Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zpracování legendární knižní předlohy od Remarqua. Příběh o třídě, která se na popud svého třídního učitele dobrovolně přihlásí do 1. sv. války a zde ztratí veškeré životní ideály a jediné co jim válká dá je skutečné přátelství, zná asi každý. Je hodně zajímavé sledovat proměnyu jednotlivých postav s přibývajícími dny války. Docela mě překvapilo, že se jedná o TV film, podle mě by se za uvedení v kinech vůbec nemusel stydět. Ernest Borgnine předvedl skvělý a jeden z výrazných výkonů své dlouhé herecké kariéry. Pro RIcharda Thomase alias Paula je tohle asi jeho životní role, do které zapadl skvěle. Na televizní snímek má film i pěknou hudba a válečné sekvence také nejsou k zahození....... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na tento film těšil poté co jsem přečetl knihu až jsem se nakonec dočkal. Jenže to všecko dopadlo bohužel na čtyři hvězdičky, i když i tak velice solidní čtyři hvězdy na to, že je to televizní film. Možná z něj srší jistý způsob nechutenství a odporu k válce, ale v dnešní době jsem už takových filmů viděl tolik, že mě to nedokáže šokovat, tak jako knížka. Ono by to dokázalo, kdybych už těch filmů neviděl tolik, samotný film potenciál v sobě rozhodně má. Je na něm vidět, že směřuje do prázdnoty svým prostojem k té době, tak jako v knize, ale nemohu si pomoci, kniha byla daleko drsnější a odvážnější než je tento film. Každopádně i tak rozhodně stojí za to tento film vidět, je natočen hodně dobře a zajímavě a kolik filmů z první světové války existuje...hodně málo. ()

Reklama

Mahalik

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, film neviděl celý. Proč tady tedy straším? Protože chci říct, že obdivuju ty kluky. Já vím, to asi dojde každýmu, kdo má trochu racionální myšlení, ale já si fakt stojím za tím, že nebýt oněch reků, neměli bychom ke komu vzhlížet. Neberu to teď jen z jedné strany mince, mluvím celkově o vojácích, kteří za nás bojují a někdy neví, za jakým účelem. Byli přinuceni (někdy si sám sebe představím v podobné situaci a pokaždé stáhnu ocas mezi nohy. Strachem!) a zbavení všech svých snů. Do háje, teď si člověk uvědomuje, jak hodně toho má. Jak říkám, film jsem celý neviděl, ale kdybych měl hodnotit z pohledu odvahy, neváhal bych za plný počet. Alespoň, že někdo měl odvahu mi tenhle film pustit. A dovolil mi urovnat si myšlenky. Za to fakt dík! ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Na televizní film velice kvalitně natočené dílo, nejen co se týče herců, ale i reálií, či lokací. Natáčelo se v Čechách, ničené město je Most, respektive jedna jeho část, a i kostel, odstřelený hned na začátku, je oběť honby za uhlím. Takových scén je ve filmu ovšem málo, a celek stojí a padá s hereckými výkony a prokreslením postav. Bezvýchodná nesmyslnost zákopové války je vykreslena dokonale, stejně jako beznaděj citlivějších lidí, kteří nejsou schopni, nebo ochotni, adaptovat se na peklo válečného konfliktu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Na zítřejší dopoledne mám připraveno nové zpracování Remarqueovy předlohy, takže jsem si řekl, že by nebylo od věci připomenout si tuto klasiku. No, je pravdou, že když jsem film viděl před nějakými třiceti lety, udělal na mě mnohem větší dojem než dnes. Dnešním pohledem jsem se kriticky díval na příliš mělké a úzké zákopy a ani bojové scény se už nedaly brát příliš vážně. Ale... Snímek už má bezmála padesát, a když ho srovnám se sebou samým, vychází z toho jako jasný vítěz, takže bych se měl zdržet přehnané kritiky. Z toho, co jsem viděl, je ale naprosto jasné, že tvůrci knihu znali a že plně vystihli její hlavní myšlenku. Film se sice předlohy nikterak těsně nedržel (ono by to asi ani nešlo, pokud by to neměl být seriál), ale troufám si tvrdit, že by byl její autor s výsledkem spokojen, protože tvůrci zapracovali do děje všechny jeho podstatné myšlenky. Přes veškeré své nepodstatné výhrady si myslím, že si tento senior i po těch letech čtyři pěticípé zaslouží. / Poučení: Když se celá generace stane potravou pro děla, není příliš prostoru pro humor. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)
  • Nádraží, na kterém byly vykládáni ranění vojáci, je stará budova dolního nádraží v Karlových Varech, druhé nádraží je Bečov nad Teplou. (michael.sold)
  • Komunisty bourané historické centrum města Most posloužilo filmařům jako skvělé kulisy. Nejde tedy o žádné atrapy, ale o trosky významných památek zničených za účelem těžby uhlí. (Rover)

Reklama

Reklama