Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1787 se z anglického přístavu Portsmouth vydala na dlouhou plavbu loď, jejíž jméno vešlo do dějin – Bounty. Její kapitán William Bligh (T. Howard) byl pověřen Britskou admiralitou odplout na Tahiti, tam naložit sazenice chlebovníku a převézt je do Karibiku, kde měly posloužit jako zdroj levné potravy pro černé otroky. Pokus zkrátit si cestu okolo Hornova mysu se nevydařil a po vysilující několikaměsíční plavbě tradiční trasou okolo mysu Dobré naděje loď dorazila na rajský ostrov Tahiti, aby se po naložení sazenic znovu vydala na dlouhou pouť. 28. dubna 1789 se část posádky pod vedením prvního důstojníka Fletchera Christiana (M. Brando) vzbouřila a nenáviděného Bligha a jeho stoupence vysadila do člunu na otevřené moře. Bounty se pak obrátila směrem k Tahiti, kde naložila zásoby a domorodé ženy. Vzbouřencům bylo jasné, že se nemohou nikdy vrátit do Anglie. Při hledání vhodného útočiště narazili na ostrov Pitcairn, který v té době nebyl zakreslen v mapách. Jejich potomci na ostrově žijí dodnes...Tato událost byla mnohokrát zpracována v literatuře, ve filmu, a dokonce jako muzikál. Výpravnou verzi z roku 1962 režíroval hollywoodský veterán Lewis Milestone (1895–1980) jako poslední snímek své kariéry. Do role Christiana obsadil jednu z tehdejších největších hereckých hvězd Marlona Branda (s nímž se často při natáčení dostával do sporů, což ho později vedlo ke známému výroku, že snímek by se spíš měl jmenovat „Vzpoura Marlona Branda"), a do úlohy Bligha významného anglického charakterního herce Trevora Howarda. Pro potřeby filmu byla v kanadských loděnicích v Lunenburgu postavena podle plánů z Muzea Britské admirality věrná replika trojstěžníku Bounty, dlouhá 36 metrů (téměř o 10 metrů delší než původní loď z důvodu větší pohyblivosti kamer při natáčení). Bylo to poprvé, kdy se pro potřeby filmařů postavila celá loď (obvykle se upravovala už existující plavidla) a její stavba pohltila 750 000 z tehdy rozmařilého rozpočtu 6 milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Recenze (118)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Přeslavný román Charlese Nordhoffa a Jamese Normana Halla o nejslavnější lodní vzpouře všech dob ve výjimečně povedeném zracování Lewise Milestona. Jedna z verzí, jímž absolutně kraluje rebelantská postava prvního důstojníka Fletchera Christiana - poněvadž byla ztvárněna Marlonem Brandem na vrcholu sil, nešlo vlastně jinak. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzbura na Bounty je vzácne vyvážený film, pretože ako príbeh, tak jeho kulisy poskytujú divákovi približne rovnaké potešenie. Príbeh je všeobecne známy, v tomto spracovaní viac čiernobiely, keď vieme, komu treba držať palce. Brando to ale celé herecky utiahne, takže nemáme pocit, aspoň v jeho prípade, psychologického zjednodušovania. No a výprava je nádherná. Ale novšia verzia sa mi vďaka ambivalentnosti postáv páčila o niečo viac. ()

Reklama

pursulus 

všechny recenze uživatele

Loď Bounty a film.¬         Podávám shrnující stručnou zprávu o třech významných mnou shlédnutých provedeních vzpoury proti kapitánu Blighovi proběhlé r. 1789 na lodi britského královského námořnictva Bounty, kterými jsou (1) Vzpoura na lodi Bounty (1935), (2) Vzpoura na Bounty (1962) a (3) Bounty (1984).¬                 Provedení příběhu Bounty z r. 1935 je klasicky dobře zpracováno a skutečnosti, jak je zaznamenána v historických dokumentech, se drží na v jádru dobrodružné zpracování dosti věrně. Kapitán Bligh je vylíčen coby tyranský, nesmlouvavý a sobecký velitel a v protějšku k tomu je vzpoura vlastně ospravedlňována. Poznámka: Tomuto pojetí odpovídá i románové zpracování příběhu ve své době známým tlumočníkem románů do podoby pro děti a mládež, Vátězslavem Kocourkem, jehož "Vzpoura na lodi Bounty" vyšla v r. 1962 ve Státním nakladatelství dětské knihy v oblíbené řadě Knih odvahy a dobrodružství (KOD).¬                 Podobně, i když poněkud méně ploše, tomu je i v provedení z r. 1962, snímku už barevnému a natočenému i na panoramatický 70 mm formát. S přihlédnutím k rokům výroby vidím kvalitu obou "dobrodružných" provedení (r. 1935 i r. 1962) jako rovnocennou, starší zpracování má své "černobílé" kouzlo, mladší zase svůj "Technicolor".¬                 Naposled natočené provedení z r. 1984 se od obou starších dosti liší, a to jak ve způsobu zobrazování časového sledu událostí, tak i pojetím Blighta a vzniku vzpoury. Blíže pravdě je toto provedení nejméně ploché ze všech tří zmiňovaných, za což platí úbytkem na dobrodružnosti a posílením v dramatické oblasti. Znatelně lepší v obecné rovině toto provedení ale není, opět tedy jde o snímek dobře natočený a hodný chvály.¬                 Shrnuto, všechna tři provedení jsou v obecné rovině stejně kvalitní, dobrá. Pokud má na výběr, ať si divák vybere to z nich, které bude více seděti jeho povaze, zájmu, okamžité náladě či snad oblíbenosti herců… ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemám v úmysle zaoberať sa tým, nakoľko sa Milestonova verzia Vzbury na Bounty zhoduje s historickou skutočnosťou. Videl som po 50 rokoch jej filmové spracovanie a som spokojný. Zaujalo ma zobrazenie pomerov na lodi britského námorníctva v 18. storočí, nutnosť hierarchickej štruktúry a železnej disciplíny vynucovanej aj tvrdými telesnými trestami. Celému filmu dominovala postava Fletchera Christiana stvárnená Marlonom Brandom v jeho najlepšom období. Naopak folkloristicky poňatý pobyt námorníkov na Tahiti ubral filmu v mojom hodnotení jednu hviezdičku. Potešilo ma aj niekoľko známych hercov vo vedľajších úlohách Richardom Harrisom počnúc a trebárs Gordonom "Cowley" Jacksonom končiac. Vôbec neľutujem, že som tento film videl, i keď záujem pozrieť si ďalšie filmovém verzie u mňa absentuje. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Loď pluje vodami rozbouřených moří. Přetekl již pohár rozkazovačného ponižování, vystavujícímu hoři. Na kapitánském můstku teď velí, omračuje zásobami charismatu - Marlon Brando - korzár mužný, který nezapomněl na lidské /vy/chování. Dlouze chodil kolem horké kaše, až se do ní zabořil. Řevem lvím zadal podnět k rebelii. Změňme kurs. Nechť exploduje autoritářství, svrhneme zákeřné tresty a útrpné poroučení. Vlna strachu však zasáhla podpalubí. Jen v ráji můžeme být svobodní, mít naději. Sprovodit z povrchu zemského, pardon mořského, koráb zla. Zůstal tam, na Olympu svého příběhu, ohnivým stožárem poraněn, plameny pohlcen, zohaven, podlehlo urostlé tělo, které nebylo s to, aby popáleninám čelilo. Oslnivý muž hoří, trosky vzpurné Bounty do noci se noří, sesunují se k mořskému dnu. Navždy teď patřit budou ti vzdálené kouty. Zimnicí z horečky se třese, svou řeč již nepronese, klidu si v ostrovním přístavu hledá duše vzbouřence. Doufej, že nalezne se alespoň jeden statečný se snahou jít za pravdou, který by podal svědectví o nelidskosti, zprávu neomylnou. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (11)

  • Po dokončení natáčení filmu v roce 1962 byla filmová kopie lodi zrestaurována a sloužila jako výcviková loď. V roce 2012 byla však nenávratně zničena během bouře Sandy. (adams89)
  • Marlon Brando dostal za účinkování ve snímku honorář ve výši 1,25 milionu amerických dolarů a byl tak vůbec první herec, který prolomil hranici 1 milionu. (Zeebonk)

Reklama

Reklama