Reklama

Reklama

Krtek ve snu

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1984, 29 min

Obsahy(1)

Krtečka zaujme pán, který ovládá opravu píchnutého kola na autě pomocí dálkového ovládání. Nasedne k němu a nechá se odvést do jeho domu, kde využije dalšího z výdobytků techniky - stroje, který mu sám naservíruje jídlo. Pán usne u televize a zdá se mu o tom, jaký by byl svět bez elektřiny a benzínu do auta. Není bez energií schopen ničeho a tak ho až krtek zachrání před umrznutím tím, že rozdělá ohýnek na jeho koberci a postupně na něm společně oba spálí veškeré vybavení domu. S příchodem jara pak teprve oba poznají, čemu budou muset v ,,novém" světě čelit. (HawkeyeSaw)

(více)

Recenze (63)

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Na krtečka asi překvapivě meaningful, ale vzhledem k tomu, že jsem dané téma (svěřování svých životů do rukou technologií) viděl zpracované mnohokrát jinde a podstatně působivěji, tak mě tato epizoda nikterak nezaujala. Krtečekovi navíc takřka chybí dialog (když nepočítáme citoslovce), čehož nejsem fanoušek (navzdory tomu, že se zde podařilo odvyprávět děj pouze obrazem). Krteček s přesahem, ale furt látka pro nejmenší... Já ovšem krtečka neměl rád ani v dětství. ()

antragus 

všechny recenze uživatele

OK, ve snu sice je možné všechno, ale takovou punk anarchii s přídavkem spíše gay erotiky jsem fakt nečekal. Krtek trhající parkety a likvidující veškeré zařízení jednoho domu ohníčkem rozdělaným uprostřed obýváku? Maník nahotící na své zahradě? Jezdící nahej na kole? Divoký prase jezdící na kole? Medvěd jezdící na kole? Lev a slon v našich zeměpisných šířkách? No, aspoň to péro z gauče zapíchlý do zádele jsem zažil taky. Ale jinak...pretty psycho! ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Viděno teď po letech znovu s dcerkou a děsí mě ta mrazivá autenticita. Dystopická sci-fi podle Millera se musí odehrávat v Británii někdy po Brexitu. Došel benzín a Alexa se zbláznila. Energetická krize a tuhá zima vyhubí většinu populace a přežívá jediný člověk zachráněný krtečkem. Pointa a závěrečný krtkův smích jsou brutálně mrazivé. ()

baiskon108 

všechny recenze uživatele

Pro mě ten nelepší díl Krtka. Jedná se o delší epizodu a také proto odvypráví mnohem větší dobrodružství. Moderní dům je naprosto skvěle vystižen a až doteď si pamatuju vůně i chutě, které jsem jako malý vnímal při pohledu na jídla ve snímku. Geniální zpracování, které navždy zůstane součástí mého dětství. ()

LokiZombie 

všechny recenze uživatele

Mája(2) : ,,Iviku, pusť mi teteta s pánem" Já(20) : Na filozofické rovině je tohle fajnová satira. Člověk zhýčkaný high-tech industializovanou dobou sní o návratu ke svým kořenům, návratu k přírodě, zahození všeho povrchního a nepraktického, o upřímné radosti z vlastních malých úspěchů a maličkostí vůbec. O něčem takovém asi přemýšlel Palahniuk, když psal anarchistické monology Tylera Durdena v Klubu rváčů nebo Rousseau, když v hlavně rozvíjel svou teorii o Ušlechtilém divochu. Když se nakonec Člověk probudí, k žádnému prozření nedojde, jen se upřímně raduje ze svého života a všech udělátek, které ho v apokaliptické vizi budoucnosti přestaly poslouchat. Pointa tohohle milého krátkometrážního počinu je podle mě ve dvou důležitých myšlenkách:1)Měli bychom si vážit toho, co nám pokrok dal, nemusí to být nastálo. 2)Zároveň se zde objevuje obrovský optimismus, co se lidského osudu týče. Člověk si našel zvířecí přátele, splynul s přírodou, přežil. ()

Reklama

Reklama