovaným postavám a tak ho můžete slyšet například v originálním znění ve výtečném animáku Není král jako král. Sám sebe namluvil také v Simpsonových, jelikož Marge je Tomovou největší fanynkou a Maggie nejednou v postýlce tančila na jeho Sexbomb.

Tom Jones je držitelem cen Grammy a několika Brit Awards. V roce 2006 byl povýšen britskou královnou do rytířského stavu a získal tak titul Sir. Sir Tom Jones byl od svých 17 let ženatý s Melindou Trenchardovou až do její smrti v roce 2016. Mluví se o ní jako o milující ženě se železnými nervy, jelikož Jones prý prožil nespočet románků s fanynkami, ale také slavnými kolegyněmi. Mimo jiné prý například s bývalou Miss World Marjorie Wallace, Cerys Matthews, Mary Wilson z The Supremes. Při každém koncertu mu na podium přistálo mnoho dámského spodního oblečení a samotné matky prý chtěly, aby Jones byl prvním mužem jejich dcer.

Mezi jeho nejbližší přátele patřil Elvis Presley, Frank Sinatra a slavný bavič a pianista Valentino Liberace. Robbie Williams se o Jonesovi vyjádřil jako o největší legendě a svém vzoru. Po jedné vynechané sezoně se v roce 2017 Jones vrátil jako porotce do show The Voice UK, kde s ním porotcují Will.I.Am z Black Eyed Peas, zpěvačka Jennifer Hudson a rocker Gavin Rosdale. Dlouhá léta se Jonesovi přezdívalo Tygr z Walesu, nyní mu v The Voice říkají kvůli barvě vlasů Silver bear. Jones vystupoval několikrát v Česku. Poprvé v roce 2001, poté 2009 (obojí Praha) 2011 v Brně a naposledy v létě 2016 jako hlavní hvězda festivalu Benátská!

Michal "tufr" Čoudek

Herecká filmografie

Filmy

2014 Superheroes Unite for BBC Children in Need (TV film)
Under Milk Wood (TV film)
2012 Elvis Found Alive - a.z.
2000 Není král jako král
1999 Agnes Brownová
1996 Mars útočí!
1995 Smolaři
1994 Silk n' Sabotage
1991 Amnesty International's Big 30 (divadelní záznam)
The Ghosts of Oxford Street (TV film)
1980 Encore!
1979 Pleasure Cove (TV film)
1978 Cinderella at the Palace (TV film)
1971 Tom Jones: Movin' Up the River (TV film)

TV seriály

2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
King of the Teds (S01E04)
1992 Right Time, The (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Marge jde do zaměstnání (S04E07)
1990 Fresh Prince (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
1955 Ontdek de ster (TV seriál)

Dokumentární

2017 Mr. Pori Jazz - a.z.
2015 Joana Biarnés, una entre tots - a.z.
2014 Jools Holland: My Life In Music (TV film)
Jsem Ali
2012 The Queen's Diamond Jubilee: BBC Concert at Buckingham Palace (koncert)
2011 Down by the River
2009 Glastonbury 2009 (koncert)
2007 Concert for Diana (koncert)
2003 Blues (TV seriál)
2002 The Sweatbox
2001 Party in the Park 1998 (koncert)
Pavarotti & Friends for Afghanistan (koncert)
2000 The Simpsons: America's First Family (TV film)
1999 Jerry Springer on Sunday (TV film)
1996 Joe Cocker: Have a Little Faith
1987 Biography (TV seriál)
1969 This Is Tom Jones (TV seriál)
1967 Heart of Show Business, The (koncert)
Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2015 GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
2012 The Voice UK (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
The BRIT Awards 2009 (TV pořad)
2008 The Sunday Night Project (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
Les grands du rire (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
Pop-komissio (TV pořad)
Star Academy (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Russell Gilbert Live (TV pořad)
1999 An Audience with Tom Jones (TV pořad)
1998 Panel, The (TV pořad)
1995 Frank Skinner Show, The (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Jools's Hootenanny (TV pořad)
Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Howard Stern Interview, The (TV pořad)
Later... With Jools Holland (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1988 Questions pour un champion (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1983 Star Search (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Solid Gold (TV pořad)
1979 Shirley MacLaine at the Lido (TV pořad)
1978 Top Gear (TV pořad)
1976 The Sonny and Cher Show (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1970 Raquel! (TV pořad)
1969 Music Scene, The (TV pořad)
The Engelbert Humperdinck Show (TV pořad)
The Glen Campbell Goodtime Hour (TV pořad)
1967 Spotlight (TV pořad)
The Jonathan Winters Show (TV pořad)
The Kraft Music Hall (TV pořad)
1966 Dusty (TV pořad)
Frankie and Bruce (TV pořad)
London Palladium Show, The (TV pořad)
Tom Jones! (TV pořad)
Tom Jones-Show (TV pořad)
1965 The Bruce Forsyth Show (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1952 The Bob Hope Show (TV pořad)
1951 The Red Skelton Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

1994 Flashbacks 2: Pop Parade (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace