Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, ve kterém herecky exceluje Christopher Plummer coby představitel nejslavnějšího detektiva v dějinách, jenž na svou obranu žádnou střelnou zbraň nepotřebuje. I když hlavní roli si tu pro sebe zabraly špinavé a děsivé ulice nočního Londýna zahalené tak hustou mlhou, že už od úvodních záběru mě začal šimrat mráz na zádech. Tempo možná místy trochu polevovalo, ale dou Holmes-Watson bylo opravdu nesmírně sympatické, atmosféra pěkně mrazivá a Bob Clark se za svůj příspěvek do dlouhé řady filmových adaptací podle mistra Doyla nemusí vůbec stydět. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Asi som už namlsaný moderným Sherlockom a takýto konverzačný ma nechal celkom bez záujmu. Neobsahuje dokonca ani poriadne vyšetrovanie a celé je to len sledom náhod a ešte aj výsledok je úplne nezáživne podaný. Slobodomurárske konšpirácie do kriminálky nepasujú, a už vôbec by nemali byť nosnou témou. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Díla se slavným detektivem mám rád. Ať už se jedná o knižní, komiksovou, klasickou, nebo v poslední době oblíbenou moderní filmovou podobu. Proto jsem zajásal, že existuje další, tak trošku nezávislý film a k tomu ještě motiv Jacka Rozparovače, nuž zkrátka paráda. Jedno obrovské plus filmu je navozené tajemno v kulisách představující Londýn,. musím se přiznat, že toto prostředí mně naprosto uchvátilo svojí autentičností. Co se týče samotného příběhu rozjezd dokonalý, ale finální rozuzlení zase již tak peckoidní není. Co je ovšem horší, je chování Sherlocka Holmese. Tak natvrdlýho detektiva už jsem dlouho neviděl, sám prakticky vůbec nic nevydedukuje, ve všem mu pomáhá čistá náhoda, nemluvě o jeho přehnané citlivosti. Během celého filmu se minimálně třikrát takřka rozpláče. Je bohužel znát, že film není na motivy Doyla, je pouhou inspirací. Proto jít o jakéhosi ,,no name,, detektiva, neváhal bych přimhouřit a tyto prohřešky zde neprezentoval, ale v případě Sherlocka zkrátka kritika na toto téma být musí. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Zahmlený, ponurý svet plný zločinov, v ktorých sa snaží orientovať tentoraz až príliš emocionálny Sherlock Holmes, tak nepodobný tomu chladnému asexuálovi z pera Arthura Connana Doyla. Odhliadnuc od mojich literárnch námietok, hlavnú slabinu vidím v prepchatom scenári, čo sa prejaví neprimeranou konverzačnosťou. Na jednej strane chápem, že Sherlock Holmes bude asi viac intelektuány než akčný, no od vyšetrovania prípadu Jacka Rozparovača by človek očakával viac napätia a násilia. Človek ale nemôže mať všetko a musí sa uspokojiť i s pravdepodobne n a j v ä č š í m . ľ u d s k ý m . z l y h a n í m svojho oblúbeného detektíva (viď záver filmu)!? ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Verze s Michalem Cainem (ač tv-film) se mi líbila mnohem více. Kolega flanker.27 o nyní hodnoceném píše, že se při sledování jako malý tak bál, že se nebyl schopen dodívat. A asi udělal dobře, protože nebýt závěru, také bych to hodnotila výše. Ale rozuzlení mi připadalo tak nepravděpodobné a tak přitažené za vlasy, že se u mě toto zpracování ve výsledku propadlo do průměru. A také z hlediska dvojice Holmes-Watson zůstalo až daleko za stupni vítězů (které jsou obsazené 1.-3. Brett, Rathbone, Cumberbatch – každý Sherlocka ztvárnil po svém a každý dle mých představ ;-), i když uznávám, že např. scéna v divadle byla velmi dojemná. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Na maketě londýnských doků pracovalo 50 dělníků celé dva měsíce - byla postavena z železničních trámů a obrovitý bazén představující Temži obsahoval téměř 2 miliony litrů vody. (mahler)
  • Film je natočen volně podle knihy Stephena Knighta Jack the Ripper: The Final Solution vydané v roce 1976. (mahler)
  • Herci Frank Finlay a Anthony Quayle spolu hráli také ve filmu Studie strachu (1965), ve kterém je protivníkem Sherlocka Holmese rovněž Jack Rozparovač. Frank Finlay v něm hrál dokonce stejnou roli - inspektora Lestrada. (mahler)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama