foto

Joe Mantegna

  • nar. 13.11.1947 (68 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joseph Anthony Mantegna se narodil 13. listopadu 1947 v Chicagu, ve státě Illinois. Tento charismatický herec s italskými kořeny má ve své filmografii přes dvě stovky snímků a působí jako filmový herec, producent, spisovatel a režisér.

V letech 1967-1969 studoval chicagskou dramatickou akademii Goodman School of Drama a po skončení studií nastoupil do angažmá v místním Organic Theatre. V tomto divadle debutoval rolí Bergera v muzikálovém hitu Vlasy. V roce 1978 debutoval na Brodwayi ve hře Pracující (Working). Jeho divadelní kariéra byla víc než úspěšná, o čemž svědčí cena Josepha Jeffersona (1979), Emmy (1980) a Tony (1983).

Jeho prvním účinkováním ve filmu se stala role ve filmu MEDUSA CHALLENGER (1977). V dalších filmech, z nichž můžeme zmínit např. PLEVEL (1987), HRÁČSKÉ DOUPĚ (1987) nebo CRITICAL CONDITION (1987), si vyzkoušel celé spektrum různých rolí a charakterů a to dramatických i komických. Jednou z jeho divácky nejznámějších rolí je postava Joeyho Zasy, gangstera z Coppolova KMOTRA III (1990).

Pro milovníky seriálu SIMPSONOVI v originálním znění může být známý jeho hlas, který propůjčil postavě Tlustého Tonyho, šéfa spriengfieldského podsvětí a mafiánského bosse. Tato rolička mu přirostla k srdci, což dokazuje i jeho výrok: "If Fat Tony sneezes, I want to be there." (Pokud Tlustý Tony jenom kýchne, chci být při tom.)

V sezóně 1990-1991 hostoval v komediální show SATURDAY NIGHT LIVE. V roce 2004 převzal na festivalu italského filmu v Los Angeles cenu za celoživotní dílo.

Joe Mantegna vlastní v kalifornském Burbanku restauraci, je ženatý a se svou chotí má dvě dcery, z nichž jedna kráčí v otcových šlépějích jako herečka.

Martin "Weissik" Weiss

Herecká filmografie

2016 The Bronx Bull
2015 Kill Me, Deadly
2014 10 Cent Pistol
2013 Compulsion
2011 Auta 2
Sacks West
2010 Na sv. Valentýna
2009 Assistants, The
House That Jack Built, The
Lonely Street
My Suicide
2008 Červený pás
Hank a Mike
Childless
Liga spravedlivých: Nová hranice
Neplodná obrana
The Last Hit Man
West of Brooklyn
2007 Cougar Club
Elvis a Anabelle
Nahá kořist
Odložená žena (TV seriál)
Příběhy z USA
Simpsonovi ve filmu
2006 Club Soda
2005 Mladej a já
Myšlenky zločince (TV seriál)
Nine Lives
Portrét šílenství
2004 Američan
Griffinovic Vánoce (TV film)
Pontormo
2003 Joan z Arkádie (TV seriál)
Strýček Nino
2002 Byl jsem mladým Faustem (TV film)
Mother Ghost
První pondělí (TV seriál)
Ženy proti mužům (TV film)
2001 Cena mlčení
Labutí trumpetka
Laguna
Off Key
Turbulence 3: Heavy Metal
Walking Shadow (TV film)
2000 Lakeboat
Last Producer, The
More Dogs Than Bones
Záhadné zmizení (TV film)
1999 Kurýr
Malé hříchy (TV film)
Maximální turbulence
My Little Assassin (TV film)
Nespoutaná volnost
1998 Celebrity
Epidemie lásky
Error in Judgment
Great Empire: Rome, The (TV film)
Jerry & Tom
Mafiánský synek
Rat Pack (TV film)
Tělo a duše
The Last Don II (TV seriál)
Wonderful Ice Cream Suit, The
1997 Call to Remember, A (TV film)
Merry Christmas, George Bailey (TV film)
Možná jsem vrah (TV film)
Poslední don (TV seriál)
Vrah nebo oběť
1996 Albino Alligator
Hra o život
Intimní detaily
Oko za oko
Underworld
Zhubni!
1995 Captain Nuke and the Bomber Boys
Favorite Deadly Sins (TV film)
Mimo podezření
V dobrém i zlém
Zapomeň na Paříž
1994 Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Kritický stav (TV film)
Rockeři
Trable prcka Binka
1993 Family Prayers
Nevinné tahy
Padlí andělé (TV seriál)
Tělo jako důkaz
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
Soudruzi v akci (TV film)
Vodní motor (TV film)
1991 Bugsy
Dospívání v Queens
Vražda
1990 Alice
Kmotr III
1989 Počkej do jara, Bandini
Simpsonovi (TV seriál)
1988 S mafií v patách
1987 Critical Condition
Hráčské doupě
Plevel
Podezřelý
1986 Dům za všechny peníze
Mimo službu
Tři amigos
1985 Nebezpečné situace
1984 Outlaws, The (TV film)
1983 Second Thoughts
1980 Xanadu
1979 Bleacher Bums (TV film)
Elvis Presley (TV film)
To Be Announced
1978 Steady Rain, A
Towing
1977 Medusa Challenger
Soap (TV seriál)

Dokumentární

2016 Bowery Rhapsody: The Rise and Redemption of Hollywood's Original 'Brat Pack'
2015 Bad IQ
Now More Than Ever: The History of Chicago
2011 Looking for Lenny
2010 Simpsons: Celebrity Friends, The (TV film)
The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2008 The Masterpiece That Almost Wasn't
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
Your Mommy Kills Animals
2004 This Old Cub
2001 Holocaust: New York Tolerance Center
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Vietnam Long Time Coming - vyp.
1992 When It Was a Game 2 (TV film)

TV pořady

2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Comedy Central Roast of Denis Leary (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Comedy Zone (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

2000 Lakeboat

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace