Reklama

Reklama

Fallout

(seriál)
  • USA Fallout
Trailer 4
USA, (2024–2025), 15 h 53 min (Minutáž: 45–74 min)

Hudba:

Ramin Djawadi
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Seriál Fallout vychází z jedné z nejúspěšnějších videoherních sérií všech dob. Vypráví příběh vítězů a poražených ve světě, kde už není skoro nic, o co by se dalo hrát. Změkčilí obyvatelé luxusních protiatomových krytů jsou po 200 letech od apokalypsy nuceni vrátit se do neuvěřitelně složitého, rozkošně bizarního a ukrutně násilného světa, který na ně čeká na povrchu. (Prime Video)

(více)

Videa (2)

Trailer 4

Recenze (314)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Fallout byl pro mě španělská vesnice. O existenci her samozřejmě vím a zhruba tuším o čem jsou, ale nikdy sem žádnou z nich nehrál (rozehrání a cca dvě hodinky hraní Fallouta 4 nepočítám) a ono je to možná dobře. Díky tomu mě totiž seriálová verze extrémně bavila a fungovala na mě jak ve vážnějších, brutálnějších, tak i v těch poťouchle černohumorných momentech a celou dobu mě bavilo špekulovat nad tím co, kdo, kdy a proč (i když se některé věci dají celkem snadno odhadnout dopředu). Ella Purnell je sympatická hrdinka, která v sobě kloubí odhodlání a naivitu a dá se s ní celkem snadno ztotožnit, Walton Goggins si všechny maže na chleba ať už v civilu nebo jako ghoul a jediný kdo tak lehce zaostává je Aaron Morten jako třetí do party. Chápu že jeho postava neměla být neomylný akční hrdina a polohu uťáplého týpka bojujícího primárně sám se sebou celkem zvládá, nicméně i tak je z hlavní trojice nejslabší. Druhou řadu klidně co nejdřív. Zasloužené silné čtyři plus pátá za to že moc podobně zábavných mixů sem v rámci seriálové tvorby v poslední době zas tolik neviděl...85% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Můžete po fanoušcích pomrkávat sebevíc, sázet jim před zrak tunu referencí, easter eggů, vlastně věrně převést veškerý propriety z počítače rovnou do televize, ale když nezachytíte to nejpodstatnější, co z předlohy činilo skutečnou hrůzu, těžko to divák při smyslech sežere. Atmosféru herní předlohy se totiž nedaří zachytit v žádnym myslitelnym směru! Hra je ujetá, úchylná, děsivá, strašidelná, zvrácená, vtipná, satirická, tajemná, prohnilá, zlá a špinavá – show ale – byť prezentuje všechno z toho – je v tom všem samoúčelná. Nic z toho totiž nevychází z hnusnýho, post-apokalyptickýho světa a bytostí ho obývajících, ale jenom ze stránek scénáře a našeptávačů, aby u toho každej fanda mohl řádně zahonit. Hodně barviček a sluníčka, málo šedi a hrůzy! Když ovšem pominu hru a vyhnu se srovnání, je Fallout docela slušná série - sice neobjevná, zato dostatečně zábavná a svým způsobem i docela aktuální. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Videohry som žiadne nehral, takže som nevedel do čoho idem. Evidentne to bolo fakt drahé a technická stránka je skvelá. Akcia brutálna, ale vďaka nekonečným spomalovačkám mi to pripomínalo Snyderové filmy, ktoré mi už lezú krkom. Rovnako ma srala hudba. Takže ani akciu som si dvakrát neužil. Herecké obsadenie je skvelé. Kopa mojich obľúbencov. Ale všetky postavy sú divné ako celý ten svet, ktorý mi vôbec nesadol. Jeden magor za druhým. Nemal som komu fandiť. Naviac mi to prišlo strašne naťahované. Nič poriadne sa tam nedialo. Trochu ma bavil len prvý diel, ktorý mi pripomenul seriál Silo, ale na ten sa absolútne nechytá. Celkovo veľké sklamanie a ďalšie série vynechám. 4/10. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fallouty jsem v podstatě nehrál, ale odmala mě tenhle retro atomic age post-apo svět fascinuje a doufal jsem v pořádnou filmovou / TV adaptaci. Dík za adekvátní rozpočet a výsledek je solidní! Exploatační nukleární western je to správný, divácky vděčný pojetí, vybombená jižní Kalifornie vypadá náležitě dobře, má to všechny potřebný propriety, atmosféru zatracený civilizace, sektářských kultů a dystopie, nechybí parádní písničkový oldies soundtrack. Děj je tak akorát poutavý, místy zbytečně natahovaný, postavy zábavný (#1 Goggins, dle očekávání), herecky mi vadilo obsazení Maxima - Moten je nevýrazný, až lehce otravný. Humor se daří, i když, občas snad až příliš imbecilní. Vůbec nejsilnější scéna je hned ta úvodní v první epizodě (x). V součtu: bomba to není, rád bych to "přesahovější", jsem ale spokojený a vidím další potenciál. S01: 80% / Jak výborný načasování série ve chvíli, kdy nám doomsday clock ukazuje rekordních 90 sekund před půlnocí... Právě čtu "Nuclear War: A Scenario" a je to hodně zlověstný. Zajímá-li vás kulturní a dějinný kontext, vřele doporučuji dokumenty jako Trinity & Beyond, Atomic Cafe a nebo letošní Turning Point: The Bomb and the Cold War. ♪♫ ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ghoul dominuje jaxviňa. Jeho osud (i celý příběh série) je retrospektivně po vrstvách dešifrován a sympatie směrem k závěru rostou, protože jak všichni víme, PEOPLE = SHIT. Navíc je cool a má dobrou bambitku, neasi! Zhmotněné guilty pleasure. Seriál jinak mixuje prvky videoherní a filmové, moderní a retro, nákladně epické i pulpově laciné. Koktejl je to střelený a může působit nekonzistentně, nicméně i přes občasnou křeč je to prostě vděčná zábava, kde se znalci předloh budou bavit povědomými prvky a neznalci přívalem ulítlého bizáru. Jen ty vertibirdy jsou tu dost na chuj a létají pravděpodobně jen proto, že je země pro jejich škaredost odpuzuje (boomer joke limit naplněn). Videoherní série, jejíž kořeny sahají do osmdesátých let (pradědeček v podobě hry Wasteland) a která se částečně inspirovala Mad Max univerzem, de facto vyvrcholila ve svém druhém pokračování z roku 1998 - opravdu populární se ovšem stala až s příchodem her od Bethesdy (hlavně díky tomu, že přišly v době, kdy už videohry nebyly vnímány jako okrajová zábava pro umaštěné nerdy a v jejich produkci se točily velké peníze). Přestože se Bethesda atmosféře a kvalitám prvních dvou dílů nikdy nepřiblížila, trademarky dokázala zpopularizovat dostatečně. Máme tu tak postapokalyptický svět, jehož radioaktivní pustina obsahuje relikty alternativně historické poloviny dvacátého století a spoustu úchylných existencí. Původní Fallouty rezignovaly na stereotypy přežívajících zoufalců a čestných bojovníků za lepší zítřky - jejich prostory obývaly záplavy vrahů, zlodějů, kurev a zmutovaných kreatur, přičemž kdo mohl, ten byl součástí gangu nebo rovnou nějaké mimořádně pošahané sekty. To vše bylo obaleno hromadou extrémně přepálené brutality, morbidního humoru a dějového pozadí, jež děsivě i humorně vycházelo z propagandistických žvástů poválečných let. Seriál sice není tak odvážný jako herní předlohy a vyzněním má blíže k těm novějším (hloupějším), přesto mě dost bavil. Je totiž jako zfilmovaný Fallout-Con - barvitý, nadšený a plný roztomilých píčovinek všeho druhu. Tvůrcům se tak povedl husarský kousek: solidně mě potěšili, i když nepřinesli to, co bych od filmové podoby Falloutu čekal. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (23)

  • Když se Lucy (Ella Purnell) dívá na vlajku NCR (New California Republic), zazní titulní melodie z videohry „Fallout 4“. (PavelVanekArt)
  • Ředitel společnosti Bethesda Softworks, která videoherní sérii vydává, Todd Howard, působil u seriálu jako výkonný producent. (PavelVanekArt)

Související novinky

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama