Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Přimíchat do skutečných historických událostí postavu Sherlocka Holmese je geniální a nesmírně vděčný nápad (a v tomto filmu také není uplatněn poprvé, viz snímek Studie strachu (1965), kde se Holmes taktéž postaví Jacku Ripperovi). Kdo není obeznámen s knížkou Final Solution od Stephena Knighta nebo geniální komiksovou knihou Z pekla Alana Moorea, respektive jejím filmovým zpracováním, může být filmem a jeho závěry překvapen až ohromen. Naopak kdo už slyšel, jak to s Jackem Rozparovačem "skutečně" bylo, si bude vychutnávat pouze fakt, že to vidí skvěle zfilmované a že záhadu objasňuje právě největší světový detektiv, Sherlock Holmes. Na můj vkus byl snímek snad až příliš dlouhý, ačkoliv jsem se u něj nenudil, to zase ne. A nebylo zde tolik detailů z Ripperova řádění, kolik bych si přál. Například dopisy posílané novinám, celé to šílení okolo... PS: Filmové Z pekla jsem pořád ještě neviděl, ale snad to brzy doženu a budu moci srovnávat... Jinak nutno dodat, že Mooreův komiks na toto téma je asi stokrát obsáhlejší a vydal by na sérii filmů. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Sherlockovky nie sú síce moja šálka čaju, ale táto patrí medzi to lepšie, čo som videl. Aj v atraktívnej spojitosti s Jackom Rozparovačom to má zaujímavú mysterióznu i trilerovskú atmosféru. Ústredná dvojka Plummer + Mason je bezchybná, v prípade Masona aj s vkusným humorom. V menách postáv a zamotanom deji som sa trochu strácal, ale napravil to záverečný Holmesov monológ. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělým způsobem udělaný film o legendárním Jacku Rozparovači, po jehož stopách se vydává samotný Sherlock Holmes. Lepšího Holmese, než v podání Christophera Plummera by nesehrál ani sám Sherlock. Taky Mason alias dr. Watson hraje výborně. Atmosféra je mrazivá a napínavá až do konce. A kdo myslíte, že nakonec byl tím masovým vrahem ? ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Jejich svědomí je pokryto mramorem. "Jak hanebné, milý Watsone!" Zpod svitu lucerniček vyvěrá mystický ryk londýnských uliček a v tom mlhavém, poeovsky se klikatícím labyrintu, se otevírají brány pekelné... V černém kočáru přijíždí a zase mizí fantom, který škrtí, bodá a stíná hrdla kurtizán. Temný strach chrlí lávu tichého běsu. Nemilosrdné síly převrhly ten kalich zla. Krev nevinných teče, prolévá se pavučinami ďábelskými. A smrt stále zpívá svou píseň, surovou a mrazivou... ()

edy66 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem poprvé viděl jako kluk v kině a byl jsem z toho naprosto vyřízený. V roce 2001 natočili bratři Hughesové film Z pekla s Johny Deppem a vzpoměl jsem si, že už jsem něco podobného viděl.Trvalo hodně let než to uvedla ČT 1 a díky za to. Christopher Plummer a James Mason to zvládli skvěle. Za mě jasných pět hvězd. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen volně podle knihy Stephena Knighta Jack the Ripper: The Final Solution vydané v roce 1976. (mahler)
  • James Mason byl jedním z posledních obsazených herců. Režisér Bob Clark cestoval do Španělska, kde Mason natáčel, aby se osobně setkali. Mason souhlasil, že bude Watsona hrát pod podmínkou, že Watson v jeho podání nebude hloupý osel, což bylo dříve pravidlem. Clark souhlasil a přepsal některé pasáže včetně proslulé scény s hráškem. (Kulmon)
  • V Sheppertonu se současně natáčel i Vetřelec (1979). (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama