Reklama

Reklama

Nevinné tahy

  • USA Searching for Bobby Fischer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Park na newyorském Washingtonově náměstí má na šachovém nebi zvláštní místo. Odehrávají se tu bleskové, tříminutové šachové partie, jejichž tempo mnohdy bere dech hráčům i přihlížejícím. Prošla jimi řada budoucích světových jedniček, včetně hvězdy největší, legendárního Bobbyho Fischera. Tady se také poprvé s touto královskou hrou seznámil malý Josh Waitzkin. Bylo mu pouhých sedm let a šachu jej nikdy nikdo neučil. Přesto jej jeho první soupeř (a budoucí přítel) po jejich první společné hře označil za Fischerova nástupce... Ten obyčejný kluk se prostě za šachovnicí měnil v génia. Které rodiče by nepotěšilo zjištění, že jejich ratolest je v něčem výjimečná? Jenomže každá výjimečnost, má-li být naplněna, předpokládá maximální vypětí, úsilí, sebeobětování. A mají rodiče právo připravit své dítě o dar nejcennější, o dětství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Velmi milý a hezky zpracovaný film z prostředí šachové hry. Nápadité paralelní vyprávění příběhu se střípky života nejvlivnějšího, nejgeniálnějšího a samozřejmě nejkontroverznějšího amerického šachisty Bobbyho Fischera. Fischer po sobě zanechal obrovský kult a film z této atmosféry těží a zachycuje jeho vliv na další generace. Dále musím vypíchnout velice hezké herecké ztvárnění postav, zejména hlavního protagonistu a ve vedlejších rolích Bena Kingsleyho a Laurence Fishburna. Zejména tito dva jmenování odkrývají divákům atmosféru vážného a pouličního šachu, což je na film o šachách velice nadstandartní prvek. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Nevinné tahy jsou nevinný komorní film, který si zalíbí ti, kteří alespoň jednou zkusili šachy, ale na druhou stranu je nikdy nehráli závodně (kvůli chybám v různých polohách figurek). Tématicky vyhraněný stejně skvěle jako třeba "X+Y" o matematice a proto nepotřebuje mít ani pořádný scénář, protože světem šachů proplouvá pomalu, beztrestně a stejně dokáže zaujmout. Nejkrásnější na tom je střet naprosto odlišných názorů, proč hrát bleskovky, přemýšlet nebo chodit na ryby, ale nakonec má každý svou pravdu, která je pro dítě a jeho dětství podstatná. Příjemným překvapením byly závěrečné titulky. Joshua se nakonec nestal ani velmistrem, ale tento film vypovídá leccos o talentu, tvrdé práci a chuti do hry, a to nejen v šachách. ()

Reklama

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

"Jezdec na E7!". "Cože? Vole hrajeme Člověče, nezlob se!". "Aha, kruci včera na mě zase řvali kámoši v knajpě, že nejde v pokeru udělat Královský gambit....já věděl, že se na ten film nemám dívat!" Sedmileté dítě, které je analytickým géniem, je noční můrou každého rodiče. Malý pomeranč je ale výjimkou, potvrzující pravidlo. I přes své superlativní nadání zůstává roztomile dětským s typicky nevinnou bezelstností. Hluboce lidsky laděný příběh z prostředí černobílých bitev, zářící atmosférou a skvělou kamerou. Nevinné tahy rozhodně neurazí žádného diváka v žádné denní době, přihlédneme-li k tomu, že Zaillian v životě hrál tak maximálně piškvorky, a tak musí dodnes přijímat výhružné dopisy od Garry Kasparova a na rohožku našlapovat opatrně, nedal-li mu pod ni minu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tie šachové filmy majú väčšinou taký špecifický náboj, že to človeka proste úplne vtiahne do tejto úžasnej taktickej hry. Šachy sú fascinujúce, tiež som ich kedysi hral, ale len ako záľubu. Takéto súťažné tempo musí byť nesmiernou psychickou záťažou, obzvlášť pre deti, ktorých jemná psychika je ešte len vo vývoji a každý neúspech môže u nich spôsobiť traumu na celý život. Pekne tu bolo ukázané aké veľké požiadavky sa kladú na deti, najmä od rodičov (samozrejme, to nie je len v šachu, ale v ktorejkoľvek oblasti, kde by chceli, aby sa ich dieťa presadilo). Psychologický rozmer filmu teda príbehu dodal ešte väčšiu kvalitu. Akurát by som ešte viac rozvinul to zázemie (rodinné, sociálne, školské) okolo Josha - toho tam bolo máličko. Takže tesne pod 5*. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o geniálním sedmiletém šachistovi svým tématem možná trochu připomene Človíčka Tatea - i poselství je podobné: Nezapomenout pro výjimečný talent užívat života. Malého Joshe skvěle zahrál kluk s opravdu kouzelným jménem: Max Pomeranc. Dobří jsou i dospělí herci, nejvíce mě zaujal Ben Kingsley. Skvěle vygradované jsou scény ze šachového zápasu - spíše než to, co se odehrává na šachovnici, zajímá autory, co se děje mezi protihráči. Proto je to zážitek i pro ty, kteří o šachách neví vůbec nic. Příjemná hudba je od Jamese Hornera - jako obvykle ale připomíná jeho jiná díla. Film byl nominován na Oscara za kameru. Skutečný šachista Bruce Pandolfini (hrál ho Kingsley) spolupracoval na filmu jako odborný poradce. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (18)

  • Představitel Joshe Max Pomeranc byl vybrán do filmu, protože tehdy patřil mezi 100 nejlepších dětských šachistů v zemi. Producenti chtěli, aby chlapec šachu skutečně rozuměl. (Kulmon)
  • Skutečný Bruce Pandolfini je zcela odlišný od toho, kterého hrál Ben Kingsley. Nosí knírek, brýle a má kadeřavé hnědé vlasy. Je prý velmi přátelský. (Kulmon)
  • Waitzkin nikdy nedosáhl na velmistrovský titul GM, stal se "pouze" mezinárodním mistrem IM. (Kulmon)

Reklama

Reklama